Σελίδες

15 Οκτ 2011

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ, Πρωταγωνιστεί στη χειραγώγηση της λαϊκής δυσαρέσκειας.



Διεργασίες και κινήσεις, με στόχο την ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας, βρίσκονται σε εξέλιξη στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και στα υπόλοιπα αστικά και οπορτουνιστικά κόμματα, στο φόντο των σεναρίων για κυβέρνηση συνεργασίας και αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. 
Ενεργό ρόλο στη χειραγώγηση της λαϊκής αγανάκτησης έχει αναλάβει τμήμα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. 
Κάτω από την έντονη πίεση των λαϊκών στρωμάτων, που στενάζουν από τη βαρβαρότητα της κυβερνητικής πολιτικής, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναζητούν τρόπους «προσωπικής διαφυγής», διεκδικώντας παράλληλα ρόλο για την επόμενη μέρα.
Στην πραγματικότητα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να κρύψουν ότι τα περισσότερα από τα μέτρα που προωθούνται είναι προγραμματικοί στόχοι της κυβέρνησης, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. 

Γι' αυτό και η κοινή συνισταμένη των δηλώσεων δήθεν «διαφοροποίησης» από επιμέρους ανατροπές, που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο, είναι η αθώωση της στρατηγικής της κυβέρνησης και η προσπάθεια να φανεί ότι η τρόικα είναι αυτή που επιβάλλει τα σκληρά μέτρα.
Σ' αυτό το πνεύμα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Ρομπόπουλος, μιλώντας χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Θεσσαλονίκη», ανακοίνωσε: «Θα παραιτηθώ τη Δευτέρα και ας πάρει την έδρα μου ο επόμενος βουλευτής. Δεν μπορώ να είμαι σε μία Βουλή όπου δεν μπορώ να αποφασίζω». Πρόκειται για τον ίδιο που απειλούσε με καταψήφιση του μεσοπρόθεσμου, το οποίο τελικά υπερψήφισε.
Αλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν - ανοιχτά ή με υπόγειες διαρροές - να προβάλλουν ενστάσεις για επιμέρους μέτρα που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο. Μετά την Λ. Κατσέλη και την Σ. Γιαννακά, που υποστήριξαν ότι θα καταψηφίσουν το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου για τις συμβάσεις, πληροφορίες ήθελαν και άλλον έναν ή δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ισχυρίζονται ότι θα ακολουθήσουν την ίδια στάση. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει το άρθρο 37 άφησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδ. Βουδούρης. Με δήλωσή του στο «enet.gr», υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», αλλά ταυτόχρονα κάλεσε τους εκπροσώπους της τρόικας «να έρθουν στη Βουλή για να υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος με τους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού»!
Δηλωτικό εξάλλου των εκβιασμών προς το λαό είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Βενιζέλος, και το Μέγαρο Μαξίμου έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι «η ψήφιση του άρθρου 37 και συνολικά του πολυνομοσχεδίου είναι προαπαιτούμενο για την 6η δόση».Σ' αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, όπου και συζήτησαν για το σχέδιο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους που επεξεργάζονται τα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Διεργασίες για συγκυβέρνηση
Τα σενάρια που διακινούνται τις τελευταίες μέρες από διάφορα κέντρα, μέσα και έξω από την κυβέρνηση, δεν αποκλείουν οι ψευδεπίγραφες διαφωνίες ορισμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να αξιοποιηθούν για να προκληθούν πολιτικές εξελίξεις, ακόμα και εκλογές. Με αυτό τον τρόπο, πιθανόν, θα επιταχυνθούν και τα σενάρια για συγκυβέρνηση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, με στόχο να αντιμετωπιστεί και να αναχαιτιστεί η λαϊκή αγανάκτηση πριν προσλάβει απειλητικές διαστάσεις για το σύστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης συνέδεαν τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό και με το «μέγεθος της συμμετοχής» στη 48ωρη απεργία που έχει προκηρυχθεί για τις ερχόμενες Τετάρτη και Πέμπτη.
Την «επιτακτική ανάγκη» για διαμόρφωση συναινετικού κλίματος υπογράμμισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Κρεμαστινός, κάνοντας λόγο για «διαλυτικά φαινόμενα» στην κοινωνία.«Χωρίς συναίνεση είμαστε προ αδιεξόδου, η συναίνεση είναι μονόδρομος», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, που κατατάσσεται στους ένθερμους υποστηρικτές της άμεσης συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας, σημείωσε ότι «οι εκλογές δεν θα αποτελέσουν λύση» και πρόσθεσε ότι στη σκέψη του «βρίσκεται ακόμα και η παραίτηση από την πολιτική».
Τη συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας» χωρίς προσφυγή στις κάλπες προέταξε και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, χτες στη Βουλή. Κάλεσε την κυβέρνηση να αποχωρήσει και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναζητήσει μία άλλη κυβέρνηση, μέσα από την τωρινή Βουλή. «Ποιος το λέει ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές αν παραιτηθεί η κυβέρνηση, υπάρχουν κι άλλες λύσεις», ανέφερε ο Γ. Καρατζαφέρης, λειτουργώντας σαν λαγός και διεκδικώντας αναβαθμισμένο ρόλο στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Απαντώντας στον Γ. Καρατζαφέρη ο Ε. Βενιζέλος είπε μεταξύ άλλων:«Τώρα που υπάρχει κίνδυνος, πρέπει να είμαστε συνενωμένοι για να είμαστε ασφαλείς και κυρίαρχοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου