Σελίδες

9 Οκτ 2011

Επίθεση χωρίς τέλος στο λαό και αλλεπάλληλα φιλομονοπωλιακά μέτρα.



Με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή αργά το βράδυ της Πέμπτης, η κυβέρνηση στέλνει πιο βαθιά στη φτώχεια εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά. 
Την ίδια ώρα, σε συνεργασία με την ΕΕ, το ΔΝΤ, το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο εντείνουν τις διεργασίες και αναπροσαρμόζουν τους όρους της συμφωνίας της 21ης Ιούλη, για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους στο έδαφος της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, με μοναδικό κριτήριο τη διασφάλιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.
Οι διάφορες εκδοχές της αναθεώρησης της συμφωνίας της 21ης Ιούλη και τα σενάρια για μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, μέχρι και 50%, που επεξεργάζονται τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και οι ισχυρές καπιταλιστικές χώρες στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, έχουν έναν κοινό παρονομαστή: Τη λεηλασία των δικαιωμάτων και του εισοδήματος του ελληνικού λαού, τη βίαιη χρεοκοπία του με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα χωρίς τέλος.

«Εχουμε προετοιμαστεί για διάφορες εκδοχές, αλλά περιμένουμε»,τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου την Πέμπτη στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, αναφερόμενος στα σενάρια για «αναπροσδιορισμό» της Συμφωνίας της 21ης Ιούλη. «Τώρα μπήκε στο τραπέζι η συζήτηση για τη διεύρυνση του εγχειρήματος του ελληνικού χρέους (...) Στην ΕΕ υπάρχουν δυο στρατόπεδα ένα γύρω από την Γερμανία και την Ολλανδία και ένα με άξονα τη Γαλλία και τη συμμετοχή της Ιταλίας και της Ισπανίας», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, μιλώντας σε συνεδρίαση με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι τμήμα του πλαισίου της νέας συμφωνίας - χωρίς όμως αναλυτική παρουσίαση - συζητήθηκε μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και με του αντικαγκελάριου της Γερμανίας Φ. Ρέσλερ στη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή.
Μια πιθανή αναθεώρηση της συνθήκης, την οποία προκαταβολικά και με στόχο τον αποπροσανατολισμό του λαού επιχειρεί να εμφανίσει σαν «καλύτερη εκδοχή» η κυβέρνηση, δεν αφορά τα λαϊκά συμφέροντα. Το άγριο παζάρι μεταξύ των καπιταλιστικών κυβερνήσεων της Γερμανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ, για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, γίνεται στο φόντο του επιμερισμού της ζημιάς που θα προκύψει για τους τραπεζικούς ομίλους και τις πολυεθνικές τους και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο ήδη αναζητούν τρόπους για την ενίσχυση των τραπεζών τους. Οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί θα κορυφωθούν σήμερα με τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελάριου Αν. Μέρκελκαι του Γάλλου προέδρου Ν. Σαρκοζί.
Η ελληνική κυβέρνηση προσφέρει σ' αυτό το παζάρι σαν εχέγγυο τα εναπομείναντα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, τις υποδομές και τη δημόσια περιουσία, επιδιώκοντας με κάθε τρόπο να διασφαλίσει τις μικρότερες δυνατές απώλειες για τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους. Ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (17-18 Οκτώβρη), όπου κατά πάσα πιθανότητα θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της αναθεώρησης της Συνθήκης της 21η Ιούλη, θα παρουσιάσει τα νέα αντιδραστικά μέτρα της κυβέρνησης και θα προτάξει την αποφασιστικότητά της «να πάρει όσα μέτρα χρειαστεί» για την υλοποίηση μιας συμφωνίας για τη «διαχείριση του ελληνικού χρέους».
Βαθύ «κούρεμα» σε μισθούς και δικαιώματα
Αυτή ακριβώς η αντιδραστική αποφασιστικότητα της κυβέρνησης επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά με το κύμα των νέων σκληρών μέτρων που ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή, σπρώχνοντας ακόμα βαθύτερα στη φτώχεια και την ανέχεια τα λαϊκά στρώματα. Οι ανατροπές έρχονται να προστεθούν στη μακρά λίστα των βάρβαρων μέτρων που έχει ήδη επιβάλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τα οποία μόνο μέσα στο 2011 θα αρπάξει από τις τσέπες του ελληνικού λαού πάνω από 23 δισ. ευρώ!
Τα καινούρια μέτρα που κατατέθηκαν με τη μορφή πολυνομοσχεδίου στη Βουλή προβλέπουν:
  • Κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και καθολική επιβολή των «επιχειρησιακών». Παράλληλα, η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα προετοιμάζει την περαιτέρω μείωση των κατώτατων μισθών που προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας - στα πρότυπα της Πορτογαλίας - που θα οδηγήσει σε μισθούς των 500, των 400 και 300 ευρώ.
  • Τσεκούρωμα από 20% μέχρι 40% (από 50 μέχρι 1.500 ευρώ) στους μισθούς των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα.
  • Μείωση κατά 30% στις επικουρικές συντάξεις του ΙΚΑ και μέχρι 50% στις επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.
  • Μείωση κατά 20% στις κύριες συντάξεις για το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ και 40% για το ποσό της μηνιαίας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ για όσους συνταξιούχους είναι κάτω των 55 χρόνων.
  • Απολύσεις 30.000 εργαζομένων μέσω της «εργασιακής εφεδρείας» στο δημόσιο τομέα μέσα στο 2011, ενώ συνολικά η κυβέρνηση σχεδιάζει απολύσεις 230.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2013.
  • Περικοπή κατά 50% της αποζημίωσης απόλυσης των δημοσίων υπαλλήλων, αφού η ένταξή τους στο καθεστώς της 12μηνης εργασιακής εφεδρείας «λογίζεται ως προαναγγελία απόλυσης»!
  • Επιβολή πρόσθετων φόρων 2 δισ. ευρώ μέσα στο 2012 μέσω της μείωσης του αφορολόγητου από τα 12.000 ευρώ στα 5.000 ευρώ και το «ψαλίδισμα» όλων των φοροαπαλλαγών.
  • Σαρωτικές περικοπές στα ήδη πενιχρά κοινωνικά επιδόματα.
  • Κόψιμο κατά 20% του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων.
Η λίστα των μέτρων παραμένει ανοιχτή για την κυβέρνηση, αφού ο Ε. Βενιζέλος συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η οποία δεν έχει συντάξει ακόμα την έκθεση για την καταβολή της 6ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι η καταβολή της δόσης έχει δρομολογηθεί για τα μέσα Νοέμβρη, ήδη στελέχη της κυβέρνησης δεν αποκλείουν τη λήψη και πρόσθετων μέτρων.
Γη και ύδωρ στα μονοπώλια
Η νέα αντιλαϊκή επέλαση υπηρετεί το στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και έρχεται να ισοπεδώσει την τιμή της εργατικής δύναμης επιβάλλοντας μισθούς Κίνας. Ταυτόχρονα, ανοίγει διάπλατα το δρόμο για γενικευμένη εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, προσφέροντας νέα πεδία κερδοφορίας στο μεγάλο κεφάλαιο. Αυτοί είναι οι βασικοί πυλώνες του «μοντέλου ανάπτυξης» που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Ενα μοντέλο που, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα προσελκύσει «ξένες επενδύσεις», θα στηρίξει την εγχώρια επιχειρηματικότητα και θα ενισχύσει την ανάπτυξη.
Τους μισθούς πείνας, τις υποδομές και το φυσικό πλούτο της χώρας «διαφήμισε» ο πρωθυπουργός στον Γερμανό αντικαγκελάριο που έφτασε στην Ελλάδα συνοδευόμενος από εκπροσώπους γερμανικών μονοπωλίων που ήρθαν για να κερδοσκοπήσουν πάνω στη μόνιμη πτώχευση του λαού και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Η επίσκεψη επισφραγίστηκε με συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με τη γερμανική «για την ενίσχυση των γερμανικών επενδύσεων», η οποία πατάει πάνω στην αφαίμαξη του λαού και τη λεηλασία του ορυκτού και φυσικού πλούτου της χώρας.
Το γερμανικό κεφάλαιο έχει βάλει στο μάτι πρώτα απ' όλα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις υποδομές της χώρας (λιμάνια, αεροδρόμια). Στην Ελλάδα κατέφτασαν εκπρόσωποι 20 επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε φωτοβολταϊκά έργα. Ακόμα, η γνωστή «Ζήμενς», που μυρίστηκε νέα κέρδη, μεγάλες εταιρείες «Real estate» που στοχεύουν στην εξαγορά κρατικών κτιριακών εγκαταστάσεων, η μεγάλη γερμανική αεροπορική εταιρεία «Lufthansa» κ.ά.
Στόχος των γερμανικών μονοπωλίων, που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα των φωτοβολταϊκών πάρκων, είναι να δεσμεύσουν τεράστιες εκτάσεις γης για να στήσουν εγκαταστάσεις που θα παράγουν ρεύμα μέσω της ηλιακής ενέργειας, το οποίο θα μεταπουλούν κυρίως στην εγχώρια αγορά και θα στοιχίζει πανάκριβα στο λαό. Βασικές προϋποθέσεις που παζαρεύουν τα γερμανικά μονοπώλια, για να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα, είναι η παραπέρα «μείωση του εργατικού κόστους» και η «εξασφάλιση σταθερού και ευνοϊκού φορολογικού συστήματος».
Για αυτά και άλλα προνόμια συνολικά στο μεγάλο κεφάλαιο έσπευσε να μιλήσει ο Γ. Παπανδρέου στη συνάντησή του με τον Φ. Ρέσλερ, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα» και μαζί με «τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που προωθούνται» μετατρέπουν την «επένδυση στην Ελλάδα σε επένδυση στο μέλλον»! Ενα μέλλον που συνδέεται με νέο κύκλο κερδοφορίας για τα μονοπώλια, που θα σπρώξει ακόμα πιο βαθιά στη φτώχεια και την εξαθλίωση τα λαϊκά στρώματα, αν με την πάλη τους δεν καθορίσουν τις εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου