Σελίδες

12 Οκτ 2011

Αυταπάτες και εκβιασμοί για να περάσουν οι ανατροπές...


Συντονισμένες κινήσεις για την αναχαίτιση της λαϊκής δυσαρέσκειας επιχειρεί η κυβέρνηση, αξιοποιώντας κάθε μέσο, από ωμούς εκβιασμούς, μέχρι αυταπάτες για «φως στο τούνελ», αν εφαρμοστούν ανεμπόδιστα τα αντιλαϊκά μέτρα.
Η χτεσινή συνεδρίαση του διευρυμένου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Ε. Βενιζέλου, Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη, και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππα, μετατράπηκε από τους κυβερνητικούς βουλευτές σε πεδίο υποκριτικών και ψευδεπίγραφων «διαφωνιών», που εκδηλώνονται κάτω από την πίεση της λαϊκής δυσαρέσκειας και λειτουργούν σαν μέσο αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης των εργαζομένων.

Εξάλλου, σε δηλώσεις τους μετά από κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχαν με τον Γ. Παπανδρέου, οιΛοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Καστανίδης, Ραγκούσης και Σκανδαλίδης έσπευσαν να «παγώσουν» τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και συγκυβέρνησης με τη ΝΔ, που οι ίδιοι είχαν πυροδοτήσει. Επιβεβαιώνονται και μ' αυτόν τον τρόπο οι έντονες διεργασίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ενόψει των γενικότερων ανακατατάξεων που μαγειρεύονται στο αστικό πολιτικό σύστημα. Στόχος των κυβερνητικών στελεχών είναι να μεταθέσουν τις κινήσεις στην πολιτική «σκακιέρα» μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 23 Οκτώβρη και τη συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση μέσω του μεγαλύτερου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.
Η διαχειριστική «κριτική» που άσκησαν χτες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, περί «αναποτελεσματικότητας» του κυβερνητικού έργου και «υποχωρήσεων» στις δήθεν πιέσεις της τρόικας, αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει ανεμπόδιστα στην εξόντωση των λαϊκών δικαιωμάτων. Παρά τις φραστικές κορόνες, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν έθεσαν θέμα καταψήφισης του πολυνομοσχεδίου, που φέρνει δραστικές μειώσεις μισθών, ανατρέπει τις Συλλογικές Συμβάσεις, δρομολογεί χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και επιβάλλει νέα φορολογικά μέτρα.
Οι ίδιοι αποδέχτηκαν χωρίς καμία αντίρρηση την ανακοίνωση του Ε. Βενιζέλου ότι το πολυνομοσχέδιο θα ψηφιστεί πριν τις 23 Οκτώβρη που είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι ο υπουργός Οικονομικών, αισθανόμενος απόλυτα σίγουρος για την ψήφο τους, απάντησε στις επιμέρους διαφωνίες: «Αν θεωρείτε ότι η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματική ή δεν έχει το ηθικό υπόβαθρο για να νομοθετήσει όλα αυτά τα μέτρα, τότε ρίξτε την».
Ο ίδιος υπερασπίστηκε το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου, που καταργεί επί της ουσίας της κλαδικές συμβάσεις, λέγοντας ότι «η διατύπωσή του είναι απόλυτα συμφωνημένη με την τρόικα και αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή της έκτης δόσης». Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι δεν τίθεται «θέμα καταψήφισης των μέτρων» από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και υπογράμμιζαν ότι η παρέμβαση Βενιζέλου ήρθε να «τερματίσει την κακοφωνία στην κοινοβουλευτική ομάδα».
Πρώτα ψηφίζουν και μετά «διαφωνούν»
Το ζήτημα στο οποίο επικεντρώθηκαν οι δήθεν «διαφωνίες» των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό της κατάργησης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στήριξαν απόλυτα τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να περάσει με έμμεσο τρόπο η καθολική μείωση των μισθών. Η αναφορά του Γ. Κουτρουμάνη πως η κυβέρνηση «θα αναλάβει να εξετάσει και να αποτρέψει ό,τι επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων», δηλαδή να προχωρήσει σε παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, βρήκε την απόλυτη στήριξη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η Β. Παπανδρέου, σε μια κίνηση αποπροσανατολισμού του λαού και με στόχο να χειραγωγήσει το θυμικό των εργαζομένων, φέρεται να πρότεινε τον «έλεγχο του "πόθεν έσχες" των πολιτικών προσώπων και αξιωματούχων της τελευταίας δεκαετίας» και να δηλώνει ότι «κάποιος πολιτικός πρέπει να μπει φυλακή». Την ίδια ώρα, τασσόταν υπέρ της απόλυσης χιλιάδων εργαζομένων μέσω της «εργασιακής εφεδρείας», θέτοντας ως μοναδικό προαπαιτούμενο «να καταργηθούν οι 77 οργανισμοί που ιδρύθηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την τελευταία διετία» και ουσιαστικά να απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι σ' αυτούς!
Η ίδια υποκριτικά επικαλέστηκε την αδυναμία «διαπραγμάτευσης» της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει ικανή διαπραγματευτική ομάδα» απέναντι στην τρόικα, σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Στο ίδιο μήκος κύματος η Μ. Αποστολάκη, δανειζόμενη τμήμα της αντιπολιτευτικής κριτικής της ΝΔ, υποστήριξε: «Δεν είναι μόνο οι επιδόσεις της κυβέρνησης κατώτερες των περιστάσεων αλλά είναι λάθος και η συνταγή που ακολουθείται». Εκφράζοντας μερίδες της πλουτοκρατίας που επιδιώκουν τη συγκυβέρνηση, η Μ. Αποστολάκη διερωτήθηκε «αν η κυβέρνηση έχει τη νομιμοποίηση να συζητεί με την τρόικα για τον προϋπολογισμό του 2014». Για «ηγετική ομάδα που είναι κατώτερη των περιστάσεων» έκανε λόγο ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος.
Με περίσσεια υποκρισία η πρώην υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη, που νομοθέτησε πλήθος αντεργατικών νόμων με στόχο τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, ανέφερε χτες ότι «η απότομη μείωση των μισθών θα αφαιρέσει 4,5 έως 13,5 δισ. ευρώ από την ελληνική οικονομία και θα έχει ως αποτέλεσμα μείωση του ΑΕΠ». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Κρεμαστινός, μιλώντας στο «Βήμα Fm», σημείωσε ότι «παρά τις όποιες διαφωνίες, τελικά δεν θα υπάρξουν διαρροές στο ΠΑΣΟΚ κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου».
  • Σήμερα θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο και μεταξύ άλλων θα εγκρίνει το νομοσχέδιο για την πλήρη απελευθέρωση των ταξί. Επίσης, η υφυπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει για το «νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014 - 2020 της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Νωρίτερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο και τον υπουργό Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοΐδη.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ψεύτικες και υποκριτικές οι διαφωνίες εντός ΠΑΣΟΚ
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σχετικά με τις δήθεν διαφωνίες βουλευτών και συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ για τα εξοντωτικά μέτρα της κυβέρνησης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του τονίζει:
«Οι εμφανιζόμενες και πάλι ως σφοδρές διαφωνίες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι μόνο ψεύτικες και υποκριτικές, αλλά χρήσιμες για τους εκτελεστές των λαϊκών δικαιωμάτων. Με την κριτική τους κάποιοι απαιτούν την επιτάχυνση των αντιλαϊκών μέτρων, άλλοι θέλουν να δείξουν ότι δήθεν η κυβέρνηση πιέζεται από την τρόικα και άλλοι φιλοδοξούν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιδιωκόμενη συγκυβέρνηση.
Τα δήθεν οργισμένα ηγετικά συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως χθες, έτσι και τώρα ούτε λένε την αλήθεια στους εργαζόμενους, ούτε τους ενδιαφέρει η οργάνωση του πραγματικού ταξικού αγώνα. Αλλα λένε στα κανάλια, άλλα στους εργαζόμενους και άλλα κάνουν. Αποκαλυπτικό είναι το ιδεολόγημά τους ότι τα βάρβαρα εξοντωτικά για τους εργαζόμενους μέτρα είναι ξένα προς την ψυχή του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι στο πρόγραμμά του και ότι του επιβλήθηκαν.
Το ΠΑΣΟΚ είχε πουλήσει την ψυχή στο κεφάλαιο πολύ πριν ψηφίσει το Μάαστριχ, μαζί με τη ΝΔ και τον ΣΥΝ. Τα αντιλαϊκά μέτρα και τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις τις είχε ξεκινήσει μαζί με τη ΝΔ πολύ πριν το μνημόνιο και μάλιστα με τη στήριξη αυτών των συνδικαλιστών. Αυτά τα μέτρα έφεραν τη μεγάλη κερδοφορία του κεφαλαίου και συνέβαλαν στην κρίση. Αυτή τη στρατηγική υπηρέτησαν και συνεχίζουν να υπηρετούν, είτε παριστάνουν τους εχθρούς του μνημονίου είτε όχι, αποδεικνύοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σάπιο ως το μεδούλι, όπως και το σύστημα που υπηρετεί.
Οι εργαζόμενοι, τα μέχρι τώρα μέλη και ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ πρέπει να βγάλουν σωστά συμπεράσματα. Να εγκαταλείψουν τις αυταπάτες. Το ΠΑΣΟΚ, όπως και η ΝΔ, δεν αλλάζουν. Εχουν αποκρυσταλλωθεί ως κόμματα του γερασμένου καπιταλιστικού συστήματος, της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ. Οσο υπάρχουν αυτά θα υπηρετούν. Εχουν ευθύνη και πρέπει να συμβάλουν, με τη δράση τους, υπέρ των εργατικών λαϊκών αγώνων, υπέρ της λαϊκής συμμαχίας που έχει στόχο την παρεμπόδιση και την ανατροπή της πολιτικής που τσακίζει το λαό, για να προστατεύσει την πλουτοκρατία, την ΕΕ, τον καπιταλισμό.
Η εμπιστοσύνη, η συμπόρευση με το ΚΚΕ σήμερα είναι αναγκαία για κάθε συνειδητό εργαζόμενο, ακόμα και αν δεν συμφωνεί σε όλα μαζί του, για να διαμορφωθεί η ελπιδοφόρα λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση για ριζικές αλλαγές παντού, για τη λαϊκή εξουσία, την αποδέσμευση από την ΕΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου