Σελίδες

8 Οκτ 2011

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.



Χυμάνε στις σάρκες του λαού.
Εξαχρείωση με αναδρομικά, μαζικά χαράτσια και φόρους απέναντι στη φτώχεια. Κατακρεουργούν το αφορολόγητο όριο, «ελαφρύνσεις», γονατίζουν τα πολύτεκνα νοικοκυριά. «Αντικειμενικά» χαράτσια πάνω σε ανύπαρκτες λαϊκές καταναλώσεις.

Σφοδρή, γενικευμένη, ολομέτωπη επίθεση εξαπολύει το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας με στόχο να διαμορφώσουν φτηνότερους τους εργάτες, τα λαϊκά στρώματα, μέσα από το αποφασιστικό χτύπημα σε μισθούς, συντάξεις τόσο για τον ιδιωτικό, όσο και για το δημόσιο τομέα. 
Οι συνθήκες μαζικής εξαθλίωσης εντατικοποιούνται και μέσα από τις τρανταχτές ανατιμήσεις σε φόρους και κάθε είδους χαράτσια, από το γονάτισμα και των δαπανών για Υγεία - Πρόνοια, κοινωνικές παροχές, απέναντι σε ολόκληρη την γκάμα της ζωής, για το αποφασιστικό πισωγύρισμα πολλές δεκαετίες πίσω.
Το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή εντάσσεται στον ενιαίο στρατηγικό σχεδιασμό τους, έρχεται για να υπηρετήσει τις νόρμες των μονοπωλίων, με τη διάλυση του μισθολογίου στο Δημόσιο, σε σύνδεση με τις μαζικές απολύσεις και μέσα από το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, για τη διάλυση των υποδομών και υπηρεσιών που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες. Κοινή είναι και η επίθεση που δέχονται τα λαϊκά στρώματα και μέσα από τις φορολογικές διατάξεις, με την ομοβροντία από νέους φόρους, χαράτσια, την εξαΰλωση και του αφορολόγητου ορίου για εργατοϋπάλληλους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες.
Με το αντεργατικό τερατούργημα, και σε ό,τι αφορά τις νέες φορολογικές διατάξεις για τους φόρους και άλλα χαράτσια ετοιμάζουν, και μάλιστα με αναδρομική εφαρμογή από την 1η Γενάρη 2011:


Τη συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου, μισθωτών συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών στα 5.000 ευρώ (από 12.000 ευρώ) έρχονται να μαζέψουν φόρους από την απόλυτη φτώχεια, από λαϊκά νοικοκυριά που τα έχουν αναγκάσει να ζουν με «εισόδημα» κάτω και από τα 360 ευρώ το μήνα, χαμηλότερα και από τα 12 ευρώ τη μέρα!
-- Για πρώτη φορά βάζουν φόρουςμέχρι 850 ευρώ στα λαϊκά νοικοκυριά που μέχρι και πέρσι ήταν κάτω από το αφορολόγητο όριο. Στην κατηγορία υπάγονται και οικογένειες με 1 ή 2 παιδιά και με εισοδήματα μέχρι 15.000 ευρώ το χρόνο που μέχρι τώρα ήταν κάτω από το αφορολόγητο!
-- Το αφορολόγητο όριο για 1 προστατευόμενο παιδί καρατομείται στα 7.000 ευρώ (από 13.500 ευρώ), για 2 παιδιά στα 9.000 ευρώ (από 15.000 ευρώ) και για τους πολύτεκνους με 3 παιδιά στα 12.000 ευρώαπό 23.500 ευρώ !
-- Για πρώτη φορά, πατέρας με 3 παιδιά και εισόδημα μέχρι 23.500 ευρώ το χρόνο, που μέχρι πέρσι δεν πλήρωνε άμεσους φόρους, τώρα θα αναγκαστεί να πληρώσει στην πλουτοκρατία μέχρι και 2.595 ευρώ!
-- Για πρώτη φορά, μαζεύουν φόρους μέχρι 700 ευρώ στα εισοδήματα από 5.000 μέχρι 12.000 ευρώ.
-- Στο κλιμάκιο εισοδήματος 13.000 - 30.000 ευρώ, οι πρόσθετοι φόροι ξεκινούν από 700 ευρώ και φτάνουν στα 840 ευρώ με ανατιμήσεις μέχρι 390% για τα χαμηλότερα εισοδήματα (13.000 με 14.000 ευρώ).
-- Τα κλιμάκια μειώνονται από τα 10 στα 8 με ταυτόχρονη αύξηση του συντελεστή στο 25% (από 24%) για εισοδήματα από 16.000 - 22.000 ευρώ.
-- Βάζουν στα λαϊκά νοικοκυριά και τεκμήρια κατανάλωσης (αποδείξεις λιανικής) για το 25% του ετήσιου εισοδήματος και για ποσά μέχρι 60.000 ευρώ. Πάνω στην αξία των αποδείξεων που τους «λείπει» επιβάλλουν χαράτσι στο 10%. Ηδη με προηγούμενο «πακέτο», έχουν καταργήσει και τις επιστροφές φόρου στη βάση των αποδείξεων λιανικής.
Μαζί με τα παραπάνω, έχουν ήδη ψηφίσει και αρπάζουν και τα χαράτσια της μόνιμης, λεγόμενης «έκτακτης εισφοράς» από τη μικρή ακίνητη περιουσία (μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ), το τέλος επιτηδεύματος για τους επαγγελματοβιοτέχνες, τα αυξημένα σε ποσοστό 10% τέλη κυκλοφορίας οχημάτων που θα πληρωθούν στο τέλος του 2011 κ.ά.
Με γενική κατεύθυνση την καρατόμηση της έκπτωσης φόρου σε 10% (από 20%) αρπάζουν πρόσθετα χαράτσια και από τις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών για:
  • Νοίκια: Μέχρι τώρα έδιναν «έκπτωση φόρου» στα 240 ευρώ. Τώρα την καρατομούν στα 100 ευρώ, μαζεύοντας δηλαδή πρόσθετα χαράτσια από 140 ευρώ από κάθε λαϊκό νοικοκυριό που μένει στο νοίκι. Καταργούν ολοκληρωτικά κάθε «ελάφρυνση» σε όσους παίρνουν στεγαστικό επίδομα, επίσης στα νοικοκυριά που έχουν ιδιόκτητη κατοικία. Το αντίστοιχο ισχύει και για τα νοίκια παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη.
  • Για τα φροντιστήρια των παιδιών, η παρεχόμενη έκπτωση μπορεί να φτάσει το πολύ στα 100 ευρώ από 240 ευρώ μέχρι σήμερα.
  • Από κάθε οικογένεια που μένει στο νοίκι και με 1 παιδί στο φροντιστήριο- αποκλειστικά και μόνο για αυτές τις 2 κατηγορίες δαπανών - αρπάζουν από 280 ευρώ (από 140 ευρώ για τη δαπάνη ενοικίου και άλλα τόσα για τα δίδακτρα).
  • Τόκοι στεγαστικών δανείων: Αναγνωρίζουν έκπτωση φόρου 10% στους τόκους για α' κατοικία, από 20% για τα δάνεια μετά το 2003 και έναντι έκπτωσης για ολόκληρο το ποσό από το εισόδημα για τα παλαιότερα δάνεια.
  • Οι δαπάνες για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη υπολογίζονται στο 10% από το φόρο (και μέχρι 1.500 ευρώ) έναντι αφαίρεσης ολόκληρου του ποσού από το εισόδημα.
  • Στο μισό κόβεται η ελάφρυνση για ασφάλιστρα ζωής, ασθένειας κ.ά. (μέχρι 120 ευρώ για άγαμο και στα 240 για τους συζύγους από 240 και 480 ευρώ).
  • Για τις υποχρεωτικές εισφορές επαγγελματοβιοτεχνών σε ασφαλιστικά ταμεία (ΟΑΕΕ κ.ά.) αναγνωρίζουν προς έκπτωση φόρου το 10% της δαπάνης από το φόρο έναντι αφαίρεσης ολόκληρου του ποσού από το εισόδημα μέχρι σήμερα.

Για το φορολογικό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιό του, υπογραμμίζει:
«Είναι εξωφρενικό το αφορολόγητο να είναι στις 5.000 ευρώ. 
Είναι αδιανόητο να φορολογείται και η φτωχή λαϊκή οικογένεια με εισόδημα 300 ή 400 ευρώ εισόδημα το μήνα, όταν αυτοί που εκμεταλλεύονται το λαό, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοεπιχειρηματίες που έχουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε τράπεζες του εξωτερικού φοροαπαλλάσσονται και επιδοτούνται. 
Η άρνηση πληρωμής των χαρατσιών πρέπει να είναι μόνο το πρώτο βήμα απάντησης στην εξοντωτική φορολογική πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, πλουτοκρατίας. 
Ο λαός πρέπει να υψώσει τη φωνή και το ανάστημά του: Ο πλούτος που μου κλέβετε μου ανήκει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου