Σελίδες

2 Νοε 2011

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ Συμμετέχουν στον εκβιασμό του λαού

Προβάλλοντας τα δικά τους ιδιαίτερα συμφέροντα, οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις τοποθετούνται απέναντι στις εξαγγελίες για δημοψήφισμα στην Ελλάδα


Τις ανησυχίες τους για ενδεχόμενη καθυστέρηση στην υλοποίηση της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 26ης - 27ης Οκτώβρη καταθέτουν οι αστικές κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωζώνης και της ΕΕ, στον απόηχο της εξαγγελίας του Γ. Παπανδρέουγια διενέργεια δημοψηφίσματος που θα εγκρίνει τη νέα δανειακή σύμβαση.
Σε κάθε περίπτωση, τα περί δημοψηφίσματος δίνουν μια πρώτης τάξης ευκαιρία στην ιμπεριαλιστική Ευρωένωση να κλιμακώσει τους εκβιασμούς και τα ψευτοδιλήμματα ενάντια στο λαό, όπως άλλωστε κάνει και η κυβέρνηση στην Ελλάδα. Εξάλλου, στόχος της εξαγγελίας για δημοψήφισμα είναι να αποκτήσουν νομιμοποίηση οι αποφάσεις της 26ης Οκτώβρη, για την υλοποίηση των οποίων καίγονται τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι δανειστές - σύμμαχοί της, που πασχίζουν να σώσουν το κεφάλαιο με ελεγχόμενη χρεοκοπία και καταβαράθρωση του λαού.
Την ίδια ώρα, μπροστά στη Σύνοδο του G20 στις Κάννες, η Παγκόσμια Τράπεζα διαπιστώνει ότι η παγκόσμια οικονομία «εισήλθε σε επικίνδυνη φάση που απειλεί να παγώσει την οικονομική ανάκαμψη», ειδικά στις ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως η ευρωπαϊκή και η αμερικανική. «Η εξασθένιση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και το αυξημένο ρίσκο για τις μελλοντικές προοπτικές ενισχύουν την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην ανάπτυξη», επισημαίνει η Παγκόσμια Τράπεζα και χαρακτηρίζει την εξαγγελία του Γ. Παπανδρέου για διενέργεια δημοψηφίσματος «ρίξιμο ζαριών», προειδοποιώντας παράλληλα για μεγάλη αναστάτωση σε περίπτωση που η απάντηση στο δημοψήφισμα είναι αρνητική.

Ο οίκος αξιολόγησης «Fitch» σημειώνει ότι «το προταθέν δημοψήφισμα της Ελλάδας για το νέο ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης της χώρας συνιστά απειλή για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και για την επιβίωση της Ευρωζώνης».Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Ενωση Γερμανικών Τραπεζών, η οποία προειδοποιεί για τον κίνδυνο να προκληθεί «μείζων αποσταθεροποίηση στις αγορές», ενώ το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο διατυπώνει την ευχή να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τη διαγραφή μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους, παρά την αναγγελία δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για το θέμα.
Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η εξαγγελία για διενέργεια δημοψηφίσματος δείχνει την ανάγκη για την Ευρώπη να «επεξεργαστεί περαιτέρω και να εφαρμόσει ταχέως» το πακέτο αντιμετώπισης του χρέους που συμφώνησαν την προηγούμενη βδομάδα οι ηγέτες της Ευρωζώνης.
Θέλουν ταχεία υλοποίηση των συμφωνιών
Στη Γερμανία, η πρώτη αντίδραση στην εξαγγελία του Ελληνα πρωθυπουργού ήταν η δήλωση εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος σημείωσε ότι «πρόκειται για θέμα εσωτερικής πολιτικής, για το οποίο η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει καμιά επίσημη πληροφόρηση και ως εκ τούτου δεν μπορεί να το σχολιάσει».Ωστόσο, ο γερμανικός Τύπος μίλησε για έκπληξη της καγκελαρίας, σημειώνοντας ότι η Αγκελα Μέρκελ κατά το παρελθόν είχε ξεκαθαρίσει στον Γ. Παπανδρέου ότι είναι αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Σε αυτό το κλίμα, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, και η καγκελάριος της Γερμανίας είχαν χτες τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα, ενώ ο Ν. Σαρκοζί συγκάλεσε έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο σε στενή σύνθεση, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και υπουργών σε θέσεις - κλειδιά, όπως των οικονομικών και των εξωτερικών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής Προεδρίας, οι Μέρκελ και Σαρκοζί συμφώνησαν να«λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την υλοποίηση της συμφωνίας της 27ης Οκτώβρη το συντομότερο δυνατόν».
Αντίστοιχα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι «η Γερμανία και η Γαλλία είναι πεπεισμένες πως η συμφωνία θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξη» και στο πλαίσιο αυτό «συμφώνησαν, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους τους, να εγγυηθούν την πλήρη και άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου, οι οποίες είναι σήμερα πιο αναγκαίες από ποτέ».
Στο ίδιο πλαίσιο, στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στις Κάννες σήμερα, προγραμματίζεται δείπνο εργασίας για την Ελλάδα με τη συμμετοχή του Γ. Παπανδρέου και των Μέρκελ, Σαρκοζί, του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του προέδρου της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, του προέδρου του Γιούρογκρουπ, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, του (από χτες) προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, και της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Από την πλευρά της Κομισιόν εκπρόσωπός της δήλωσε ότι δεν είχε ενημερωθεί για την πρόθεση της κυβέρνησης, αλλά και ότι δε θα προχωρήσει σε επίσημη αντίδραση μέχρι να έχει επίσημη ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση.
Παράλληλα, ο πρόεδρος Ζοζέ Μπαρόζο και ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, σε κοινή τους δήλωση, τονίζουν σχετικά με την εξαγγελία για δημοψήφισμα: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου είναι ό,τι καλύτερο για την Ελλάδα. Εχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα για την τήρηση των δεσμεύσεών της έναντι της Ευρωζώνης και της διεθνούς κοινότητας. Είχαμε ήδη τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου, ενώ βρισκόμαστε σε επαφή με μέλη της Ευρωζώνης και θα συνεχίσουμε τις επαφές στο περιθώριο της συνάντησης του G20 στις Κάννες».
Αντίστοιχα, ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ τονίζει ότι στην περίπτωση που διενεργηθεί το δημοψήφισμα και οι Ελληνες απορρίψουν το νέο δανειακό πακέτο, τότε η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει λάβει την απόφαση χωρίς να το συζητήσει με τους Ευρωπαίους συναδέλφους του» και αυτό είναι «κάτι που προκαλεί μεγάλη νευρικότητα, που προσθέτει τεράστια ανασφάλεια σε μια ήδη δύσκολη κατάσταση, και γι' αυτό πρέπει να δούμε με ψυχραιμία πώς θα το διαχειριστούμε». Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν οι αντιδράσεις των ηγετών των σκανδιναβικών χωρών, καθώς και των πρωθυπουργών Ιταλίας και Ισπανίας.
Ανησυχία για χρεοκοπία και «ντόμινο»
Αλλά και τα δημοσιεύματα του διεθνούς αστικού Τύπου δηλώνουν την ανησυχία της πλουτοκρατίας για τα αδιέξοδα στην αστική διαχείριση της κρίσης. Η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» εκτιμά ότι «η χρεοκοπία πλησιάζει»,καθώς, όπως σημειώνει, «ενώ όλα έδειχναν ότι η Ελλάδα κάπως σώθηκε μετά τη συμφωνία για "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, ο Ελληνας πρωθυπουργός τα ανατρέπει όλα και ανακοινώνει εντελώς ξαφνικά δημοψήφισμα για τις αποφάσεις της συνόδου, στις οποίες μόλις πριν από 5 μέρες είχε συμφωνήσει».
Η «Deutsche Bank», σε χτεσινή της ανάλυση, εκτιμά ότι το ελληνικό πολιτικό ρίσκο αυξάνεται και καταγράφει τρία σενάρια σε σχέση με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αν τελικά γίνει. Η τράπεζα θεωρεί «πιο επιθυμητή»την εκδοχή να συγκροτηθεί μια «κυβέρνηση εθνικής ενότητας», χωρίς να γίνουν εκλογές, τις οποίες ξορκίζει σαν«την μεγαλύτερη πηγή αβεβαιότητας, όχι μόνο εξαιτίας της δημιουργίας πολιτικού κενού στην Ελλάδα, αλλά διότι η αντίδραση της ΕΕ δεν θα ήταν ξεκάθαρη (...) ενώ θα ήταν αδιευκρίνιστο ποια θα ήταν η θέση της νέας κυβέρνησης για το νέο πακέτο μόλις αυτή σχηματιζόταν».
Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων της Γερμανίας, Ράινερ Μπρίντερλε, σημείωσε ότι αν απορριφθεί η νέα δανειακή σύμβαση «δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις και τότε θα υπάρξει χρεοκοπία της Ελλάδας. Οι άλλες χώρες θα πρέπει να προστατευθούν και η Ελλάδα θα πρέπει να δει με τι μέσα θα μπορέσει να ξεφύγει από τη δυστυχία, εάν θα μπορέσει να μείνει στο ευρώ ή εάν θα βγει». «Στον αέρα βρίσκεται ξανά ολόκληρο το πακέτο στήριξης και μοιάζει αναπόφευκτη μία σκληρή αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας (...) Οι κερδοσκοπικές τάσεις θα αυξηθούν και μια αρνητική απάντηση στο δημοψήφισμα θα είναι η αρχή της εξόδου της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση»,σχολίασε ο Μπένιαμιν Σρέντερ, επικεφαλής του τμήματος επιτοκίων της Commerzbank.
Δείχνουν την ουσία του εκβιασμού
Την ίδια στιγμή, σχόλιο στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» λέει «μπράβο κύριε Παπανδρέου», εκτιμώντας ότι η διενέργεια δημοψηφίσματος είναι σωστή για να εγκλωβιστεί ο λαός, καθώς, «σε περίπτωση που η πλειοψηφία των πολιτών ταχθεί υπέρ του δρόμου που χαράσσει η κυβέρνηση, ίσως η χώρα εξέλθει μια ώρα αρχύτερα από την κρίση (...) Ως συνέπεια οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα έχαναν οποιαδήποτε νομιμοποίησή τους».
Στο ίδιο κλίμα, η «Wall Street Journal» σχολιάζει ότι «ο Ελληνας πρωθυπουργός άφησε άφωνη την Ευρώπη ανακοινώνοντας ένα δημοψήφισμα για το τελευταίο δανειακό πακέτο για τη χώρα, ένα στοίχημα υψηλού ρίσκου που θα μπορούσε να απαξιώσει τη διεθνή προσπάθεια διάσωσης του ευρώ». Εκτιμά και αυτή ότι ένα «ναι» στο δημοψήφισμα θα μπορούσε να εκτονώσει την ένταση από τις διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες που έχουν παραλύσει την Ελλάδα, ενώ ένα «όχι» θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση της κυβέρνησης και να διακόψει την διεθνή χρηματοδότηση στην Ελλάδα, προκαλώντας οικονομική κατάρρευση στη χώρα. Θετική απέναντι στην εξαγγελία Παπανδρέου στέκεται η Μαρί Λεπέν, αρχηγός του γαλλικού ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου