Σελίδες

8 Οκτ 2011

Κρατήστε τους ήσυχους!



Πριν λίγες μέρες ο Αλ. Τσίπρας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη είχε δηλώσει: «Δεν υπάρχει, αυτή τη στιγμή, άλλη λύση. Προσέξτε, οι άλλοι δρόμοι, είναι δρόμοι επικίνδυνοι, διότι αυτή η κοινωνία θα εκραγεί κάποια στιγμή». 
Χτες σε συνέντευξή του στο ρ/σ «ΡΙΑΛ» επανήλθε με διευκρινίσεις: Για το κόμμα του οι λαϊκοί αγώνες είναι επικίνδυνοι, συν τοις άλλοις επειδή δεν ευνοούν τη διαμόρφωση της απαραίτητης, για την καπιταλιστική ανάπτυξη, σταθερότητας. Οπου «σταθερότητα» και «ομαλότητα» στον καπιταλισμό βλέπε λαούς υποταγμένους, ικέτες για μεροκάματο πείνας.
Είπε, ανάμεσα σε άλλα, ο Αλ. Τσίπρας: «Αναμφίβολα θέλουμε ξένες επενδύσεις. Ομως αυτές οι επενδύσεις πρέπει να γίνουν με κάποιους κανόνες αξιοπρέπειας για τη χώρα. Αυτό δεν είναι πρόγραμμα επενδύσεων. Αυτό είναι πρόγραμμα λεηλασίας.
Εμένα μου θυμίζει τα σχέδια ανασυγκρότησης μετά τους πολέμους σε περιοχές που είχαν κατοχή (...) βεβαίως και πρέπει να έρθουν κεφάλαια να επενδύσουν στη χώρα και να υπάρχουν και Ελληνες επενδυτές, αλλά αυτό προϋποθέτει πρώτα να αλλάξεις το περιβάλλον το πολιτικό, να σταματήσει το μαύρο πολιτικό χρήμα και η διαπλοκή (...) να υπάρχει ένα περιβάλλον σταθερότητας (...) οι ίδιοι οι επενδυτές θα καταλάβουν ότι αυτό δεν τους συμφέρει, μπορεί να έχουν κάποιο πρόσκαιρο κέρδος από τους χαμηλούς μισθούς, αλλά όταν η κατάσταση στη χώρα θα είναι έκρυθμη, όταν η κοινωνία θα είναι ένα καζάνι που βράζει και ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί και να τα διαλύσει όλα, ποιος σοβαρός επενδυτής θα έρθει σε τέτοιο περιβάλλον;»....
***
Τι λέει ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ; Διαμηνύει στο κεφάλαιο: Κρατήστε τους εργάτες ήσυχους, δώστε τους μερικά ψίχουλα παραπάνω! Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και τις επενδύσεις σας κραταιές! Τους ζήτησε επιπρόσθετα να μην προσπαθήσουν να φορέσουν στην Ελλάδα το «μοντέλο» της ανασυγκρότησης που προώθησαν σε χώρες που δέχτηκαν ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Εχει ο καιρός γυρίσματα και περισσότερα ο οπορτουνισμός. Για την ιστορία, θυμίζουμε ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ το 2002 είχε ψηφίσει μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ το σχέδιο καπιταλιστικής ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Ελληνικό σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης των Βαλκανίων». Με το οποίο δίνονταν «προίκα» 550 εκατομμυρίων ευρώ (187,4 δισ. δρχ.), χρήματα του ελληνικού λαού, σε διάφορους μεγαλοεπιχειρηματίες για να προωθηθούν η επέλασή τους και η καταλήστευση των γειτονικών χωρών. Στήριξε δηλαδή την οικοδόμηση στα Βαλκάνια της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, την εδραίωση του καπιταλισμού μετά την παλινόρθωση. Την προικοδότηση του ελληνικού κεφαλαίου για να κάνει μπίζνες στις βαλκανικές χώρες. Μάλιστα, η οργάνωσή του στη Θεσσαλονίκη έδινε μάχες για να «κατακτήσει» η πόλη την έδρα του ευρωενωσιακού Οργανισμού Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, εγκαλώντας το ΚΚΕ επειδή πρωτοστατούσε στην ανάπτυξη αντιιμπεριαλιστικών αντιπολεμικών αγώνων.
***
Αν κάποιοι αναρωτιούνται ακόμα πώς και γιατί προκλήθηκε αυτό το τεράστιο χρέος που σήμερα επιχειρείται να φορτωθεί στις πλάτες του λαού, δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά σε αποφάσεις όπως η παραπάνω, που πριμοδοτούν ληστρικά το κεφάλαιο. Και μια δεύτερη στις υπογραφές εκείνων που τις στήριξαν αυτές τις αποφάσεις. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ μπορεί σήμερα να βγαίνει στα κεραμίδια, έχει όμως τη φωλιά του λερωμένη. Δυο φορές. Και γιατί στο παρελθόν στήριζε την πολιτική προς όφελος του κεφαλαίου (άλλωστε, τι ήταν η ψήφος υπέρ της Συνθήκης του Μάαστριχτ;) που οδήγησε στις συνέπειες που βιώνει σήμερα ο λαός. Και γιατί στο παρόν εξακολουθεί να στηρίζει την πολιτική προς όφελος του κεφαλαίου, κοροϊδεύοντας το λαό ότι στο πλαίσιο της εξουσίας του θα δει άσπρη μέρα. Οσες άσπρες μέρες είδαν και οι άλλοι των Βαλκανίων, για παράδειγμα, τους οποίους υποτίθεται θα βοηθούσαν τα περιβόητα «σχέδια ανασυγκρότησης»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου