Σελίδες

4 Οκτ 2011

Ο μύθος περί ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης...



Ανακοίνωση με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη της τρόικας στο Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων». 
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Δεν μας ξάφνιασε η πρόσφατη επίσκεψη της τρόικας στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Οι μεταρρυθμίσεις για την προσαρμογή της δικαιοσύνης στις σημερινές απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, όπως και η "απελευθέρωση" του δικηγορικού επαγγέλματος είχαν δρομολογηθεί πολύ πριν το Μνημόνιο και επιταχύνθηκαν μετά από αυτό.
Δεν μας ξάφνιασαν ούτε οι απαιτήσεις τους για επιτάχυνση των υποθέσεων με φορολογικό και ιδιαίτερο οικονομικό ενδιαφέρον. 
Το ενδιαφέρον τους για την αντιμετώπιση της παράνομης φοροδιαφυγής - γιατί τη νόμιμη φοροδιαφυγή μέσω των φοροελαφρύνσεων και φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου τη θεωρούν "πατριωτική" αναπτυξιακή πολιτική - συνδέεται με τη συγκέντρωση χρημάτων από το κράτος για να χρηματοδοτήσει και πάλι το μεγάλο κεφάλαιο και όχι τις λαϊκές ανάγκες. 

Οι πρόσφατες σαρωτικές αλλαγές στην απονομή της δικαιοσύνης (Διοικητική, Ποινική και Πολιτική Δίκη) και η καθιέρωση της διαμεσολάβησης εντάσσονται στην ίδια στόχευση: να διαμορφωθούν μηχανισμοί περισσότερο ευέλικτης και αποτελεσματικής προστασίας των επιχειρηματικών συμφερόντων, ενώ η δικαιοσύνη να γίνει ακόμα πιο ακριβή, δυσπρόσιτη και εχθρική απέναντι στα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού.
Δεν μας ξάφνιασαν οι δηλώσεις του Προέδρου του ΔΣΑ, που είδε στην επίσκεψη της τρόικας μία "άνευ προηγουμένου ωμή παρέμβαση στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης", μια εκδήλωση "πλήρους υποτέλειας και συνταγματικής εκτροπής" στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Η ηγεσία του ΔΣΑ ανήκει στο ίδιο στρατόπεδο και χρησιμοποιεί τα ίδια ιδεολογήματα με τα κόμματα της πλουτοκρατίας και τους υπερασπιστές της ΕΕ, ότι αναγκαζόμαστε να πάρουμε τα μέτρα γιατί μας τα επιβάλλουν οι δανειστές, ότι η χώρα βρίσκεται δήθεν υπό κατοχή, αθωώνοντας έτσι το αστικό πολιτικό προσωπικό και την ντόπια πλουτοκρατία.
Αφού τα αισθητήρια επαγρύπνησης του κ. Προέδρου είναι τόσο αναπτυγμένα, αναρωτιόμαστε: Δεν είδε και δεν άκουσε για τις εισαγγελικές παρεμβάσεις και διώξεις σε βάρος των αγωνιζόμενων μαθητών; Δεν αντιλήφθηκε ότι η "ανεξάρτητη" δικαιοσύνη κήρυξε για εκατομμυριοστή φορά την απεργία των εργαζομένων στο μετρό παράνομη και καταχρηστική; Δεν διάβασε για την ποινική καταδίκη των συνδικαλιστών ναυτεργατών επειδή περιφρούρησαν την απεργία τους; Παραδείγματα μόνο από την προηγούμενη βδομάδα (!)... ο κατάλογος ανεξάντλητος. Καμιά ανακοίνωση γι' αυτά...
Ο μύθος περί ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης...
Ο μύθος περί ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης καταρρίπτεται καθημερινά στη συνείδηση του εργαζόμενου λαού. Η δικαιοσύνη είναι ταξική, βαθιά εξαρτημένη από το οικονομικό σύστημα πάνω στο οποίο οικοδομείται. Κύρια αποστολή της είναι η διαιώνιση του συστήματος αυτού και η κατοχύρωση των κυρίαρχων σήμερα σχέσεων παραγωγής, που βασίζονται στην εκμετάλλευση των εργαζομένων από μια χούφτα παράσιτα πλουτοκράτες.
Σ' αυτή τη δικαιοσύνη δεν είμαστε όλοι συλλειτουργοί.
Σε μια δικαιοσύνη που υλοποιεί τους νόμους για το κόψιμο μισθών και συντάξεων, για τις απολύσεις και την εργασιακή εφεδρεία, για την αποψίλωση της κοινωνικής ασφάλισης, για την παράδοση της υγείας και της παιδείας στο μεγάλο κεφάλαιο, για τη νομιμοποίηση της ναρκωκουλτούρας.
Σ' αυτή τη νομιμότητα απειθαρχούμε.
Γιατί δεν είμαστε όλοι το ίδιο ούτε υπηρετούμε τα ίδια συμφέροντα. Αλλοι δικηγόροι έχουν πελάτες τους επιχειρηματικούς ομίλους και τραπεζίτες, άλλοι δικηγόροι έχουν πελάτες τους φτωχούς εργάτες, άνεργους και λαϊκές οικογένειες. Οι τελευταίοι είμαστε η πλειοψηφία των μαχόμενων δικηγόρων, μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, που πληττόμαστε από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Γι' αυτό και έχουμε συμφέρον στη συμπαράταξη με το ταξικό εργατικό και λαϊκό κίνημα, στη συμπόρευση στο δρόμο του αγώνα για την ανατροπή της σημερινής βαρβαρότητας.
Θέτουμε την ιδιότητά μας και τις νομικές μας γνώσεις στην υπηρεσία του εργατικού και λαϊκού κινήματος, χωρίς ανταλλάγματα και απολαβές, παντού και πάντα, σε κάθε πτυχή του αγώνα :
-- Στις λαϊκές επιτροπές αγώνα.
-- Στα καταστήματα της ΔΕΗ για να μην κοπεί το ρεύμα στον άνεργο και τον φτωχό εργάτη.
-- Στις εφορίες για να μην πληρωθούν τα παράνομα φορομπηχτικά χαράτσια.
-- Μπροστά στο σπίτι του απολυμένου για να μην του το πάρει η τράπεζα, επειδή χρωστάει.
-- Στο αστυνομικό τμήμα για να εμποδίσουμε τρομοκρατικές προσαγωγές απεργών ή να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των μεταναστών.
-- Στο δικαστήριο για να μην καταδικαστεί ο πρωτοπόρος συνδικαλιστής και κάθε αγωνιστής του λαϊκού κινήματος.
-- Στο σχολείο και τη σχολή για να μην περάσει η τρομοκράτηση των μαθητών και των φοιτητών.
-- Σε κάθε χώρο δουλειάς που οργιάζει η εργοδοτική τρομοκρατία και ο αυταρχισμός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου