Σελίδες

11 Οκτ 2011

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και οι τράπεζες ...



Η τροπή που πήρε η υπόθεση της γαλλοβελγικής τράπεζας Dexia, αλλά και της ελληνικής Proton, δίνει αποστομωτική απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι η διέξοδος υπέρ του λαού, απ' τη σημερινή δυσβάστακτη πραγματικότητα που διαμορφώνει σε βάρος του η καπιταλιστική κρίση, περνάει μέσα και από την κρατικοποίηση των τραπεζών, ιδιαίτερα εκείνων που αδυνατούν να ανακεφαλαιοποιηθούν. 
Πρώτοι και καλύτεροι ανάμεσά τους οι οπορτουνιστές του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. 
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. 
Σε ό,τι αφορά στη γαλλοβελγική Dexia, οι κυβερνήσεις Βελγίου, Γαλλίας και Λουξεμβούργου συμφώνησαν στη διάσωσή της με ένα σχέδιο που αφορά σε διάσπαση και κρατικοποίηση μονάδων και εγγυήσεις ύψους 90 δισεκατομμυρίων ευρώ! 
Σε συνάντηση των αρμόδιων κυβερνητικών αξιωματούχων των τριών χωρών την Κυριακή συμφωνήθηκε ότι υπό τον έλεγχο της βελγικής κυβέρνησης, έναντι 4 δισ. ευρώ, θα περάσουν οι τραπεζικές δραστηριότητες της Dexia στο Βέλγιο. Παράλληλα, οι κυβερνήσεις των τριών χωρών θα παράσχουν στην τράπεζα εγγυήσεις ύψους 90 δισ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία. Βέλγιο και Γαλλία θα εγγυηθούν σε ποσοστό 60,5% και 36,5%, αντίστοιχα, ενώ για το Λουξεμβούργο το ποσοστό ανέρχεται σε 3%. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια που η γαλλοβελγική τράπεζα οδηγείται σε διάσωση.
Στην Ελλάδα, σε καθεστώς «εξυγίανσης» τέθηκε η τράπεζα Proton Bank, με την ίδρυση «καλής τράπεζας», με την επωνυμία «Νέα Proton Bank», στην οποία μεταφέρεται το σύνολο των καταθέσεων (ιδιωτών, τραπεζών και δημοσίου) και το υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκιο δανείων και τίτλων) της παλιάς τράπεζας. 
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών «η νέα "καλή τράπεζα" έλαβε άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και ενισχύθηκε από το σκέλος εξυγίανσης του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης παρέσχε τα αναγκαία κεφάλαια και είναι ο μοναδικός μέτοχος της νέας τράπεζας». 
Η νέα τράπεζα είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένη και έχει πρόσβαση σε ρευστότητα από το ευρωσύστημα, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος. 
Τι επιβεβαιώνουν τα παραπάνω; Οτι για τις τράπεζες, συνολικά το κεφάλαιο, λεφτά υπάρχουν και μάλιστα με το παραπάνω. Την ίδια ώρα που ο λαός αφαιμάσσεται, οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις διαθέτουν δισ. ευρώ για να διασώσουν τις τράπεζες, δηλαδή το κεφάλαιο. Δε διστάζουν μάλιστα να «κρατικοποιήσουν» ορισμένες από αυτές, προκειμένου να απορροφήσουν τις ζημιές τους και να τις παραδώσουν «καθαρές» από βαρίδια στον ανταγωνισμό. Το έργο έχει ξαναπαιχτεί από τις αστικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα με την κρατικοποίηση των «προβληματικών» και την επαν-ιδιωτικοποίησή τους όταν αυτές «εξυγιάνθηκαν» από τα χρέη. 
Το ίδιο έκαναν και οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Ιρλανδίας και άλλων χωρών με τις τράπεζες που φυλλορροούσαν εξαιτίας της κρίσης.
Οι εξελίξεις αποκαλύπτουν ότι οι κρατικοποιήσεις στον καπιταλισμό είναι η άλλη όψη των ιδιωτικοποιήσεων, αφού και οι δύο δουλεύουν για λογαριασμό του κεφαλαίου. Ξεμπροστιάζεται και μ' αυτόν τον τρόπο ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που ζητάει συμμαχία για «προοδευτική κυβέρνηση», η οποία, με αστική εξουσία θα κρατικοποιήσει τις τράπεζες. Θα κάνει δηλαδή ό,τι και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με το μπουγιουρντί να καταλήγει στο λαό, αφού ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πρόταση κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και εξόδου από την καπιταλιστική ΕΕ. 
Μετά απ' όλα τα παραπάνω, μόνο σαν κοροϊδία μπορεί να ακουστεί η ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης προς τον Β. Βενιζέλο, ζητώντας να μάθει αν «αληθεύει ότι η "εξυγίανση" της Proton Bank θα κοστίσει στους φορολογούμενους 863 εκατομμύρια ευρώ (...) σε καιρό δημοσιονομικού εκτροχιασμού και άγριας μονόπλευρης λιτότητας, σε βάρος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων (...)». Επίσης, «ποιοι λόγοι επιβάλλουν την κοινωνικοποίηση των ζημιών μιας τράπεζας, σε μια εποχή που η ελληνική κοινωνία βάλλεται παρατεταμένα από νέα φορολογικά μέτρα, ανεργία και μειώσεις μισθών;»! Εγκλωβισμένοι στις αυταπάτες και τα αδιέξοδα της στρατηγικής τους, όταν πιάνονται στα πράσα, προσπαθούν με ελιγμούς και σκουξίματα να κρύψουν την πολιτική τους γύμνια. 
Οι προτάσεις τους είναι προτάσεις διαχείρισης υπέρ του κεφαλαίου και ενάντια στο λαό και σαν τέτοιες πρέπει να πολεμηθούν από το κίνημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου