Σελίδες

19 Νοε 2011

Αυτοί που διαδίδουν τα ναρκωτικά, θέλουν το λαό σκυφτό...

Νατάσα Ψάλτη 
Στις σημερινές συνθήκες που οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές για τη λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της, που η νεολαία βιώνει τον αποκλεισμό από την εργασία, την παιδεία, την υγεία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συναίνεση και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, ετοιμάζει νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών. Το καπιταλιστικό σύστημα γεννά τα αδιέξοδα που οδηγούν στη χρήση ναρκωτικών, ταυτόχρονα προβάλλει και καλλιεργεί τη ναρκωκουλτούρα ως τρόπο ζωής προκειμένου να καταστείλει το εργατικό-λαϊκό κίνημα. Η χρήση ναρκωτικών ουσιών είναι ταυτόσημη με το συμβιβασμό, τη μοιρολατρία και την υποταγή. Μια νεολαία “μαστουρωμένη”, με σκυμμένο το κεφάλι είναι ότι πρέπει για την αστική τάξη προκειμένου να συνεχίσει να αυξάνει τα κέρδη της.

Η ιστορική πείρα από τις πιο ένδοξες στιγμές του εργατικού-λαϊκού κινήματος αναδεικνύει ακόμα πιο ξεκάθαρα το πώς τα ναρκωτικά αξιοποιούνται ώστε και με αυτό τον τρόπο να χτυπηθεί το λαϊκό κίνημα, ιδιαίτερα σε περιόδους ανόδου του εργατικού κινήματος. Είναι ενδεικτικό ότι την περίοδο μετά τα Δεκεμβριανά και την ένοπλη σύγκρουση με την αστική τάξη και τους ξένους συμμάχους της, η εξάπλωση των ναρκωτικών πήρε μεγάλες διαστάσεις. Έτσι η πάλη κατά των ναρκωτικών δε θα μπορούσε παρά να γίνει υπόθεση του ίδιου του λαού και των νέων με πρωτοστάτη την ΕΠΟΝ που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της ΟΚΝΕ. Η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νεολαίας υπήρξε η κορυφαία στιγμή του μεγαλειώδους αγώνα της ελληνικής νεολαίας ενάντια στο φασισμό, στην ηρωική πάλη του λαού μας για την απελευθέρωση.  Η ΕΠΟΝ, που από την πρώτη κιόλας στιγμή της ίδρυσής της προσχώρησε στο ΕΑΜ, αυτοπροσδιορίζεται στο καταστατικό της ως οργάνωση «εθνικοαπελευθερωτική, αντιφασιστική-προοδευτική, αντιπολεμική-φιλειρηνική».

«Δώρο συμμαχικό…»

Από τις αρχές του 1945 και μετά, η εξάπλωση των ναρκωτικών πήρε τρομακτικές διαστάσεις.
  Οι Βρετανοί “απελευθερωτές”, θέλοντας να τσακίσουν το λαϊκό κίνημα με κάθε μέσο, έβαλαν στο στόχαστρό τους τη νεολαία.  Ενώ πριν τον πόλεμο υπήρχαν μόνο σε δυο-τρεις μεγάλες πόλεις καταγώγια και χασισοποτεία, μετά την απελευθέρωση το χασίς εξαπλώθηκε και στα πιο απομακρυσμένα μέρη της Ελλάδας. Μεταφέρονταν σε χοντρές πλάκες απ’ τα αγγλικά λιμάνια της Μέσης Ανατολής και καλοπληρωμένοι πράκτορες,  αφού το μετέτρεπαν στα γνωστά “τσιγαριλίκια”, το μοίραζαν σε όλα τα μικρομάγαζα. Η ποσότητα των ναρκωτικών που ξοδευόταν πριν την απελευθέρωση μόλις που έφτανε το 1 ½ κιλό την ημέρα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μετά το 1945 η κατανάλωση ηρωίνης και κοκαΐνης μόνο στην Αθήνα και τον Πειραιά ξεπερνούσε τα 3,5 κιλά καθημερινά –απόδειξη ότι υπήρχαν στις δύο αυτές πόλεις 3.500-4.000 τοξικομανείς, και οι περισσότεροι από αυτούς ήταν νέοι. Στην Πάτρα, από μια έρευνα σε ένα τμήμα της πόλης, βρέθηκε πως το 30%-40% κάπνιζαν χασίς.  Ο Νίκος Καραντηνός, με άρθρα του στο δημοσιογραφικό όργανο του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΠΟΝ, στη “Νέα Γενιά”, αποκάλυψε το 1946 ότι το χασίς ήταν«δώρο συμμαχικό» απ’ το «εγγλέζικο χέρι που’ χει ξεσκολίσει στις αποικίες».
Τα ναρκωτικά έγιναν μάστιγα που εξαπλώνονταν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. «Άνθρωποι νέοι, γεμάτοι σφρίγος, με ελπίδες και όνειρα για το μέλλον, παρασύρονται στον “ντεκέ” για να βγουν από ‘κει ανθρώπινα κουρέλια, άβουλα πλάσματα, χωρίς προσωπικότητα, με τη σφραγίδα της αποχαύνωσης και της τρέλας στα μάτια, τσακισμένοι σωματικά και ψυχικά…» (Από την έκδοση της ΕΠΟΝ Αθήνας για τα ναρκωτικά).


Με μπροστάρη την ΕΠΟΝ

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η ΕΠΟΝ πραγματοποιεί εξορμήσεις για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, ενώ τα ΕΠΟΝίτικα έντυπα κυκλοφορούν δημοσιεύοντας λεπτομερή στοιχεία για την επικίνδυνη έκταση που παίρνει το χασίς στη χώρα.  Με ειδική καμπάνια μέσα από τις σελίδες της “Νέας Γενιάς”, προπαγανδίζεται ο κίνδυνος των ναρκωτικών.
«Η ζωή των νέων δε βρίσκεται στους “τεκέδες” όπου παραμονεύει ο πιο φρικτός θάνατος, αλλά:
-Στον αθλητισμό
-Στις λέσχες και στις βιβλιοθήκες
-Στις εκδρομές
-Στις συντροφιές και στις γιορτές
-Στις χορωδίες, στις φιλολογικές και καλλιτεχνικές συγκεντρώσεις».

Η πάλη ενάντια στα ναρκωτικά δεμένη με την πάλη για τα δικαιώματα της νεολαίας

Ο αγώνας ενάντια στα ναρκωτικά δόθηκε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Με την άγρυπνη δράση της ΕΠΟΝ είχαν εντοπιστεί οι περιοχές όπου καλλιεργούσαν την κανναβουριά, στην Κωπαΐδα, στη Μεσσηνία και αλλού.  Στο Βόλο οι ΕΠΟΝίτες ξερίζωσαν φυτείες, ενώ ουσιαστικό ρόλο  έπαιξαν η δημιουργική απασχόληση στις λέσχες και οι διαλέξεις ενάντια στα ναρκωτικά.
Στη μάχη που έδωσε η ΕΠΟΝ ενάντια στα ναρκωτικά συστρατεύτηκαν γονείς, ριζοσπάστες εκπαιδευτικοί, λαϊκές οργανώσεις και σωματεία.
Η πάλη ενάντια στα ναρκωτικά δε μπορούσε παρά να δεθεί και με την πρόληψη σε όλα τα επίπεδα, όπως και με την πάλη για πολύπλευρη μορφωτική-πολιτιστική-δημιουργική δραστηριότητα που ανέπτυξε η ΕΠΟΝ από τα πρώτα κιόλας βήματα της δράσης της.
Η μόρφωση ήταν από τους βασικούς στόχους της ΕΠΟΝ γι’ αυτό οι ΕΠΟΝίτες επισκεύαζαν τα κατεστραμμένα σχολεία, προετοιμάζονταν στην παιδαγωγική σχολή της ΠΕΕΑ (Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης) και δίδασκαν σε αυτά.
Σε κάθε συνοικία λειτουργούσαν πολιτιστικές λέσχες μέσα στις οποίες χιλιάδες νέοι ζούσαν στιγμές δημιουργίας, διαμορφώνονταν βιβλιοθήκες, χώροι για πινγκ-πονγκ και σκάκι, διοργανώνονταν συζητήσεις και λογοτεχνικές βραδιές. Το θέατρο έπαψε να είναι μια ασχολία για λίγους αργόσχολους αστούς και δέθηκε πλατιά με το λαό, εκπέμποντας αγωνιστικά μηνύματα. Η ΕΠΟΝ έδωσε μεγάλη σημασία και στην ενίσχυση και ανάπτυξη του αθλητισμού. Βέβαια την ίδια στιγμή που οι τεκέδες παρέμεναν ανοιχτοί, οι μοναρχοφασιστικές συμμορίες μαζί με τα κρατικά όργανα έβαζαν στο στόχαστρο τις λέσχες –πυρήνες της πολιτιστικής δραστηριότητας της ΕΠΟΝ σε πόλεις και χωριά, καταστρέφοντας και σκοτώνοντας.

Πιάνοντας το νήμα της ιστορίας…

Εμπνεόμαστε απ’ τον αγώνα της ΕΠΟΝ, αξιοποιούμε την ιστορική πείρα. Σήμερα η ΚΝΕ είναι η μοναδική πολιτική νεολαία που λέει όχι σε όλα τα ναρκωτικά. Η θέση της για μια κοινωνία χωρίς ναρκωτικά, πηγάζει από την πάλη για μια κοινωνία που θα έχει στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι το κέρδος, το σοσιαλισμό-κομμουνισμό. Σήμερα η ΚΝΕ, στο πλευρό του ΚΚΕ, έχοντας συγκεντρώσει πολύτιμη πείρα είναι πιο ικανή να οργανώσει την πάλη της νεολαίας των λαϊκών στρωμάτων για να βάλει φρένο στην αντιλαϊκή λαίλαπα. Πλευρά αυτή της πάλης μπορεί και πρέπει να είναι και η πάλη ενάντια στα ναρκωτικά και στη νομιμοποίησή τους.

Το νοµοσχέδιο της κυβέρνησης για τη νοµιµοποίηση των ναρκωτικών και η θέση του ΚΚΕ

Μπροστά και στο επικείμενο νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ που νομιμοποιεί τα ναρκωτικά, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ ανοίγουν πλατιά συζήτηση με τη νεολαία για τη θέση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια στα ναρκωτικά, αποκαλύπτοντας την ταξική ρίζα του προβλήματος των ναρκωτικών, ποιους πραγματικά εξυπηρετεί και πού στοχεύει η διάδοση και η απελευθέρωσή τους.

Σ’ αυτό το πλαίσιο η ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών και το Α’ Αθήνας-Γαλατσίου της ΚΝΕ πραγματοποίησαν τον προηγούμενο μήνα στην Αθήνα δύο μαζικές εκδηλώσεις με ομιλητές, την Ελευθερία Βενέτη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και το Γιάννη Γκιόκα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Η συζήτηση ήταν πλούσια, με μαθητές και νεαρόκοσμο να παίρνουν το λόγο και να εκφράζουν τους προβληματισμούς τους και τις απορίες τους πάνω στο πρόβλημα των ναρκωτικών, για το αν ο χρήστης είναι ασθενής ή για το ρόλο των ναρκωτικών στο στρατό, ακόμα και για το αν θα υπάρχουν ναρκωτικά σε μια σοσιαλιστική κοινωνία.  Μέσα από την κουβέντα επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά πως η θέση της ΚΝΕ ενάντια στα ναρκωτικά αποτελεί “όπλο” για την παρέμβασή της. 
Στη συνέχεια παραθέτουμε αποσπάσματα από την ομιλία της Ελευθερίας Βενέτη, όπου μεταξύ άλλων τόνισε:
«Είναι ένα νομοσχέδιο επικίνδυνο και εγκληματικό όπως  συνολικά η πολιτική της κυβέρνησης. Στοχεύει στην καταστολή των νεανικών συνειδήσεων μέσω της χρήσης ναρκωτικών.
Μιλούν για ελεύθερη διάθεση του σώματος! Χρειάζεται να αναρωτηθούμε…
Είσαι ελεύθερος όταν σε πετάνε στην ανεργία, όταν σε καταδικάζουν να επιβιώνεις με 500 ευρώ, όταν σε αναγκάζουν να πληρώνεις για την υγεία σου;
Λένε ότι τα ναρκωτικά είναι απλά μια πράξη “ αυτοπροβολής”, ότι η χρήση “μαλακών” ναρκωτικών δε βλάπτει και τόσο…
Είναι ψέμα! Όλα τα ναρκωτικά είναι επικίνδυνα, αποξενώνουν το νέο από την κοινωνία, τους φίλους, την οικογένειά του. Η χρήση δημιουργεί συνείδηση και στάση ζωής με κύρια χαρακτηριστικά την απογοήτευση και τη μοιρολατρία. Έτσι, ο χρήστης σταδιακά απομακρύνεται από το κίνημα, από κάθε είδους διεκδίκηση και αγώνα.(…)
Το πρόβλημα των ναρκωτικών πουθενά δε λύθηκε με τη νομιμοποίησή τους!
Η φτώχεια, η ανεργία, τα πολιτιστικά σκουπίδια είναι το υπόβαθρο για την τραγωδία των ναρκωτικών.
Αυτός, όμως, είναι ο καπιταλισμός και δε γιατρεύεται με χάπια, ούτε αντιμετωπίζεται με τη “φυγή” σε ψεύτικους παραδείσους.
Ανατρέπεται από την οργανωμένη πάλη του λαού και της νεολαίας.(…)
Συνέχισε αναδεικνύοντας το ρόλο των κομμάτων της πλουτοκρατίας:
«Η κατασταλτική πολιτική των ΝΔ-ΛΑΟΣ  και η “φιλελεύθερη” πολιτική των ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ αποτελούν δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Συντηρούν και διαιωνίζουν το πρόβλημα των ναρκωτικών είτε κρύβοντάς το μέσα στις φυλακές είτε νομιμοποιώντας το έξω από αυτές.
Η ΝΔ έστρωσε το δρόμο για τη στήριξη των προγραμμάτων μεθαδόνης, έκοψε τα λεφτά των “στεγνών” προγραμμάτων.
Ο ΛΑΟΣ προτείνει τη νομιμοποίηση του “μαύρου χρήματος”, των ναρκοδολαρίων. Είναι το κόμμα που θεωρεί ότι οι χρήστες πρέπει να πάνε στις φυλακές.
Οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αισθάνονται δικαιωμένες με το πρόσφατο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αφού εδώ και χρόνια θέση τους είναι η νομιμοποίηση των ναρκωτικών.»(…)
Κλείνοντας ξεκαθάρισε ότι απέναντι σε όλους αυτούς που υπερασπίζονται και διαδίδουν τη ναρκωκουλτούρα βρίσκονται το ΚΚΕ και η ΚΝΕ:
«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά, στην ιδιωτικοποίηση της πρόληψης και της απεξάρτησης, είμαστε αντίθετοι με κάθε πολιτική νομιμοποίησης των ναρκωτικών και συντήρησης του προβλήματος μέσω υποκατάστατων, που θα μοιράζει το κράτος ως έμπορος κρατικής πρέζας. (…)
Εμείς ως Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας λέμε το εξής:
Για τη φτώχεια, την ανεργία, κανένας νέος δεν πρέπει να αισθάνεται ντροπή, να σκύβει το κεφάλι. Δεν μπορεί κανείς να την αντιμετωπίσει μόνος του, ούτε να ξεφύγει μέσω “ψεύτικων παραδείσων”. Ντροπή για το νέο, για τον εργάτη, για το φτωχό είναι να δέχεται αυτή την κατάσταση, ντροπή είναι να μη ριχτεί στην οργανωμένη μάχη σε κάθε τόπο δουλειάς, κλάδο, συνοικία, σχολείο “για να πάρει και να σηκώσει” την πλουτοκρατία, την κυβέρνησή της και τα άλλα κόμματά της που θυσιάζουν το λαό για να σωθεί το κεφάλαιο και η ΕΕ. (…)
Τώρα ο λαός και τα παιδιά του να πιστέψουν στη δύναμή τους, να ισχυροποιήσουν το εργατικό-λαϊκό κίνημα που θα βάλει τέλος στις θυσίες για την πλουτοκρατία. Να δυναμώσει η οργανωμένη λαϊκή αλληλεγγύη. Πλευρά αυτής της πάλης και κρίκος μπορεί και πρέπει να είναι η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και στο επικείμενο νομοσχέδιο!


Η ΤΟ Α’ Αθήνας-Γαλατσίου πραγματοποίησε εκδήλωση για τη θέση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια στα ναρκωτικά αλλά και για την πλήρη απελευθέρωση των ναρκωτικών στην οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια η πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων του κεφαλαίου, με ομιλητή τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου