Σελίδες

18 Νοε 2011

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»: Θεριεύει η αλληλεγγύη που γίνεται αιμοδότης του αγώνα.



Αστείρευτη η ταξική αλληλεγγύη που αναδεικνύει πως η έκβαση του αγώνα δεν αφορά μόνο τους χαλυβουργούς αλλά κάθε εργατική οικογένεια.

«Δεν το περιμέναμε κι εμείς, τέτοια αλληλεγγύη! Και το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε δεθεί και εμείς μεταξύ μας, αλλά και πολλούς ακόμα εργαζόμενους, κάτι που μας δίνει δύναμη να προχωρήσουμε».
Με αυτά τα απλά λόγια περιέγραψε χθες ένας απεργός χαλυβουργός την αστείρευτη έκφραση ταξικής αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους εργαζόμενους της«Ελληνικής Χαλυβουργίας», που έχει μετατραπεί σε πραγματικό στυλοβάτη και στήριγμα για να συνεχίσουν τον σκληρό αγώνα που δίνουν για 19η μέρα σήμερα. Η πρωτόγνωρη αλληλεγγύη που έχει αρχίσει και εκφράζεται στην πράξη παίρνει διαστάσεις και πλέον αποτελεί αναγκαιότητα και η οργάνωσή της, ώστε να καταστεί όσο πιο αποτελεσματική γίνεται. Αλληλεγγύη, που όχι μόνο συγκινεί τους εργάτες και τους δίνει κουράγιο, αλλά κυρίως αντιλαμβάνονται μέσω αυτής, ότι ο αγώνας τους έχει αποκτήσει αξία και είναι αγώνας όλων των εργατών

Αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να οργανώσουν ακόμη καλύτερα τον αγώνα τους, αναπόσπαστο κομμάτι του οποίου είναι η ταξική ενότητα κι αλληλεγγύη. Για το λόγο αυτό άλλωστε ήδη μπήκε και σε λειτουργία η επιτροπή διαχείρισης υλικής βοήθειας, που αποφασίστηκε στην τελευταία Γενική Συνέλευση των εργαζομένων η οποία διαχειρίζεται όλη την βοήθεια που τους δίνεται καθημερινά για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των απεργών και των οικογενειών τους.
«Είμαστε μαζί σας κουράγιο», λέει το πανό που «δώρισαν» στους απεργούς μαθητές της περιοχής
ΚΟΥΚΟΣ
Ετσι και χθες από το πρωί, έξω από την πύλη του εργοστασίου, η ταξική ενότητα των εργαζομένων στον αγώνα που δίνουν, έγινε πράξη. Εργάτες από τη σωματειακή επιτροπή της επιχείρησης τροφίμων«ΚΑΝΑΚΗΣ» βρέθηκαν μαζί με τους απεργούς, τους εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και τους παρέδωσαν οικονομική ενίσχυση.
Οταν οι εργαζόμενοι είναι ενωμένοι...
Η μεγάλη αξία που έχει όταν ο εργάτης στηρίζει τον εργάτη ακόμα και από το υστέρημά του, αναδείχτηκε λίγο αργότερα όταν στο χώρο έφτασε συνταξιούχος οικοδόμος από την Αθήνα ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από την Κρήτη. Αντί να πάει όμως στο σπίτι του, πήγε στην «Ελληνική Χαλυβουργία» μεδύο ντενεκέδες λάδι, μπόλικη τσικουδιά, τρόφιμα για να συμπαρασταθεί με όση δύναμη έχει στον αγώνα τους που αφορά πλέον όλη την εργατική τάξη. Και ο συγκεκριμένος είναι ένας από το πλήθος απλών ανθρώπων που περνάνε από την πύλη του εργοστασίου προσφέροντας ο καθένας κάτι από το υστέρημά του και για να πουν «κουράγιο» στους απεργούς και στις οικογένειές τους.
«Αυτή η στήριξη και η αλληλεγγύη είναι πάνω απ' όλα ηθική και ψυχολογική», τονίζει στον «Ρ» ο Κώστας. «Μας δίνει μεγάλη δύναμη να προχωρήσουμε τον αγώνα μας γιατί αυτή η βοήθεια δίνεται πρώτα και κύρια από απλούς ανθρώπους», συμπληρώνει ο Νίκος. «Ακόμα και δυο πακέτα μακαρόνια που θα πάρει ένας από μας και θα πάει στην οικογένειά του, σημαίνει ότι παίρνει μεγάλη παράταση ο αγώνας που δίνουμε». Συνειδητοποιώντας ότι οι θυσίες του αγώνα τους πιάνουν τόπο, σε σχέση με τις «θυσίες λιτότητας» που τους επιβάλλει καθημερινά η αντιλαϊκή πολιτική, ο Γιώργος είπε χαρακτηριστικά: «Ετσι κι αλλιώς στις οικογένειές μας βιώναμε την καθημερινή πίεση να πληρώσεις την τράπεζα, το νοίκι, το φροντιστήριο, χωρίς να υπάρχουν ..."αποθεματικά"». Για να συμπληρώσει ο Νίκος: «Είναι ωραίο που είμαστε οι εργάτες ενωμένοι».
Ούτε ώρα δε μένει μόνη της η βάρδια της περιφρούρησης
ΚΟΥΚΟΣ
«Οσο μεγαλώνει η προσφορά από τους απλούς εργαζόμενους, τα σωματεία, τα σχολεία, τους σπουδαστές, είναι αναγκαίο να υπάρξει κι από μας καλύτερη οργάνωση για να μας βοηθήσει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας», σημειώνει ο Γιώργος και προσθέτει: «Και να ξέρει η εργοδοσία, ότι είμαστε αποφασισμένοι να τον πάμε αυτόν τον αγώνα ακόμα και μέχρι τα Χριστούγεννα. Γιατί εμείς με 500 ευρώ δεν ξαναμπαίνουμε μέσα!».
Οσο περνούν οι ώρες της ημέρας, η εργατική συμπαράσταση όλο και θεριεύει. Αντιπροσωπεία των εδώ και δυο μήνες απλήρωτων εργαζόμενων στον «ΚΑΤΣΕΛΗ» παραδίδει στους απεργούς 140 ευρώ σε κέρματα. Το σωματείο εργαζομένων στην PEPSI τους ειδοποιεί, ότι θα στείλει χυμούς, αναψυκτικά, νερά. Το σωματείο εργαζομένων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά «ΤΡΙΑΙΝΑ» τους παραδίδει 300 ευρώ. Στο μεταξύ χθες η Επιτροπή Διαχείρισης Υλικής Βοήθειας των απεργών μοίρασε τα τρόφιμα που έχουν συγκεντρωθεί από την έμπρακτη αλληλεγγύη σε 150 οικογένειες χαλυβουργών.
Αγωνιστικό κάλεσμα στα γύρω εργοστάσια
Νωρίς τα ξημερώματα οι εργάτες της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» είχαν κάνει μαζική εξόρμηση στο εργοστάσιο της «Χαλυβουργικής» λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα και κάλεσαν τους εργαζόμενους να τους συμπαρασταθούν έμπρακτα. Γιατί ο δικός τους αγώνας, όπως τους είπαν, αφορά άμεσα και αυτούς καθώς η εργοδοσία και του δικού τους χαλυβουργείου περιμένει το αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων για να πάρει σειρά και να επεκτείνει την επίθεση. Την ίδια στιγμή συνδικαλιστές και εργαζόμενοι σωματείων που συσπειρώνονται στις δυνάμεις της Γραμματείας Θριασίου του ΠΑΜΕ, έκαναν εξορμήσεις σε χώρους εργασίας όπως στο εργοστάσιο της ΕΤΕΜ στη Μαγούλα, στη ΒΙΒΕΧΡΩΜ στην Ελευσίνα και στην ΠΡΟΔΕΤ στον Ασπρόπυργο. Μοίρασαν το ψήφισμα της ΓΣ των εργαζομένων της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» και το κάλεσμα για άμεση έμπρακτη αλληλεγγύη και συμπαράσταση.
Σήμερα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, στις 3 μ.μ., στην οδό Πειραιώς καθώς θα γίνει τριμερής συνάντηση.

Μαθητική διαδήλωση συμπαράστασης
Σήμερα στην Ελευσίνα. Πλαταίνει η συμπαράσταση και από φοιτητές - σπουδαστές
Συγκινημένοι οι απεργοί είδαν χτες να φτάνει στην πύλη του εργοστασίου πορεία με πανό και συνθήματα από μαθητές του 2ου Γυμνασίου Ασπροπύργου, που είναι στην παραλία της πόλης. Με τον αυθορμητισμό που διακρίνει τους νεαρούς μαθητές, έφτασαν φωνάζοντας συνθήματα και σκαρώνοντας τραγούδια: «Στην παραλία το λιμάνι είναι βαθύ, ξύλο και ξεβράκωμα σε κάθε εφοπλιστή»! Το πανό των μαθητών - παιδιά εργατών, ανέργων, απλήρωτων, χαμηλόμισθων και τα ίδια - κρεμάστηκε στην πύλη του εργοστασίου: «Είμαστε μαζί σας! Κουράγιο!». Και οι απεργοί τούς ανταπέδωσαν αυτή την αλληλεγγύη με το «μάθημα» που τους έκαναν για το πώς λειτουργεί το εργοστάσιο και τις συνθήκες στις οποίες δουλεύουν.
Στο πλαίσιο των πολύμορφων εκδηλώσεων αλληλεγγύης στους απεργούς εργάτες, μαθητές από σχολεία της Ελευσίνας προγραμματίζουν σήμεραστις 12 το μεσημέρι συλλαλητήριο στην πλατεία Ηρώων της πόλης. Στο μεταξύ, σχολεία της περιοχής επισκέπτονται καθημερινά πια το χώρο του εργοστασίου, βρίσκονται κυριολεκτικά στο πλευρό των εργατών, έχουν μεταφέρει τον αγώνα αυτό μέσα στα σχολεία, με εξορμήσεις, με συζητήσεις, με διακίνηση του ψηφίσματος της γενικής συνέλευσης. Σήμερα το απόγευμα προγραμματίζεται επίσκεψη στο χώρο της «Χαλυβουργικής» από τους μαθητές της ΕΠΑΣ Ελευσίνας.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα από φοιτητικούς συλλόγους για πολύμορφη συμπαράσταση στους απεργούς της «Χαλυβουργίας». Φοιτητικοί Σύλλογοι θα πάνε το Σάββατο στη «Χαλυβουργία» και θα συμμετάσχουν στη συναυλία που διοργανώνουν εκεί οι απεργοί. Μέχρι τότε συγκεντρώνουν χρήματα για την ενίσχυση των απεργών και των οικογενειών τους και οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών κάνουν προσπάθεια να απλωθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους συλλόγους η συζήτηση και οι αποφάσεις συμπαράστασης στους απεργούς. Η ανταπόκριση των φοιτητών είναι μεγάλη. Στους συλλόγους που πρώτοι είχαν πάρει σχετικές αποφάσεις, προστέθηκαν ακόμα οι εξής φοιτητικοί σύλλογοι: Φυσικό, Γεωλογικό, Χημικό, Τουρκικών Σπουδών, Τοπογράφων, ΣΕΜΦΕ, Μηχανολόγων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων, Μεταλλειολόγων, Πανεπιστήμιο Πειραιά.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΤΑΞΙ
Κομβόι αλληλεγγύης στους εργάτες της «Χαλυβουργίας»
Καλούν το ερχόμενο Σάββατο στις 10 το πρωί στο Κάμπινγκ Χαϊδαρίου
Την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» εκφράζουν οι Επιτροπές Αγώνα ΤΑΞΙ της ΠΑΣΕΒΕ και καλούν τους ταξιτζήδες, το Σάββατο στις 10 το πρωί στο Κάμπινγκ Χαϊδαρίου, για «να φτιάξουμε ένα κομβόι αλληλεγγύης στους απεργούς εργάτες, να τους επισκεφτούμε και να εκφράσουμε έμπρακτα την συμπαράστασή μας».
Στη ανακοίνωση των Επιτροπών Αγώνα σημειώνεται: «Συνάδελφοι εργαζόμενοι στα ταξί. Οι Επιτροπές Αγώνα ΤΑΞΙ της ΠΑΣΕΒΕ στέκονται αλληλέγγυες στον αγώνα των εργατών της "Ελληνικής Χαλυβουργίας" που επί 19 ημέρες αντιστέκονται στις επιδιώξεις της εργοδοσίας να προχωρήσει σε 34 απολύσεις, σε μείωση ωραρίου με παράλληλη μείωση των αποδοχών κατά 40%.
Εμείς οι ταξιτζήδες γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει για τη δουλειά μας η αύξηση των ανέργων και το τσάκισμα του λαϊκού εισοδήματος. Η αναδουλειά, οι ατέλειωτες πιάτσες, τα άδεια χιλιόμετρα, η πενιχρή είσπραξη είναι αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής που συμπληρώνεται με τα αλλεπάλληλα χαράτσια, την κατάργηση του αφορολόγητου, με εκβιασμούς και απειλές για διακοπές στην ηλεκτροδότηση και κατασχέσεις περιουσιών. Είναι η ίδια πολιτική που το καλοκαίρι μας έβγαλε στους δρόμους επί 20 μέρες, προκειμένου να υπερασπιστούμε τη θέση εργασίας μας, για να μη βρεθούμε στη στρατιά των ανέργων.
Ο αντίπαλός μας είναι κοινός, τα μονοπώλια, που, προκειμένου ν' αυξήσουν τα κέρδη τους, καταδικάζουν στην εξαθλίωση, στην ανεργία και την καταστροφή χιλιάδες εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους. Καλούμε τους συνάδελφους ταξιτζήδες να δείξουν έμπρακτα και με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους στον ηρωικό αγώνα των εργατών της "Ελληνικής Χαλυβουργίας".
Η νίκη τους θα είναι υποθήκη και για τους δικού μας αγώνες, θα είναι και δική μας νίκη. Θα είναι νίκη όλων των λαϊκών στρωμάτων στον πόλεμο που μας κήρυξαν τα μονοπώλια και οι πολιτικοί του υπηρέτες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. και οι συνοδοιπόροι τους».

«Ηχησε» το αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα
Εξω από τις πύλες της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», στον τόπο που του αρμόζει, μετέφεραν χτες το απόγευμα σωματεία της περιοχής και η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ το αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα της επετείου του Πολυτεχνείου. Μιλώντας στους απεργούς ο Γιώργος Μπαγιαρτάκης, πρόεδρος του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, είπε: «Τα ταξικά σωματεία της περιοχής μας και η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ, σήμερα που είναι η επέτειος από τα 38 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, μια επέτειο που η εργατική τάξη γιορτάζει κάθε χρόνο με την αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, αποφασίσαμε ότι σήμερα πρέπει να το γιορτάσουμε εδώ, στην πύλη της Χαλυβουργίας που για 18 μέρες δίνει αυτή τη μάχη. Μάχη που εμείς τα συνδικάτα και η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ τη γνωρίζουμε, γιατί είμαστε καθημερινά μαζί σας. Γιατί έχουμε δηλώσει ότι μια ήττα δική σας είναι ήττα για όλα τα εργοστάσια της περιοχής μας. Επομένως, εμείς θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις να μην περάσουν οι μισθοί πείνας και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας. Γι' αυτό και καθημερινά προσπαθούμε να αναδείξουμε αυτόν τον αγώνα στην κοινωνία. Σωματεία, νέοι γυρνάμε την πόλη της Ελευσίνας, του Ασπροπύργου και των Μεγάρων για να ενημερώσουμε και να καλέσουμε τον κόσμο να εκφράσει την αλληλεγγύη του και με την παρουσία του εδώ, αλλά και με τη συγκέντρωση τροφίμων, χρημάτων κ.λπ. Στα σχολειά, στα εργοστάσια υπάρχει κλίμα συμπαράστασης, θέλουν να βοηθήσουν, να ανέβει η ενότητα, η εργατιά ενωμένη να παλέψει».

Εξόρμηση για την οικονομική στήριξη των απεργών έκανε η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας

Αμέτρητα μηνύματα στήριξης
Από κάθε πλευρά της χώρας καταφτάνουν μηνύματα αλληλεγγύης, ενώ πρωτοβουλίες για να εκφραστεί έμπρακτη στήριξη στους απεργούς αναλαμβάνουν καθημερινά μαζικοί φορείς σε συνδυασμό με άλλες κινητοποιήσεις που οργανώνονται για τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας. Για παράδειγμα, η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας σε πρόσφατη παρέμβαση που έκανε σε κατάστημα της ΔΕΗ ενάντια στο χαράτσι καλούσε διαδηλωτές και περαστικούς να καταθέσουν τον οβολό τους για να προσφέρει οικονομική βοήθεια στους χαλυβουργούς.
Μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά προσφέρει το ποσό των 200 ευρώ και σήμερα θα βρεθεί στο εργοστάσιο. Ψήφισμα αλληλεγγύης στον αγώνα των απεργών χαλυβουργών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» εξέδωσε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος18/11/11, 2:55 μ.μ.

    Ο Νοέμβρης 2011 δείχνει ξανά "Eπιστημονική" Xούντα !!!
    AYTO Σημαίνει Αντίσταση !!! ΕΜΠΡΟΣ !!!
    Δε λυπάμαι τα γηρατειά που φεύγουν - τα μωράκια που έρχονται άθελά τους να ζήσουν σκλάβοι, να πεθάνουν σκλάβοι, σ' έναν κόσμο ελεύθερων αφεντάδων. Θα τους μαθαίνουν: η σκλαβιά τους χρέος εθνικόν και σοφία του Πανάγαθου!... Πότε θ' αναστηθούν οι σκοτωμένοι; ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗΣ, 20 Oκτώβρη 1973

    ΑπάντησηΔιαγραφή