Σελίδες

14 Νοε 2011

Συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στην εφημερίδα Real News 13.11.2011.

Γιατί μιλάτε για «μαύρο μέτωπο» κ. Παπαρήγα;
«Η ελληνική πλουτοκρατία και η ΕΕ, δεν απαίτησαν και δεν επέβαλαν την κυβερνητική σύμπραξη ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Καρατζαφέρη με πρωθυπουργό τον κ. Παπαδήμο για να σώσουν το λαό, αλλά κυριολεκτικά για να τον κατακρεουργήσουν. Πρόκειται για μια μαύρη συμμαχία που έχει στόχο να σύρει το λαό αλυσοδεμένο στο βάραθρο, ώστε να πληρώσει αυτός τις συνέπειες της κρίσης και της πιθανής ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας. Είπε ο κ. Παπαδήμος πως η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι εγγύηση της σταθερότητας. Πώς γίνεται αυτό όταν η κρίση στην ΕΕ βαθαίνει, έχει αρχίσει να κλυδωνίζεται; Ήδη γίνεται λόγος για εθνικά ευρώ διαφορετικής σχέσης μεταξύ τους.
Αυτή την αντιδραστική κυβέρνηση ο λαός δεν πρέπει να την ανεχτεί ούτε στιγμή. Πρέπει να ξεσηκωθεί σε όλους τους τόπους δουλειάς, τις συνοικίες, να οργανωθεί για να την εμποδίσει, να την ανατρέψει, όσο γίνεται πιο γρήγορα».


Πιστεύετε ότι αυτό το κυβερνητικό σχήμα θα είναι προσωρινό; Ή οδεύουμε προς στρατηγικές συμπράξεις, τουλάχιστον για τα λίγα επόμενα χρόνια;
«Προσωρινή πρέπει να την κάνει ο λαός. Είναι ολοφάνερο ότι η αστική τάξη δεν αρκείται πια στη συναίνεση και στην κοινή στρατηγική που έχουν διαμορφώσει εδώ και χρόνια το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα του συστήματος, αλλά χρειάζεται και επιθετική κυβερνητική σύμπραξη για να την επιβάλουν στο λαό. Θέλουν σύμπραξη γιατί έχουν να του αντιτάξουν μόνο απειλές, εκβιασμούς, βούρδουλα και αντικομμουνισμό».


Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η συγκρότηση αυτής της κυβέρνησης σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ; Θα μπορέσουν τα δυο κόμματα να μιλήσουν στις εκλογές για διαχωριστικές γραμμές;
«Η βαθιά καπιταλιστική κρίση, τα αδιέξοδα που έχουν στον τρόπο διαχείρισής της δείχνει πόσο γερασμένο και σάπιο είναι το καπιταλιστικό σύστημα. Γίνεται λοιπόν να μην έχουν συνέπειες τα κόμματα που το υπηρετούν; Οι μηχανισμοί του συστήματος θα επιδιώξουν με όλα τα μέσα να τιθασεύσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, να την εγκλωβίσουν με τη δημιουργία νέων ή με την αναμόρφωση των παλιών κομμάτων.
Η συνοχή της ελληνικής πλουτοκρατίας έχει χαλαρώσει και σ' αυτό οφείλονται οι όποιες διαφορές εμφανίζουν στη διαχείριση της κρίσης. Ο τσακωμός τους για το πώς θα μοιραστούν οι ζημιές ανάμεσα στα τμήματα του κεφαλαίου, και για το πώς θα αντιμετωπίσουν τις εξελίξεις στην ΕΕ, γίνεται όλο και πιο άγριος.
Ο λαός δεν πρέπει να παγιδευτεί στα δικά τους διλήμματα. Υπάρχει αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στο δικό του συμφέρον και τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Ή θα σωθεί ο λαός με τη θέλησή του ή η πλουτοκρατία».


Θεωρείτε βέβαιη την αντικατάσταση Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ; Κάποιοι μιλούν ήδη για μάχη διαδοχής τουλάχιστον με Βενιζέλο και Λοβέρδο...
«Κάθε κόμμα είναι το ίδιο υπεύθυνο για την ηγεσία του. Όμως, με την ευκαιρία θέλω να θέσω το εξής ερώτημα: Πού πήγαν όλα αυτά που έλεγαν για τη νέα, μοντέρνα δημοκρατία, της άμεσης εκλογής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ; Ο λαός δεν πρέπει να καταπίνει ό,τι του σερβίρουν».


Η στροφή Σαμαρά τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στη ΝΔ; Και κατά τη γνώμη σας, θα κοστίσει εκλογικά στην ηγεσία της ΝΔ;
«Στροφή ναι, αλλά επιτόπια. Ούτε πλευρά ούτε θέση άλλαξε. Είναι μια ακόμα απόδειξη ότι η αντιμνημονιακή ρητορεία είναι κούφια, όταν αθωώνεις την ελληνική πλουτοκρατία και την ΕΕ.
Αυτά που λέει τώρα η ηγεσία της ΝΔ «στηρίζω τη σύμβαση, αλλά όχι τα μέτρα», όπως και αυτά που έλεγε ότι έχει «άλλο μίγμα πολιτικής» δεν είναι σοβαρά. Οι μισθωτοί, οι μικρομεσαίοι που έως τώρα ψήφιζαν για τον ένα ή τον άλλο λόγο το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ πρέπει να τους τιμωρήσουν, γιατί ήταν και είναι συνένοχοι. Τους καλούμε να συμπορευτούν μαζί μας στην οργάνωση του λαϊκού αγώνα και της αντεπίθεσης».


Τον χρόνο των εκλογών τον θεωρείτε βέβαιο κ. Παπαρήγα; Ή μπορεί να υπάρξει και παράταση της θητείας της σημερινής κυβέρνησης;
«Το πότε θα γίνουν εκλογές θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Ένας είναι η λαϊκή αντίδραση και πάλη. Ο άλλος πότε θα τους δώσει άδεια ο ΣΕΒ και η Κομισιόν. Βεβαίως, αστάθμητος παράγοντας είναι η όξυνση των αντιθέσεων και των αδιεξόδων τους στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Ο λαός δεν πρέπει να περιμένει πότε θα γίνουν εκλογές. Πρέπει καθημερινά, στους τόπους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές, να αλλάζει το συσχετισμό δυνάμεων σε βάρος των κομμάτων του συστήματος και της ΕΕ, για τα δικαιώματά του, για την ανατροπή».


Συγκρότηση κόμματος που θα εκφράζει την ακροδεξιά προβλέπετε, σας ανησυχεί;
«Τέτοιο κόμμα υπάρχει. Είναι το κόμμα του Καρατζαφέρη. Οι φασίζουσες θέσεις του, ο προβοκατόρικος ρόλος του σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος, δεν κρύβονται. Άλλωστε είναι θαυμαστής του φασίστα Μεταξά, του αρχιβασανιστή Μανιαδάκη, του γερμανοτσολιά Γρίβα.
Η ακροδεξιά, όπου αναπτύχθηκε, είχε τη στήριξη των μονοπωλίων και αξιοποιήθηκε και από τα άλλα αστικά κόμματα, για να καλλιεργηθεί ο ωμός αντικομμουνισμός, να τσακιστεί το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Τελευταίο παράδειγμα η σχέση Μιτεράν - Λεπέν. Ο ελληνικός λαός έχει μεγάλη εμπειρία».


Ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να σας προτείνει συνεργασία με όλες τις δυνάμεις της αριστεράς. «Αν ενωθεί η αριστερά μπορεί να γίνει και αξιωματική αντιπολίτευση» λένε πολλοί...
«Το θέμα δεν είναι ποια ταμπέλα θα έχει η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά αν τα κόμματα και η εξουσία των μονοπωλίων θα έχουν ισχυρό αντίπαλο απέναντί τους και ο λαός εναλλακτική λύση.
Οι κυβερνήσεις και οι «λύσεις» που προτείνει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, έχουν δοκιμαστεί και χρεοκοπήσει εδώ και χρόνια. Από το ναι στο Μάαστριχ, στην ΟΝΕ και το ευρώ, μέχρι τα όσα είπε για την κρίση και για τις κεντροαριστερές κυβερνήσεις που έχουμε γνωρίσει στη Γαλλία, στην Ιταλία και αλλού.
Αυτά που λέει περί αγωνιστικής διαπραγμάτευσης και διαγραφής του χρέους εντός ΕΕ, με συγχωρείτε, είναι κουραφέξαλα. Όσοι προτείνουν ως λύση τη διαμόρφωση αριστερής, αντιμνημονιακής ή πατριωτικής κυβέρνησης ή δεν ξέρουν τι τους γίνεται ή το κάνουν σκόπιμα για να παγιδεύσουν το λαό. Πατριωτισμός σήμερα και λύση για το λαό σημαίνει κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση από την ΕΕ και διαγραφή του χρέους μονομερώς. Αυτά μπορεί να τα κάνει μόνο η λαϊκή εξουσία».


Με τον κ. Τσίπρα, πάντως, συντάσσονται και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως Δημαράς, Σακοράφα, Μητρόπουλος και άλλοι. Δεν σας ανησυχεί η ισχυροποίηση άλλου χώρου στην αριστερά;
«Εμείς δεν είμαστε του λεγόμενου χώρου της αριστεράς. Είμαστε Κομμουνιστικό Κόμμα, που η πολιτική του έχει επιβεβαιωθεί. Έχουμε συνηθίσει και δεν μας φοβίζουν τα διάφορα αναχώματα που υψώνουν οι μηχανισμοί του συστήματος για να εμποδίσουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα που συνειδητοποιούν πόσο δίκιο είχε το ΚΚΕ να το προσεγγίσουν. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι και απευθυνόμενοι στον κόσμο, ειδικά στον λαϊκό κόσμο του ΠΑΣΟΚ που τώρα συνειδητοποιεί ότι αυτό το κόμμα υπηρετεί το σύστημα και δεν αλλάζει, του λέμε να φύγει πραγματικά από αυτό. Να μην τον εγκλωβίσουν στην αυλή με χρεοκοπημένα ιδεολογήματα».


Και τι πρέπει να γίνει; Τι προτείνει το ΚΚΕ;
«Καλούμε το λαό σε αγωνιστική συμπόρευση. Γιατί μόνο αυτός μπορεί να δώσει λύση με τη συμμαχία και την εξουσία του. Η χώρα μας έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες.
Για να τις αξιοποιήσει εξασφαλίζοντας τη λαϊκή ευημερία χρειάζεται να διαμορφώσει τη νέα οργάνωση της παραγωγής και της κοινωνίας. Πρέπει να γίνουν κοινωνική λαϊκή ιδιοκτησία οι μεγάλες επιχειρήσεις, ο φυσικός και ορυκτός πλούτος, να αναπτυχθούν με πανεθνικό κεντρικό σχεδιασμό, με εργατικό λαϊκό έλεγχο. Σημαίνει αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».


Θεωρείτε ότι η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί εκτός ευρωζώνης, με πρωτοβουλία των δανειστών;
«Εδώ και καιρό έχουμε προειδοποιήσει το λαό ότι η ΕΕ και η ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι όπως είναι σήμερα. Η διάλυσή τους, η πολυδιάσπασή τους είναι πια ορατές. Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, καθώς η κρίση αποδεικνύεται ανεξέλεγκτη και οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων εντός και εκτός οξύνονται. Όσο πιο γρήγορα ο λαός σηκώσει το κεφάλι, πει όχι σε αυτή τη λυκοσυμμαχία, τόσο μικρότερο θα είναι το κόστος γι' αυτόν».


Η συζήτηση, πάντως, για επιστροφή στη δραχμή ξεκινά και στο εσωτερικό της χώρας. Με ποιες προϋποθέσεις κ. Παπαρήγα;
«Έφτασε ο καιρός για όλους αυτούς που έλεγαν χίλια ψέματα στο λαό για την ΕΕ και το ευρώ, να πληρώσουν. Ο λαός όμως που πλήρωσε την ένταξη και την προσαρμογή πρέπει να αρνηθεί να πληρώνει άλλο τα καπιταλιστικά αδιέξοδα. Δεν πρέπει να δεχτεί να ζήσει μόνιμα στη φτώχεια και στην ανασφάλεια, είτε με ευρώ είτε με δραχμή είτε με οποιοδήποτε άλλο νόμισμα. Αποδέσμευση από την ΕΕ με τη δική του εξουσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου