Σελίδες

17 Οκτ 2011

Νέα «πακέτα σωτηρίας» για τις τράπεζες.



Την ώρα που εκατομμύρια εργαζόμενοι καταδικάζονται στην ανεργία, στη φτώχεια και την πείνα, στο όνομα της κρίσης και του χρέους, τα κράτη σπεύδουν να σώσουν τις «δοκιμαζόμενες» τράπεζες. 
Και μάλιστα με χρήματα των φορολογουμένων πολιτών. Αυτήν τη βδομάδα είχαμε δύο παραδείγματα, το ένα με τη γαλλοβελγική τράπεζα Dexia και την ελληνική Proton Bank.
Η Dexia δημιουργήθηκε το 1996 από τη συγχώνευση της γαλλικής Credit Local και της βελγικής Credit Communal de Belgique, οι δύο τράπεζες ήταν οι μεγαλύτεροι πιστωτές των δήμων και των περιφερειών σε Γαλλία και Βέλγιο. Μετά τη συγχώνευσή τους, επεκτάθηκαν και στη λιανική τραπεζική αγορά. Στη συνέχεια, στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας τράπεζας συμμετείχε και το Λουξεμβούργο.

Το 2008, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των τραπεζών λόγω της κρίσης, οι κυβερνήσεις Γαλλίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου έδωσαν στη Dexia 6,4 δισ. ευρώ ζεστό χρήμα, και εγγυήσεις 150 δισ. ευρώ για τη «σωτηρία» της. Τα χρήματα αυτά ήταν από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, δηλαδή από τους φόρους των εργαζομένων.
ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ, η Dexia, όπως και άλλες τράπεζες στη Γαλλία και το Βέλγιο, στρέφεται και πάλι προς τις κυβερνήσεις για ένα νέο «πακέτο σωτηρίας», εξαιτίας των κινδύνων που διατρέχει από την έκθεσή της σε αμφιβόλου αξίας ομόλογα.
Τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας, μετά από συνεδρίαση 14 ωρών, το διοικητικό συμβούλιο της Dexia ανακοίνωσε το νέο «σχέδιο διάσωσης», σύμφωνα με το οποίο το βελγικό Δημόσιο κρατικοποιεί το σκέλος των βελγικών δραστηριοτήτων της Dexia, ενισχύοντάς την με 4 δισ. ευρώ.
Η Dexia Βελγίου απασχολεί περί τους 6.000 υπαλλήλους, διαθέτει καταθέσεις 80 δισ. ευρώ και 4 εκατ. Πελάτες.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΧΩΡΕΣ στις οποίες ανήκε η Dexia εγγυώνται περί τα 90 δισ. ευρώ επισφαλή χρέη της τράπεζας για την επόμενη δεκαετία, με το Βέλγιο να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος, το 60,5% των εγγυήσεων, τη Γαλλία το 36,5% και το Λουξεμβούργο το 3%.
Η κυβέρνηση της Γαλλίας αποφάσισε να αναλάβει μέσω των κρατικών τραπεζών Caisse des Depots και Banque Postal το μεγαλύτερο μέρος των 70 δισ. ευρώ που η Dexia έχει δανείσει σε γαλλικούς δήμους.
ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ότι η κυβέρνηση του Βελγίου αποφάσισε αυτή τη γενναία ενίσχυση της Dexia, παρά το γεγονός ότι έχει ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια χρέη (96,2% του ΑΕΠ) με τον υπουργό Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς να «υπόσχεται» ότι δε θα ξεπεράσει το όριο του 100%...
Η τράπεζα δε διαθέτει καταστήματα στη Γαλλία, αλλά είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής των γαλλικών κοινοτήτων, πόλεων και περιοχών. Η Γαλλία, μέσω των κρατικών τραπεζών Caisse des Depots και Banque Postal, παίρνει πάνω της περισσότερα από 70 δισ. ευρώ, που η Dexia έχει δανείσει σε γαλλικούς δήμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου