Σελίδες

5 Οκτ 2011

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ: Επιταχύνει τη συγκεντροποίηση στις κατασκευές.



Διατάξεις που έχουν ως βασικό στόχο να επιταχυνθεί η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στον κλάδο των κατασκευών περιέχει το νομοσχέδιο για το νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και προβλέπει ότι ο έλεγχος των αδειών θα φύγει από τις Πολεοδομίες και θα περάσει σε ιδιώτες.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο επί της αρχής, ο εισηγητής του ΚΚΕ Θ. Ιγνατιάδης τόνισε ότι η κυβέρνηση καταργεί ουσιαστικά το ούτως ή άλλως ελλιπές πλαίσιο του δημοσίου ελέγχου, μετατοπίζει το σύνολο της τεχνικής ευθύνης στις πλάτες του εργαζόμενου μηχανικού και την ίδια στιγμή επιτρέπει στα μονοπώλια του χώρου να κατασκευάζουν έργα χωρίς κανέναν ουσιαστικό δημόσιο έλεγχο.
Το νομοσχέδιο, είπε, επικαλείται μια σειρά από υπαρκτά προβλήματα όπως η διαφθορά, αλλά αναθέτει στον υπαίτιο της δημιουργίας αυτών των προβλημάτων - η αγορά - την επίλυσή τους.
Η διαφθορά, τόνισε, είναι αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης της γης, της οικοδομικής δραστηριότητας και γενικότερα των τεχνικών έργων, είναι αποτέλεσμα της αγοράς και όμως ανατίθεται στην αγορά η επίλυσή της, είναι αποτέλεσμα του κοινωνικού συστήματος το οποίο προωθεί το καπιταλιστικό κέρδος.
Ο Θ. Ιγνατιάδης υπογράμμισε ότι η πραγματική λύση στο πρόβλημα δεν μπορεί παρά να δοθεί μέσα από έναν ενιαίο κρατικό φορέα κατασκευών που θα αναλαμβάνει το έργο σε όλες τις φάσεις του, από το σχεδιασμό και τη μελέτη μέχρι την κατασκευή και συντήρηση και ο οποίος θα λειτουργεί μέσα σε ένα διαφορετικό σύστημα εξουσίας, στη λαϊκή εξουσία και οικονομία και θα μπορεί να ικανοποιεί τις συνεχώς διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου