Σελίδες

23 Νοε 2011

Να πληρώσουν οι εκμεταλλευτές.



Την ώρα που εκβιάζουν το λαό ότι αν δεν πάρουν οι καπιταλιστές την έκτη δόση θα υπάρξει στάση πληρωμών, χτες «έφαγαν» το δώρο από τους συνταξιούχους (ανακοίνωσαν ότι θα δοθεί κάποτε...), έκοψαν και το ΕΚΑΣ από μια μεγάλη κατηγορία. 
Η στάση πληρωμών είναι ήδη εδώ και για μια σειρά εργαζόμενους από τους οποίους έχουν αφαιρεθεί δυο και τρεις μισθοί. Είναι εδώ για τα λαϊκά στρώματα που καταφεύγουν πλέον σε πατέντες επιβίωσης. Η στάση πληρωμών σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι το κράτος των καπιταλιστών συγκεντρώνει χρήμα για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τους καπιταλιστές.
Για το λαό είναι η ώρα να το πάρει αλλιώς. 
Σύμφωνοι, τα ζητήματα της οικονομίας δεν είναι από εκείνα με τα οποία ασχολείται συνήθως ο πολύς κόσμος. Ομως οι εξελίξεις επιβάλλουν πλέον γνώση στοιχειωδών πραγμάτων από τον καθένα ξεκινώντας από τα απλά:
 Δουλεύει, πληρώνεται πιο λίγο απ' όσο θέλει για να ζήσει, το αφεντικό πλουτίζει από την απλήρωτη εργασία και αντί να επενδύσει τα κέρδη ζητάει κι άλλη μείωση του μεροκάματου για να γίνει το ένα μονοπώλιο πιο κερδοφόρο σε σχέση με το ανταγωνιστικό του.
Αυτό συμβαίνει γύρω μας, όπως κι αν το ονομάζουν οι αστοί αναλυτές. Η απάντηση στο «γιατί συμβαίνει αυτό» υπάρχει στους νόμους κίνησης του κεφαλαίου κι αυτοί πρέπει να γίνουν κτήμα κάθε εργάτη. Στελέχη, μέλη, φίλοι του ΚΚΕ βρίσκονται ήδη σε πανστρατιά για να αντιμετωπιστεί η προπαγάνδα των καπιταλιστών, να γίνει καθαρό στην εργατική τάξη το τι φταίει για τα δεινά της, τι ακριβώς είναι η καπιταλιστική κρίση, έτσι που να πάψει να φαντάζει κάτι μεταφυσικό, να βρίσκει τη θέση της στην ιστορική εξέλιξη, να αποκαλύπτεται το αναγκαστικό του σαπίσματος του καπιταλισμού.
Οταν αυτό το γνωρίζει ο εργάτης, οργανώνει έτσι και τον αγώνα του να αντιμετωπίσει τον αντίπαλο. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνεται αυτή η κουβέντα όσο το δυνατόν πιο πλατιά. Ετσι ώστε να καταλήγει σε οργάνωση στα σωματεία, αλλά και στο Κόμμα, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, των πλέον πρωτοπόρων εργατών. Το σύστημα δεν αντέχει, αλλά θέλει και σπρώξιμο για να πέσει.
Ο εργάτης που θα μπει σ' αυτή τη διαδικασία θα πάψει να απορεί με τις «απορίες» των αστών αναλυτών που δήθεν ρωτάνε «γιατί μας τιμωρούν». Κανείς δεν «μας» τιμωρεί. Οι καπιταλιστές οξύνουν σε παγκόσμιο επίπεδο την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης. Και οι αστοί αναλυτές είναι υποχρεωμένοι να κρύψουν αυτό ακριβώς, για να μην πάρει ο κόσμος με τις πέτρες όλο το σύστημα.
Τώρα, λοιπόν, πρέπει να οργανωθεί καλύτερα η δουλειά για την ταξική οργάνωση ως και το επίπεδο της εξουσίας. Ο «Ριζοσπάστης» θα συνεχίσει καθημερινά να δίνει στοιχεία που να αναλύουν την κατάσταση, αλλά και να δείχνουν τη διέξοδο.
***
Ας ξεκαθαριστεί: Ο εργαζόμενος που με βάσανα μιας ζωής απόκτησε ένα σπίτι, δεν είναι κάτοχος πλούτου. Ισα ίσα πλήρωσε πρόσθετα γι' αυτό που έπρεπε να του έχει παραχωρηθεί δωρεάν μόνο και μόνο γιατί χωρίς αυτόν γρανάζι δεν γυρνά, γιατί παράγει τον πλούτο που καρπώνονται άλλοι (κύρια οι καπιταλιστές και κατ' επέκταση το κράτος τους, που μέσα από τη φορολογία συγκεντρώνει χρήμα για τους καπιταλιστές).
Οταν το «ΒΗΜΑ» γράφει για «ανισοκατανομή του πλούτου» μέσα από την κατοικία κάνει λαθροχειρία. Αλλο η βιλάρα του εφοπλιστή κι άλλο το σπίτι σε μια γειτονιά.
Η άρνηση πληρωμών έχει να κάνει με άρνηση να δεχτείς να πληρώσεις δυο και τρεις φορές για το ίδιο πράγμα. Τα εργατόσπιτα πληρώνουν ήδη Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πληρώσουν και το πρόσθετο χαράτσι.
Τα κόλπα περί ευαισθησίας για όσους έχουν ειδική ανάγκη που θα εξαιρεθούν, είναι μόνο για να διαιρέσουν τους εργαζόμενους, να αποδυναμώσουν και να σπάσουν όλη αυτή τη μαζική λαϊκή κινητοποίηση, που παίρνει χαρακτηριστικά οργανωμένης αντίστασης στο κράτος των καπιταλιστών και τους νόμους του. Να μην τσιμπήσει κανείς. Οποιος δεν έχει, να μην πληρώσει. Κι όποιος στερείται άλλες ανάγκες για να έχει, πάλι να μην πληρώσει. Και για να στηρίξει όσους το παλεύουν και γιατί - αυτό είναι το κύριο - αυτό το χαράτσι είναι παράνομο, είναι καραμπινάτη αφαίμαξη λαϊκού εισοδήματος για να ενισχυθούν οι καπιταλιστές.
***
Συνεχίζεται το σίριαλ με τις υπογραφές για το νέο μνημόνιο. Λες και δεν ξέρει η ΕΕ ότι δικοί της είναι και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑ.Ο.Σ. και ότι βρίσκονται στη συγκυβέρνηση με συμφωνία ακριβώς να εφαρμόσουν όλα όσα προβλέπει το μνημόνιο κι άλλα τόσα.
Η φιλολογία για τις υπογραφές στοχεύει κύρια να τρομοκρατήσει το λαό, να νιώθει ότι βρίσκεται σε κίνδυνο ο ίδιος. Αυτή η τρομοκρατία δεν πρέπει να περάσει. Να βουλιάξουν οι καπιταλιστές, να αποτύχει και αυτή η κυβέρνησή τους. Αυτό είναι καλό για το λαό. Πρόσθετα: Τα μηνύματα που στέλνει αυτός ο αγώνας καθώς όλο και περισσότερο γίνεται με τους όρους που θέτει το ταξικό κίνημα, γίνονται μάθημα αγώνα για πολύ περισσότερους σε άλλα μήκη και πλάτη της Γης. Κι αυτό είναι επίσης σπουδαίο για την υπόθεση της εργατικής τάξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου