Σελίδες

13 Οκτ 2011

Στρατηγική επιλογή η χρεοκοπία του λαού.



Τα μέτρα που εφαρμόζονται σε συνεργασία με την τρόικα ήταν προαποφασισμένα, ομολόγησε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Γ. Παπανδρέου
Από την κυνική ομολογία του πρωθυπουργού ότι οι ανατροπές που οδηγούν το λαό στη χρεοκοπία είναι επιλογή που πηγάζει από το πρόγραμμα και τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, σημαδεύτηκε η χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου μεταξύ άλλων καταλήχθηκε η απελευθέρωση των ταξί και των φορτηγών δημόσιας χρήσης.
Οπως είπε ο Γ. Παπανδρέου,«είναι πολύ εύκολο να λέει κανείς μηδενιστικά ότι "δεν υπάρχει πρόγραμμα". Δεν νομίζω ότι υπήρξε κυβέρνηση τις τελευταίες δεκαετίες, που να έχει δουλέψει με τόσο συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα, ανεξάρτητα αν ένα μέρος αυτών των στόχων είναι ή όχι μέρος του Μνημονίου. Το 90% των διαρθρωτικών αλλαγών που προωθούμε, είναι στο πλαίσιο των δικών μας επιλογών και των δικών μας προτεραιοτήτων. Είναι αυτά που έχουμε πει και προεκλογικά».

Με άλλα λόγια, ο Γ. Παπανδρέου ομολογεί για λογαριασμό της κυβέρνησης, ότι οι μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, οι ανατροπές στα εργασιακά και το ασφαλιστικό, το βάθεμα των ιδιωτικοποιήσεων σε στρατηγικούς τομείς της παραγωγής και όλες οι άλλες ανατροπές που έχουν καταβαραθρώσει το βιοτικό επίπεδο της λαϊκής οικογένειας, ήταν προεκλογικά στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και στη βάση αυτής της φιλομονοπωλιακής στρατηγικής κινείται σήμερα η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την τρόικα.
Αυτήν τη βαθιά ταξική πολιτική, ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να την παρουσιάσει σαν «πατριωτική» στάση, βάζοντας απέναντι όποιον αντιπαλεύει τα βάρβαρα μέτρα: «Εμείς έχουμε πρώτιστα να υπηρετήσουμε το συμφέρον της πατρίδας (...) Είναι αντίσταση η ανομία, η βία, η προσπάθεια εκτροχιασμού του προϋπολογισμού μας, η φοροδιαφυγή; Ολα αυτά δεν είναι ούτε προοδευτικά, ούτε επαναστατικά. Απλώς υπονομεύουν την πορεία της χώρας. Υπονομεύουν την ανεξαρτησία μας. Οσοι λειτουργούν έτσι, δεν λειτουργούν πατριωτικά», είπε προκλητικά ο πρωθυπουργός. Απαίτησε, δηλαδή, από το λαό να συναινέσει στη σφαγή του και έκρυψε ταυτόχρονα ότι κάθε μέτρο και κάθε κυβερνητική παρέμβαση στόχο έχει να σώσει την Ελλάδα του κεφαλαίου και όχι την Ελλάδα του εργαζόμενου λαού.
Το επιβεβαίωσε, άλλωστε, λίγο παρακάτω, λέγοντας ότι «δεν είναι οι τραπεζίτες, δεν είναι κάποιο κατεστημένο, δεν είναι κάποιοι πλούσιοι ή κάποιες πολυεθνικές, που μας δανείζουν χρήματα αυτή τη στιγμή και οι οποίοι είναι άπληστοι και θέλουν το κακό μας (...) Είναι οι φορολογούμενοι άλλων χωρών. Αυτοί είναι που μας στηρίζουν». Μέσα σε μια φράση, ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να κρύψει ότι τα δάνεια δε δίνονται και δεν παίρνονται για το συμφέρον του λαού, όπως και το γεγονός ότι στην ΕΕ δεν υπάρχει «αλληλεγγύη», αλλά ανταγωνισμοί και συμβιβασμοί μεταξύ καπιταλιστικών οικονομιών και κυβερνήσεων.
Θέλουν ενσωμάτωση του λαού
Ο Γ. Παπανδρέου έθεσε αποπροσανατολιστικά σαν νέο «εθνικό στόχο» τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, λέγοντας ότι έτσι «θα μπορούμε να λέμε στους εταίρους μας, "δεν πληρώνετε εσείς πια νέα χρέη"». Πρόκειται για κοροϊδία ολκής στο λαό, ο οποίος θα συνεχίσει να πληρώνει τα μαλλιοκέφαλά του στα δάνεια και ταυτόχρονα, το όποιο «κέρδος» από τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς θα συνεχίσει να κατευθύνεται εξολοκλήρου στο μεγάλο κεφάλαιο, με προνόμια και επιδοτήσεις.
Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση παζαρεύει «κούρεμα» του χρέους μεγαλύτερο από το 21% που προέβλεπε η προηγούμενη συμφωνία στο πλαίσιο της ΕΕ και τάχθηκε ξανά υπέρ της «οικονομικής διακυβέρνησης», χαρακτηρίζοντάς την «ένα σημαντικό βήμα για τις απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να γίνουν», προς όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος του λαού.
Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, κάλεσε τους υπουργούς, σε συνεργασία με τους κυβερνητικούς εργατοπατέρες να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο κοινωνικής ενσωμάτωσης και συναίνεσης, λέγοντας ότι «δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τη σημασία της διαβούλευσης και της συνεχούς επαφής και συνεργασίας με τους φορείς. Στις τωρινές συνθήκες, είναι πιο σημαντική από ποτέ (...) μέσα από το διάλογο και την ενημέρωση να δημιουργήσουμε ένα ψυχολογικό ανάχωμα απέναντι στην κρίση και στην ανασφάλεια (...) να υπάρχει η συμμετοχή του πολίτη».
Τέλος, κάλεσε την Κοινοβουλευτική του Ομάδα «να στηρίξει τις βασικές αποφάσεις που έχουμε λάβει πριν από το Συμβούλιο Κορυφής, ώστε πηγαίνοντας εκεί, να κάνουμε με καλύτερους όρους μια δύσκολη διαπραγμάτευση στην οποία προσδοκούμε να πετύχουμε ένα και θετικό αποτέλεσμα για τη χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου