Σελίδες

3 Νοε 2011

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Στο ίδιο στρατόπεδο με κυβέρνηση - τρόικα

Ζητάει διαχωρισμό της δανειακής σύμβασης από τα μέτρα που τη συνοδεύουν (!) για να διευκολύνει την εφαρμογή της
Την εικόνα του «υπεύθυνου» διαχειριστή της κρίσης που εγγυάται την«ευρωπαϊκή προοπτική» και τη «σταθερότητα» του αστικού πολιτικού συστήματος, προσπάθησε να καλλιεργήσει με τη χτεσινή ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ο Αντ. Σαμαράς.
Ταυτόχρονα, ακούστηκε καθαρά το ηχηρό «ναι» στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης για το κούρεμα και τη δανειακή σύμβαση, αλλά στα άγρια μέτρα του νέου μνημονίου διαρκείας που τη συνοδεύουν. Με σοφίσματα και σαθρά επιχειρήματα προσπάθησε να διαφοροποιηθεί από την πρόταση για δημοψήφισμα, δίχως όμως να καταφέρει να αποκρύψει ότι επί της ουσίας ότι είναι στο ίδιο στρατόπεδο με κυβέρνηση - τρόικα - πλουτοκρατία και σταθερά απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα.
Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την αντίθεσή του στο δημοψήφισμα, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι πρέπει να διαχωριστεί η δανειακή σύμβαση από τα μέτρα (!) που τη συνοδεύουν, επιβεβαιώνοντας ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι τα προσχήματα, για να μη φανεί ότι ταυτίζεται πλήρως με την κυβέρνηση και να διασωθεί ως εφεδρεία του αστικού συστήματος. Μάλιστα, προέτρεψε, έμμεσα πλην σαφώς, την κυβέρνηση να εφαρμόσει την ίδια μέθοδο που είχε ακολουθήσει στο παρελθόν για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης, δηλαδή να περάσει από τη Βουλή το νέο μνημόνιο, αλλά όχι και τη νέα δανειακή σύμβαση, όπως άλλωστε είχε γίνει με τη δανειακή σύμβαση του 2010, αλλά και με τη συμφωνία του περασμένου Ιούλη για κούρεμα 21% του χρέους.
«Οι δανειακές συμβάσεις δεν τίθενται προς έγκριση, οι πολιτικές που τις συνοδεύουν τίθενται προς έγκριση», υποστήριξε ο Α. Σαμαράς και συμπλήρωσε:«Οποιος θέλει να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο, διαχωρίζει τη δανειακή σύμβαση από την πολιτική που τη συνοδεύει» (!) Από τη σκοπιά αυτή επέκρινε την κυβέρνηση γιατί «εκβιάζει το λαό να αποδεχθεί τη δανειακή σύμβαση και τη λάθος πολιτική ταυτόχρονα». Ο κίνδυνος, συνέχισε, είναι «να απορρίψει ο λαός τη λάθος πολιτική και μαζί να απορρίψει τη δανειακή σύμβαση». Η «αλλαγή πολιτικής», όμως που επαγγέλλεται η ΝΔ, έχει στόχο «να σταθεί η χώρα στα πόδια της και να πληρώσει τα δάνειά της»!
Γενικότερα, η κριτική που άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ στο δημοψήφισμα ήταν από τη σκοπιά της πλουτοκρατίας και της σταθερότητας του ευρώ. «Οι άμεσοι ορατοί κίνδυνοι από το δημοψήφισμα - παρωδία, είναι τεράστιοι: Για δύο τουλάχιστον μήνες γενικότερη αναστάτωση στις αγορές, ίσως κινδυνέψει η 6η δόση, κι αν βγει "ναι" στο δημοψήφισμα, γίνεται πια δύσκολο να βελτιωθεί η συμφωνία μελλοντικά, ενώ αν βγει "όχι", θα ξεσπάσει σοβαρό πρόβλημα σε όλη την Ευρωζώνη και θα κλονιστεί η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη», υποστήριξε.

«Ανένδοτος» για να σωθεί το κεφάλαιο
Στη βάση αυτή κατέληξε ότι «είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να ματαιωθεί το δημοψήφισμα αυτό και η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει γιατί είναι επικίνδυνη». Ομως ούτε στη χθεσινή ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε κάποια συγκεκριμένη πρωτοβουλία που θα πάρει το κόμμα του για να ματαιωθεί το δημοψήφισμα, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα αποσαφηνίστηκε ότι οι βουλευτές της ΝΔ θα συμμετέχουν κανονικά στη συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ αποκλείστηκε οριστικά το ενδεχόμενο ομαδικής παραίτησης προκειμένου να προκληθούν εκλογές. Μετά από αυτά, διαρρέουν για λόγους εντυπώσεων, το σενάριο για αποχή από το δημοψήφισμα«στην περίπτωση που συνεννοηθούν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης».
Με το βλέμμα στις κάλπες ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τους βουλευτές να κινητοποιηθούν προκειμένου να προσεταιρισθούν τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Για το σκοπό αυτό θα σηκώσουν εκ νέου την κουρελιασμένη αντιμνημονιακή σημαία επιχειρώντας να δείξουν ότι τάχα δεν ακολουθούν την ίδια πολιτική με την κυβέρνηση. «Φανταστείτε να είχαμε ψηφίσει πέρσι το μνημόνιο, που θα βρισκόμασταν σήμερα; Θα είχαμε συμπαρασυρθεί στο ίδιο βάραθρο που καταρρέει η κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο σήκωσε τα λάβαρα του «ανένδοτου», πλην «ενωτικού» αγώνα κατά της κυβέρνησης, με εξόφθαλμο στόχο να πάρει το πάνω χέρι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας για να εφαρμοστούν τα νέα μέτρα του μνημονίου διαρκείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου