Σελίδες

25 Νοε 2011

ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ: Πρόδρομος συνολικής κατεδάφισης η νέα λίστα



Απόδειξη ότι η «νέα» κυβέρνηση αναδείχτηκε για να προστατεύσει με κάθε τρόπο την «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρήσεων αποτελεί η νέα λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων που έδωσε προχτές στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας. Εκτός λίστας πετιούνται πάνω από 166.000 εργαζόμενοι σε μια σειρά χώρους και κλάδους, όπου οι συνθήκες εργασίας εγκυμονούν ιδιαίτερα σύνθετους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλειά τους. Κίνδυνοι που μεγαλώνουν από την επιμήκυνση του χρόνου έκθεσης των εργαζομένων σε αυτούς τους παράγοντες, καθώς η εξαίρεση από τη λίστα σημαίνει ότι θα πρέπει να δουλεύουν 5 χρόνια παραπάνω για να συνταξιοδοτηθούν. Επιπλέον, οι εργοδότες των αντίστοιχων χώρων και κλάδων επωφελούνται από τη μείωση του ασφαλίστρου, με αποτέλεσμα (και έτσι) τα ασφαλιστικά ταμεία να υποστούν νέα μείωση στα έσοδά τους. Οδυνηρές θα είναι οι συνέπειες για τις γυναίκες εργαζόμενες αφού με την αύξηση των χρόνων εργασίας θα πολλαπλασιαστούν οι απειλές που αντιμετωπίζει ο γυναικείος οργανισμός και συνδέονται με τον αναπαραγωγικό τους ρόλο κ.τ.λ.
Το ΚΚΕ
Σε ανακοίνωσή του για τη νέα λίστα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Η ανακοίνωση της νέας λίστας των ΒΑΕ από το υπουργείο Εργασίας της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. αποτελεί την απαρχή της κατεδάφισης του θεσμού των ΒΑΕ. Η λίστα αποχαρακτηρισμού δεκάδων επαγγελμάτων και ειδικοτήτων είναι προϊόν πολιτικής απόφασης και όχι επιστημονικής μελέτης. Πάνω από 160.000 εργαζόμενοι εξαιρούνται από τα ΒΑΕ. Αυτή είναι η κατευθυντήρια γραμμή της ΕΕ και η πάγια αξίωση του κεφαλαίου για να θωρακίσει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του. Για παράδειγμα, η εξαίρεση της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων στον επισιτισμό - τουρισμό αποτελεί προκλητική ικανοποίηση του αιτήματος των μεγαλοξενοδόχων και μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου. Η ένταξη ορισμένων εξόφθαλμων περιπτώσεων, που χρόνια καθυστερούσε, στη νέα αναθεωρημένη λίστα των ΒΑΕ δεν ακυρώνει στο ελάχιστο τον αντεργατικό σχεδιασμό.
Η εξαίρεση επαγγελμάτων από τη λίστα των ΒΑΕ καταργεί την ελάχιστη ασφαλιστική συμβολή για τον περιορισμό των συνεπειών της πρώιμης φθοράς της υγείας των εργαζομένων σε μια σειρά κλάδους, που σημαίνει ότι η συνταξιοδότηση κατά κανόνα 5 χρόνια νωρίτερα από το μέσο όρο για χιλιάδες εργαζομένους καταργείται. Ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση του μειωμένου ωραρίου, όπου ισχύει, για τη μείωση των πρόσθετων ημερών άδειας. Μειώνονται, επίσης, σημαντικά οι ήδη πενιχρές συντάξεις όσων συνταξιοδοτούνται και συμπεριλαμβάνονται στις εξαιρέσεις. Στρώνεται το έδαφος για την κατάργηση επιδομάτων που συνδέονται με τον επικίνδυνο και ανθυγιεινό χαρακτήρα ορισμένων επαγγελμάτων.
Η επιδρομή εναντίον των ΒΑΕ συναντάται με τις ανατροπές στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας. Συνέπεια όλων αυτών είναι η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας και ζωής, της πρόληψης και προστασίας της υγείας για το σύνολο της εργατικής τάξης. Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες εργασίας λόγω της τεχνολογικής προόδου είναι εντελώς ανεδαφικά αφού από καμιά επιστημονική έρευνα δεν τεκμηριώνεται κάτι τέτοιο. Εξάλλου, η τεχνολογία στον καπιταλισμό χρησιμοποιείται για να μεγεθύνονται τα κέρδη των μονοπωλίων και όχι με γνώμονα τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Χιλιάδες νέες χημικές ουσίες και βλαπτικοί παράγοντες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός έλεγχος για τις επιπτώσεις τους στον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Τεράστιες είναι οι ευθύνες που έχει και η ΓΣΕΕ, η οποία με τη συμμετοχή εκπροσώπων της στην επιτροπή αναμόρφωσης της λίστας των ΒΑΕ έδωσε άλλοθι κοινωνικής συναίνεσης στην αντεργατική επέλαση.
Ολοι οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιδράσουν, όχι μόνο εκείνοι που πλήττονται άμεσα, γιατί ο πόλεμος στο ασφαλιστικό, εργασιακό και συνταξιοδοτικό κλιμακώνεται σε βάρος όλων των εργαζομένων.
Η πάλη για τα ΒΑΕ είναι μέρος της πάλης για τα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, για την πρόληψη και προστασία της υγείας των εργαζομένων. Ολοι σε όλους τους χώρους και κλάδους πρέπει να συσπειρωθούν διεκδικώντας:
  • Να μην αποχαρακτηριστούν τα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (εκτός αυτών που έχουν εκλείψει). Να μην περάσει ο διαχωρισμός ανάμεσα σε παλιούς και νέους εργαζόμενους. Να διευρυνθεί ο θεσμός των ΒΑΕ σε όλους τους εργαζόμενους, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων που δουλεύουν σε τέτοιες συνθήκες και ανεξάρτητα σε ποιο ασφαλιστικό φορέα ανήκουν (ομοιογενείς συνθήκες).
  • Μόνιμη, πλήρη, σταθερή εργασία. Μείωση του χρόνου εργασίας για τα ΒΑΕ, 6ωρο/5ήμερο/30ωρο και αύξηση των ημερών αδείας. Κατάργηση των ελαστικών ωραρίων και ελαστικών μορφών εργασίας. Καθιέρωση επιδόματος Βαριάς Ανθυγιεινής Εργασίας.
  • Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 50 για τις γυναίκες και 55 για τους άντρες που εργάζονται στα ΒΑΕ. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Ασφάλιση».

ΠΑΜΕ
Βήμα θωράκισης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου
Ανακοίνωση ενάντια στη νέα σφαγή και την κατεδάφιση του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) εξέδωσε χτες το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.
Μεταξύ άλλων το ΠΑΜΕ τονίζει πως: «Η εξαίρεση επαγγελμάτων από τη λίστα των ΒΑΕ καταργεί την ελάχιστη ασφαλιστική συμβολή για τον περιορισμό των συνεπειών της πρώιμης φθοράς της υγείας των εργαζομένων σε μια σειρά κλάδους, που σημαίνει ότι η συνταξιοδότηση κατά κανόνα 5 χρόνια νωρίτερα από το μέσο όρο για χιλιάδες εργαζόμενους καταργείται. Ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση του μειωμένου ωραρίου, όπου ισχύει, για τη μείωση των πρόσθετων ημερών άδειας. Μειώνονται επίσης σημαντικά οι ήδη πενιχρές συντάξεις όσων συνταξιοδοτούνται και συμπεριλαμβάνονται στις εξαιρέσεις. Στρώνεται το έδαφος για την κατάργηση επιδομάτων που συνδέονται με τον επικίνδυνο και ανθυγιεινό χαρακτήρα ορισμένων επαγγελμάτων».
Το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι «όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να αγωνιστούν εναντίον αυτής της βαρβαρότητας, γιατί ο πόλεμος στο ασφαλιστικό, εργασιακό και συνταξιοδοτικό κλιμακώνεται. Ολοι σε όλους τους χώρους και κλάδους πρέπει να συσπειρωθούν στα συνδικάτα». Επισημαίνει ότι με αιτήματα αντίστοιχα των σύγχρονων αναγκών τους «οι εργαζόμενοι πρέπει να δυναμώσουν την ταξική γραμμή στο συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. Να δώσουν μαχητικό και βροντερό "παρών" στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ την 1η Δεκέμβρη και στην Αθήνα στην Ομόνοια στις 11 π.μ.». Μεταξύ άλλων να παλέψουν για να μην περάσει ο διαχωρισμός ανάμεσα σε παλιούς και νέους εργαζόμενους. Να διευρυνθεί ο θεσμός των ΒΑΕ σε όλους τους εργαζόμενους, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων που δουλεύουν σε τέτοιες συνθήκες και ανεξάρτητα σε ποιο ασφαλιστικό φορέα ανήκουν (ομοιογενείς συνθήκες). Μόνιμη, Πλήρης, Σταθερή Εργασία. Μείωση του χρόνου εργασίας για τα ΒΑΕ 6ωρο/5ήμερο/30ωρο και αύξηση των ημερών αδείας. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 50 για τις γυναίκες και 55 για τους άντρες που εργάζονται στα ΒΑΕ.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος25/11/11, 4:17 μ.μ.

    Ο Καρατζαφέρης, O Ανδρουλάκης και η KOK-AIN: Για φανταστείτε να υπήρχε η ακραία άκρα Δεξιά, η φασιστική, η τρομοκρατική, η κουκουλοφόρος Αριστερά, η Αριστερά, η KOYMOYNIΣTIKH Αριστερά, Eγώ, Eσύ, ... στο δημοκρατικό τόξο με προγράμματα, θέσεις κτλ. Είναι μια πρόοδος !!!! ΠOΣO EXEI O TONOΣ KOK-AIN ;;; NA Πάρω θέλω !!!!
    ...---..-.-.-....--.----.-...----.-.-....-....-
    Ανδρέας Γ. Παπανδρέ­ου: "Στις χώρες που βρίσκονται στο περιθώριο του παγκόσμιου καπιταλισμού, η ντόπια μεγαλοαστική τάξη, υποτελής, δορυφορική και διαβρωμένη από το πολυεθνικό μονοπωλιακό κεφάλαιο, όσες αντιδικίες κι αν έχει μαζί του, στα κρίσιμα θέματα θα μιλήσει με τη ..... ‘φωνή του κυρίου της’". !!!!!! ΛΑ-ΛΑ ΛΑΛΑΛΑ !! ΛΑ-ΛΑ ΛΑΛΑΛΑ !!!

    Απόσπασμα απο άρθρο του Α.Π. με τον τίτλο "ο Ευρωκομουνισμός δεν είναι ο δρόμος για τον σοσιαλισμό στην Ευρώπη" που αναρτήθηκε στην "Εξόρμηση" τον Μάρτη του 1977 (αρ. φ. 123).
    O ΛΑΛΑKHΣ (Ανδρουλάκης): ".... εξημέρωσε δυνάμεις και της ακροδεξιάς.
    Τις έβαλε στο σύστημα, τις έκανε .... χρήσιμες." AYTOΣ EINAI .... KOK-AIN !!

    ΑΛΛΑ: "... η ντόπια μεγαλοαστική τάξη, υποτελής, δορυφορική και διαβρωμένη από το πολυεθνικό μονοπωλιακό κεφάλαιο, όσες αντιδικίες κι αν έχει μαζί του, στα κρίσιμα θέματα θα μιλήσει με τη ..... ‘φωνή του κυρίου της’". H ... ‘φωνή του κυρίου": TORA FATE SKATA OLOI SAS !!!!
    AYTOΣ EINAI: "Nεοταξικός φασισμός" !!!
    (H ΕΕ ήταν μια συνωμοσία κατά της Γερμανίας !!!
    Και αν οι Έλληνες αρνούνται να υποκύψουν στην τυραννία, γιατί θα πρέπει να υποκύψουν οι Γερμανοί;;; !!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος25/11/11, 5:05 μ.μ.

    Ο Νοέμβρης 2011 δείχνει ξανά "Eπιστημονική" Xούντα !!!
    AYTO Σημαίνει Αντίσταση και ... Eπιστημονική Αντίσταση !!! ΕΜΠΡΟΣ !!!
    Δε λυπάμαι τα γηρατειά που φεύγουν - τα μωράκια που έρχονται άθελά τους να ζήσουν σκλάβοι, να πεθάνουν σκλάβοι, σ' έναν κόσμο ελεύθερων αφεντάδων. Θα τους μαθαίνουν: η σκλαβιά τους χρέος εθνικόν και σοφία του Πανάγαθου!... Πότε θ' αναστηθούν οι σκοτωμένοι; ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗΣ, 20 Oκτώβρη 1973. -----.-.-....----.-.-.---....-.-.-
    Ο Καρατζαφέρης, O Ανδρουλάκης και η KOK-AIN: Για φανταστείτε να υπήρχε η ακραία άκρα Δεξιά, η φασιστική, η τρομοκρατική, η κουκουλοφόρος Αριστερά, η Αριστερά, η KOYMOYNIΣTIKH Αριστερά, Eγώ, Eσύ, ... στο δημοκρατικό τόξο με προγράμματα, θέσεις κτλ. Είναι μια πρόοδος !!!! ΠOΣO EXEI O TONOΣ KOK-AIN ;;; NA Πάρω θέλω !!!!
    ...---..-.-.-....--.----.-...----.-.-....-....-
    Ανδρέας Γ. Παπανδρέ­ου: "Στις χώρες που βρίσκονται στο περιθώριο του παγκόσμιου καπιταλισμού, η ντόπια μεγαλοαστική τάξη, υποτελής, δορυφορική και διαβρωμένη από το πολυεθνικό μονοπωλιακό κεφάλαιο, όσες αντιδικίες κι αν έχει μαζί του, στα κρίσιμα θέματα θα μιλήσει με τη ..... ‘φωνή του κυρίου της’". !!!!!! ΛΑ-ΛΑ ΛΑΛΑΛΑ !! ΛΑ-ΛΑ ΛΑΛΑΛΑ !!!

    Απόσπασμα απο άρθρο του Α.Π. με τον τίτλο "ο Ευρωκομουνισμός δεν είναι ο δρόμος για τον σοσιαλισμό στην Ευρώπη" που αναρτήθηκε στην "Εξόρμηση" τον Μάρτη του 1977 (αρ. φ. 123).
    O ΛΑΛΑKHΣ (Ανδρουλάκης): ".... εξημέρωσε δυνάμεις και της ακροδεξιάς.
    Τις έβαλε στο σύστημα, τις έκανε .... χρήσιμες." AYTOΣ EINAI .... KOK-AIN !!

    ΑΛΛΑ: "... η ντόπια μεγαλοαστική τάξη, υποτελής, δορυφορική και διαβρωμένη από το πολυεθνικό μονοπωλιακό κεφάλαιο, όσες αντιδικίες κι αν έχει μαζί του, στα κρίσιμα θέματα θα μιλήσει με τη ..... ‘φωνή του κυρίου της’". H ... ‘φωνή του κυρίου": TORA FATE SKATA OLOI SAS !!!!
    AYTOΣ EINAI: "Nεοταξικός φασισμός" !!!
    (H ΕΕ ήταν μια συνωμοσία κατά της Γερμανίας !!!
    Και αν οι Έλληνες αρνούνται να υποκύψουν στην τυραννία, γιατί θα πρέπει να υποκύψουν οι Γερμανοί;;; !!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή