Σελίδες

7 Οκτ 2011

Ελληνο-γκαπικό ερμηνευτικό λεξικό.




από Allu Fun Marx
Τα σαρδάμ δεν είναι πάντα αθώα. 
Ιδίως τα σαρδάμ των πολιτικών.
Τις περισσότερες φορές πίσω από το σαρδάμ ενός πολιτικού κρύβεται μία βαθύτερη σκέψη του, κρύβεται δηλαδή η αλήθεια. 
Συνήθως όλοι μας μένουμε στην επιφανειακή φαιδρότητα των σαρδάμ και τα προσπερνάμε χαμογελώντας. 
Σ’ αυτό το ποστ ( έργο σε διαρκή εξέλιξη) θα συλλέξουμε τα πιο χαρακτηριστικά σαρδάμ του Γ.Α.Παπανδρέου και θα αποκαλύψουμε τις αλήθειες που κρύβονται πίσω από αυτά. “In the mind of G.A.P” λοιπόν ή με άλλα λόγια “γλώττα λανθάνουσα τα αληθή λέγει”.
Ξεκινάω  το Ελληνο-γκαπικό ερμηνευτικό λεξικό με λίγα σαρδάμ του Γ.Α.Π που έχω πρόχειρα στο μυαλό μου.
“Αξιόπουστα” : (Λέξη που ο Έλληνας πρωθυπουργός χρησιμοποίησε αντί της λέξης “αξιόπιστα”).
Τι είχε πραγματικά στο μυαλό του : Είμαστε άξιοι και ικανοί να κάνουμε οποιαδήποτε πουστιά σε βάρος του ελληνικού λαού. Γι’ αυτό είμαστε αξιόπουστοι.

“Έλλειμμες” : ( την χρησιμοποίησε αντί της λέξης Έλληνες).
Τι σκεφτόταν πραγματικά : Εκεί που θα εκτοξεύσουμε το έλλειμμα της Ελλάδας, οι φουκαράδες που θα μείνουν σ’ αυτήν δεν πρέπει να λέγονται Έλληνες αλλά Έλλειμμες.  Τό’πιασες το αστείο Άνκελα;
“Μουνόδρομος” : (λέξη που χρησιμοποίησε για να χαρακτηρίσει την αναγκαιότητα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνησή του).
Βαθύτερη σκέψη:  Μεγάλε τα κάναμε μουνί καπέλο (pussy hat)  με το ΔΝΤ και την τρόϊκα.  Πού θα μας βγάλει αυτός ο δρόμος;  Μήπως να τα μαζέψω και να πάρω δρόμο;
“Στις κάλτσες”:(προεκλογική φράση, προτροπή στους ψηφοφόρους του πασόκ να προσέλθουν όλοι στις “κάλπες”)
Κρυμμένο νόημα: Στις κάλτσες!Κρύψτε τα ευρώ σας στις κάλτσες. Ερχόμαστε κουφάλες!
Μηδέν εις το πηλήκιο”: (Φράση που ξεστόμισε στην Κοζάνη τον Σεπτέμβρη του 2009, για να χαρακτηρίσει την αναποτελεσματικότητα των αντιπάλων του)
Ναι! Έκανε λάθος ακόμα και στην φράση “μηδέν εις το πηλίκο” που χρησιμοποιούν μαθητές δημοτικού στην πράξη της διαίρεσης, μπερδεύοντας το αποτέλεσμα της διαίρεσης- πηλίκο με το στρατιωτικό κάλυμμα της κεφαλής- πηλήκιο.
Τι είχε στο μυαλό του: Χμ… Μηδέν εις το πηλίκιο. Κάθε ερμηνεία δεκτή.
Ο Χρ. Γιανναράς πάντως είχε γράψει εύστοχα τότε:
Υπήρξε υπουργός Παιδείας, υπουργός Εξωτερικών, ετοιμάζεται να είναι αυριανός πρωθυπουργός των Ελλήνων. Και δεν ξέρει να ξεχωρίσει το «πηλίκον» από το «πηλήκιο» (…) Δεν φταίει που είναι ανελλήνιστος ο μεθοδικά κατασκευασμένος «ηγέτης». Δεν είχε παιδικά βιώματα πατρίδας στην Ελλάδα ούτε γλώσσα μητρική τα ελληνικά. Το κρίμα και η ιστορική ευθύνη είναι των παραιτημένων από τη σκέψη και την κρίση τους ψηφοφόρων.
Στα σχόλια μπορείτε να προσθέσετε τα αγαπημένα σας σαρδάμ του ΓΑΠ και τις δικές σας ερμηνείες.  Μαζί θα ολοκληρώσουμε το Ελληνο-γκαπικό ερμηνευτικό λεξικό. Πάμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου