Σελίδες

16 Οκτ 2011

Τρεις έκτακτες εισφορές ως τα μέσα του 2012!



Σε μια φορολογική αφαίμαξη σε βάρος των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών προχωρά η κυβέρνηση. 
Σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε προχτές ο υπουργός Οικονομικών, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα καλούνται ως τα μέσα του 2012 να πληρώσουν τρεις φόρους - χαράτσια μαζί.
Πρώτον, τον κεφαλικό φόρο για τα εισοδήματα του 2010 για τον οποίο έχουν ήδη σταλεί τα εκκαθαριστικά σημειώματα.
Δεύτερον, τον κεφαλικό φόρο για τα εισοδήματα του 2011, που θα συνυπολογιστεί με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης το 2012.
Τρίτον, τον ίδιο φόρο για τα εισοδήματα του 2012, ο οποίος θα παρακρατείται από τους μισθούς και τις συντάξεις.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, από ένα εισόδημα 25.000 ευρώ, με τη συνδυασμένη τριπλή επιβάρυνση, μόνο το 2012 προβλέπεται να υφαρπάξουν περί τα 1.000 ευρώ, τα οποία προστίθενται στις απώλειες που ούτως ή άλλως έχουν υποστεί και θα υποστούν οι μισθωτοί σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, από την ονομαστική μείωση των μισθών, την αύξηση της φορολογίας με κατάργηση του αφορολόγητου και άλλους τρόπους.
Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε χτες:
  • Για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2010 και εκκαθαρίστηκαν φέτος, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να καταβάλουν τις δόσεις του φόρου, οι οποίες λήγουν μέσα στο 2011.
  • Για τα εισοδήματα που αποκτώνται το 2011, ο κεφαλικός φόρος θα υπολογιστεί από την εφορία με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης το 2012 και θα συμψηφιστεί με το φόρο εισοδήματος. Αν π.χ. ο φόρος εισοδήματος ανέρχεται σε 1.000 ευρώ και το χαράτσι σε 600 ευρώ, ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει διπλό φόρο 1.600 ευρώ. Στο εκκαθαριστικό θα αναγράφονται: Ο φόρος εισοδήματος, ο κεφαλικός φόρος, ο φόρος επιτηδεύματος (όταν πρόκειται για επαγγελματίες) και ο φόρος επί των αντικειμενικών δαπανών (μεγάλα ΙΧ αυτοκίνητα κλπ.).
  • Για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από 1/1/2012 έως και 31/12/2014, θα επιβάλλεται μηνιαία παρακράτηση σε μισθούς και συντάξεις, από τους εργοδότες και τους φορείς που καταβάλλουν τις συντάξεις, έναντι του κεφαλικού φόρου. Στο τέχνασμα αυτό κατέφυγε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να παρακάμψει το πρόβλημα της μη πληρωμής των χαρατσιών από ανθρώπους που αδυνατούν να τα πληρώσουν και από όσους αρνούνται να τα πληρώσουν.
Σε όλα αυτά πρέπει να υπολογίσουμε και τα εξής:
  • Τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ και την ισοπέδωση των φορολογικών απαλλαγών. Μια μέση οικογένεια με ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ, επιβαρύνεται με περισσότερα από 1.500 ευρώ φόρο.
  • την επιβολή του φόρου στα ακίνητα και ανάλογα με την περιοχή που διαμένει κανείς, μια κατοικία 100 τετραγωνικών μέτρων θα φορολογείται κατ' ετος με 500 έως και 1.000 ευρώ.
Με την ίδια τροπολογία καταργείται η διάταξη που ισχύει για τους νέους επαγγελματίες έως 35 ετών, σύμφωνα με την οποία απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος κέρδη έως 30.000 ευρώ, τα τρία πρώτα χρόνια έναρξης λειτουργίας της επιχείρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου