Σελίδες

28 Νοε 2011

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ : Κερασάκι στην τούρτα η υπογραφή σε παλιά και νέα μνημόνια.



«Καλωσορίζουμε το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία εξέφρασε την υποστήριξή της για τους βασικούς αντικειμενικούς στόχους και τις πολιτικές του προγράμματος το οποίο υποστηρίζεται από το πρόγραμμα ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ σε οικονομική υποστήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας και το Ταμείο. 
Το ΔΝΤ εκφράζει ικανοποίηση ότι η ΝΔ δεσμεύτηκε να διαβεβαιώσει ότι όποιες αλλαγές στις πολιτικές ενδέχεται να προτείνει, θα είναι συνεπείς με το βασικό πλαίσιο αυτού του προγράμματος» (Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΔΝΤ την περασμένη Πέμπτη).
***
Απόλυτα δικαιολογημένα είναι τα εύσημα που απέσπασε η ηγεσία της ΝΔ από το ΔΝΤ, μετά την τελευταία επιστολή του Α. Σαμαρά στους επικεφαλής της τρόικας (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ). Αντίστοιχη άλλωστε ήταν η υποδοχή της και από τους άλλους αποδέκτες, όπως και από την ντόπια πλουτοκρατία, το γενικό συμφέρον της οποίας υπηρετεί η στρατηγική της ΝΔ. 
Με την επιστολή στους συμμάχους και δανειστές, ο πρόεδρος της ΝΔ εγκατέλειψε οριστικά τη δημαγωγία περί επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και δεσμεύτηκε για τη μέχρι κεραίας εφαρμογή των μνημονίων.
Η εξέλιξη ήταν η αναμενόμενη για ένα κόμμα που στήριξε κεντρικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης, εμπλούτισε με προτάσεις και μέτρα την κάθε φάση της αντιλαϊκής επίθεσης και διατηρούσε τις αντιμνημονιακές μάσκες για να υπηρετήσει το ρόλο της σαν εφεδρείας του αστικού συστήματος, αλλά και για να έχει το πάνω χέρι σε ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία με τα άλλα αστικά κόμματα και κυρίως το ΠΑΣΟΚ.
Ο πρόεδρος της ΝΔ ποτέ δεν έκρυψε ότι είναι απόλυτα δεσμευμένος στη στήριξη της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Ακόμα και όταν έλεγε «όχι επί της αρχής» στο μνημόνιο, την ίδια ώρα διαβεβαίωνε ότι θα σεβαστεί 100% τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και όταν διακήρυσσε ότι «συναίνεση στο λάθος δεν δίνω», την ίδια ώρα ψήφιζε τους περισσότερους από τους νόμους που υλοποιούσαν το μνημόνιο και έβαζε πλάτες για να περάσει το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων.
Κάτω από την πίεση των εξελίξεων στην ΕΕ, με δοσμένη την κρίση που βαθαίνει, τα σενάρια για διάσπαση της Ευρωζώνης και μπροστά στην ανάγκη να διασφαλιστεί η παραμονή της ντόπιας πλουτοκρατίας στο ευρώ, η ΝΔ έριξε τις μάσκες, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη να πληρώσει μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑ.Ο.Σ. για τον πόλεμο που από κοινού διευθύνουν ενάντια στο λαό.
Οι απανωτές, ξεκάθαρες, πλήρεις και «θεσμικές», όπως τις χαρακτήριζε η ΝΔ, δεσμεύσεις για στήριξη της εφαρμοζόμενης πολιτικής από τη μαύρη συγκυβέρνηση, ήταν μόνο το κερασάκι στην τούρτα της συμφωνίας με τη φιλομονοπωλιακή στρατηγική που εκφράζουν τα μνημόνια, όπως και με κάθε κυβερνητικό μέτρο έξω από αυτά. Ο Α. Σαμαράς δεσμεύτηκε μαζί με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς της συγκυβέρνησης ότι θα στηρίξει το έργο της νέας κυβέρνησης, που είναι «η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ της 26ης Οκτωβρίου και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές».
Στη συνέχεια, η ΝΔ έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση υπό τον τραπεζίτη Παπαδήμο, ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2012 στο Υπουργικό Συμβούλιο και την επιτροπή της Βουλής, ενώ ο Α. Σαμαράς απέστειλε και γράμμα στους ηγέτες του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με διαβεβαιώσεις για τις δοσμένες διαθέσεις τους απέναντι στο νέο μνημόνιο. Μετά απ' όλα αυτά, η εμμονή των συμμάχων για δέσμευση με την υπογραφή του ίδιου του Α. Σαμαρά είχε για πραγματικό στόχο όχι την ηγεσία της ΝΔ, αλλά την ιδεολογική τρομοκράτηση και υποταγή του λαού στο μονόδρομο της πλουτοκρατίας και της ΕΕ.
Οι εταίροι δεν είχαν την παραμικρή αμφιβολία για την απόλυτη δέσμευση της ηγεσίας της ΝΔ στην εφαρμοζόμενη πολιτική, αλλά ήθελαν να περάσουν στο λαό το μήνυμα ότι δεν υπάρχει τίποτα πέρα από την εφαρμοζόμενη πολιτική. Από αυτήν τη σκοπιά, οι «έγγραφες δεσμεύσεις» ήρθαν να δώσουν τέλος στο θέατρο που έπαιζε ο πρόεδρος της ΝΔ παριστάνοντας τον αντιμνημονιακό.
Σύμμαχος σε κάθε αντιλαϊκή ανατροπή
Τα λαϊκά στρώματα, που είχαν ψηφίσει τη ΝΔ, μπορούν πλέον να διακρίνουν πιο καθαρά το πραγματικό πρόσωπο της πολιτικής που εφαρμόζει και το ρόλο της ως παραδοσιακού πυλώνα της πλουτοκρατίας. Να την εγκαταλείψουν οριστικά, όπως και το ΠΑΣΟΚ. Η ηγεσία της ΝΔ κορόιδευε το λαό παριστάνοντας τον πολέμιο του μνημονίου, ενώ την ίδια στιγμή ήταν συστρατευμένη στην υλοποίηση του συνόλου των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων. Πουλούσε φύκια για μεταξωτές κορδέλες, με τα παραμύθια περί «επαναδιαπραγμάτευσης» των όρων του μνημονίου, εφαρμογής «άλλου μείγματος πολιτικής» και άλλα παρόμοια.
Ο Α. Σαμαράς παρίστανε την ψευδοαντιπολίτευση όταν επιδίδονταν σε φραστικούς λεονταρισμούς, όπως έκανε πριν από λίγο καιρό όταν δήλωνε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ότι «αν προσυπέγραφα τη σημερινή πολιτική συνολικά, παρά το γεγονός ότι διαφωνώ και παρά το γεγονός ότι αποδείχθηκε ήδη πως είχα δίκιο που διαφωνούσα εξ αρχής, τότε θα ήταν σαν να υπογράφω την κατάργηση της αντιπολίτευσης, σαν να υπογράφω την κατάργηση της Δημοκρατίας, σαν να προσυπογράφω το μονόδρομο που οδήγησε σε αδιέξοδο, σαν να προσυπογράφω τη "δικτατορία του μονόδρομου"».
Μετά την πλήρη κατάρρευση των μασκών, η ηγεσία της ΝΔ σπεύδει τώρα να συνυπογράψει φωναχτά όλα τα βάρβαρα μέτρα και τους νόμους που μέχρι πρόσφατα δημαγωγικά αποκήρυττε, όπως το μεσοπρόθεσμο, το πολυνομοσχέδιο, τον προϋπολογισμό του 2012. Δεν υπάρχει επίσης η παραμικρή αμφιβολία ότι θα υπερψηφίσει όποια νέα αντιλαϊκά μέτρα φέρει η κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ θα προσυπογράψει φαρδιά πλατιά και το νέο μνημόνιο διαρκείας, που σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
Οι διαβεβαιώσεις που περιλαμβάνονται στις επιστολές που έστειλε σε τρόικα και ΕΛΚ ο πρόεδρος της ΝΔ, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνειών. «Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει πλήρως τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφορικά με την εξάλειψη του ελλείμματος και την αντιστροφή της δυναμικής του χρέους», είναι η σαφής δέσμευση, που φυσικά δε μένει μόνο στα γενικά, αλλά προχωρά και στα συγκεκριμένα:
«Επίσης υποστηρίζει "εργαλεία" που ήδη εφαρμόζονται (αν και ανεπιτυχώς) και ειδικότερα την περικοπή των δημοσίων δαπανών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και την αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης ακίνητης δημόσιας περιουσίας», συμπληρώνει, δεσμευόμενος για απόλυτη στήριξη στο σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων.
Για την επιτυχία του «μαύρου μετώπου»
Δεσμεύεται επίσης ότι οι όποιες αλλαγές - «τροποποιήσεις» τις ονομάζει - προτείνει στην εφαρμοζόμενη πολιτική, θα γίνουν αποκλειστικά και μόνο για «να εξασφαλιστεί η επιτυχία του προγράμματος» και θα κινούνται «αυστηρά εντός του πλαισίου που περιγράφεται από το πρόγραμμα». Η αλήθεια είναι ότι «το μείγμα πολιτικής» που πρότεινε κινούνταν αυστηρά εντός του πλαισίου του μνημονίου. Οι μόνοι όροι που ζητούσε να επαναδιαπραγματευτεί αφορούσαν την παροχή περισσότερης ρευστότητας στους επιχειρηματικούς ομίλους, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για κέρδη και μερίσματα, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Αυτά τα φιλομονοπωλιακά μέτρα έχουν ήδη υιοθετηθεί και βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, αλλά είναι βέβαιο ότι η ΝΔ, ως μεγαλομέτοχος της μαύρης συγκυβέρνησης, θα κλιμακώσει τις πιέσεις της για ταχύτερη υλοποίηση. Από την άποψη αυτή έχουν δίκιο τα γαλάζια στελέχη όταν λένε ότι «η επαναδιαπραγμάτευση έχει ανοίξει». Ποτέ άλλωστε η ηγεσία της ΝΔ δεν ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων.
Γενικότερα, η ηγεσία της ΝΔ φαίνεται να προσαρμόζει την τακτική της στα δεδομένα που δημιουργεί η επιλογή των αστικών επιτελείων για κυβερνήσεις συνεργασίας, σαν το μοντέλο διακυβέρνησης των επόμενων χρόνων για λογαριασμό της πλουτοκρατίας, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, με στόχο την ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας και την αντιμετώπιση του λαϊκού κινήματος.
Γι' αυτό διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι εργάζεται με όλες τις δυνάμεις της για την «επιτυχία» της κυβέρνησης Παπαδήμου, ενώ καθόλου δεν επιμένει σε εκλογές στις 19 Φλεβάρη, όπως είχαν συμφωνήσει με το ΠΑΣΟΚ. Ετσι και αλλιώς, την ίδια ακριβώς αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχίσει να εφαρμόζει και μετά τις εκλογές, αν έχει το πάνω χέρι στην επόμενη κυβέρνηση συνεργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου