Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2011

Καπιταλιστική κρίση και πόλεμος.Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ολοένα και πιο συχνά τίθεται από εκπροσώπους των αστικών ΜΜΕ και του πολιτικού προσωπικού της πλουτοκρατίας το ερώτημα αν η καπιταλιστική κρίση οδηγήσει σε ένα νέο πόλεμο. 
«Είναι δυνατόν τα πράγματα να χειροτερέψουν ξανά; Να χειροτερέψουν πραγματικά, να βυθιστεί ο πλανήτης σε μια νέα ύφεση, να ξεσπάσει ένας νέος πόλεμος;», αναρωτιούνται με νόημα σε χτεσινό άρθρο τους οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι «οι προειδοποιήσεις δεν λείπουν» και παραπέμπει στη δήλωση του Πολωνού υπουργού Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι τη Δευτέρα στο Βερολίνο ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου, αλλά και στην πρόσφατη δήλωση του προέδρου της Γαλλίας ότι «αν το ευρώ καταρρεύσει, θα καταρρεύσει και η Ευρώπη.
 Αυτή είναι όμως η αλληλεγγύη της ειρήνης σε μια ήπειρο όπου έγιναν τρομεροί πόλεμοι». 
Διαπιστώνεται επίσης ότι «ο κίνδυνος για σοβαρή οικονομική κρίση στην Ευρώπη είναι μεγάλος. 
Οι απειλές για χρεοκοπίες κρατών και διάλυση του ευρώ αυξάνονται - και μαζί τους αυξάνονται κι οι απειλές κατάρρευσης τραπεζών, κοινωνικού πανικού, βαθιάς ύφεσης και μαζικής ανεργίας. Κάτι σαν τη σύγχρονη εκδοχή του Μεγάλου Κραχ». 
Μια τέτοια κρίση, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, αναπόφευκτα θα έχει παγκόσμιες επιπτώσεις, καθώς θα παγώσει το εμπόριο και θα απειλήσει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ «αλλαγές στις ισορροπίες δυνάμεων με την Ασία θα επιταχύνονταν, με την ανερχόμενη Κίνα να αντιμετωπίζει μια αποδυναμωμένη Αμερική». 
Ο αρθρογράφος δεν θέλει να πιστέψει ότι «επιστρέφουμε στη δεκαετία του '30», όμως πρόκειται περισσότερο για ευχή. 
Η αλήθεια είναι ότι ο πόλεμος βρίσκεται στο DNA του καπιταλισμού για το ξαναμοίρασμα των αγορών και την καταλήστευση των λαών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου