Σελίδες

18 Σεπ 2011

ΠΑΚΟ στην Αργεντινή… ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα…



Νατάσα Ψάλτη 
Από "ΟΔΗΓΗΤΗ" Τεύχος 986  :  Σεπτεμβρίου 2011
Σε περίοδο όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης,  που η νεολαία βιώνει  ακόμα πιο έντονα την αβεβαιότητα για το μέλλον της και δέχεται τον αποκλεισμό από την εργασία, την παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, έρχεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να προσφέρει την εύκολη πρόσβαση στον κόσμο των ναρκωτικών μέσα από το νομοσχέδιο νομιμοποίησής τους. Επιβεβαιώνεται ότι το σύστημα, το οποίο υπηρετεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, μόνο ένα “δικαίωμα” αναγνωρίζει στη νεολαία. Αυτό της ναρκω-υποταγής!
Η αποποινικοποίηση των ναρκωτικών, καθώς και η ουσιαστική νομιμοποίηση της χρήσης και της κατοχής τους, είναι κάποιες βασικές κυβερνητικές θέσεις που περιέχονται στο επικείμενο νομοσχέδιο και τις οποίες χειροκρότησε το σύνολο του αστικού τύπου.

Το επικείμενο νομοσχέδιο αποποινικοποίησης, σε συνδυασμό με τις κατευθύνσεις για χορήγηση υποκατάστατων ναρκωτικών, δηλαδή “κρατικής πρέζας” από τα δημόσια και στρατιωτικά νοσοκομεία, δένουν το παζλ της υποτιθέμενης “αντιναρκωτικής” πολιτικής της κυβέρνησης που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη απελευθέρωση των ναρκωτικών.
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο επικίνδυνο και εγκληματικό, όπως και συνολικά η πολιτική της κυβέρνησης, που δεν έρχεται τυχαία αυτή την περίοδο που οξύνεται η καπιταλιστική κρίση, τη στιγμή που γιγαντώνεται η επίθεση στα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας. Στοχεύει στην καταστολή των νεανικών συνειδήσεων μέσω της χρήσης ναρκωτικών.

“Εξολοθρευτής των φτωχών” … αλά ελληνικά!
Γιατί αυτοί που πετσοκόβουν μισθούς και συντάξεις, που έχουν ξεκληρίσει τη λαϊκή οικογένεια νομιμοποιούν τα  ναρκωτικά; Γιατί αυτοί που δε βγάζουν άχνα για τις δεκάδες ανθρώπινες ζωές που χάνονται στα εργατικά ατυχήματα κάθε χρόνο, θέλουν να δείχνουν ευαίσθητοι απέναντι στους θανάτους από ναρκωτικά; Γιατί αυτοί που έβαλαν ταφόπλακα στην πρόληψη και στη θεραπεία μέσα από τον οικονομικό στραγγαλισμό των Κέντρων Πρόληψης και των στεγνών προγραμμάτων ξαφνικά νοιάζονται για τους χρήστες, ενώ μέχρι πριν μερικούς μήνες τους αποκαλούσαν πρόβλημα που πρέπει να απομακρυνθεί από το κέντρο της Αθήνας;
Στόχος τους είναι να διαχειριστούν το πρόβλημα των ναρκωτικών “θεσμοθετώντας” τη χρήση τους, εξοικειώνοντας τις λαϊκές οικογένειες με τη σήψη που γεννά το σύστημά τους. Επιδιώκουν να σπρώξουν τη νεολαία στην απάθεια, την αδράνεια, την καταστροφή. Επιδιώκουν τη γενίκευση της χρήσης των ναρκωτικών, ανοίγοντας έτσι την πόρτα στην ελεύθερη διάδοσή τους.
Άλλωστε μια νεολαία μισοζαλισμένη, με σκυμμένο το κεφάλι, βολεύει το πέρασμα της πολιτικής τους. Μια νεολαία που στερείται τα δικαιώματά της στην παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, αλλά έχει “δικαίωμα” να καλλιεργεί χασίς σε γλάστρες, είναι ακίνδυνη για το σύστημα που με νύχια και με δόντια υπερασπίζονται.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Αργεντινής, όπου το 2001 μαζί με την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης και των συνεπειών της στη ζωή της εργατικής τάξης της χώρας, εμφανίστηκε ένα νέο ναρκωτικό “το πάκο” ή αλλιώς “ο κλέφτης του μυαλού”, “ο εξολοθρευτής των φτωχών”. Ο διευθυντής λειτουργίας της Κοινωνικής Βοήθειας κατά των εθισμών του Μπουένος Άιρες δήλωνε μετέπειτα:
«Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι έπρεπε να εξολοθρευτεί μια γενιά εφήβων και νέων που δε θα είχε δουλειά, δε θα είχε θέση στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, δε θα είχε δυνατότητες να ενταχθεί στην κοινωνία. Και, επιπλέον, δε θα έπρεπε να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές».
Μήπως κάτι αντίστοιχο επιχειρεί το αστικό σύστημα και στην Ελλάδα;  Η ελεύθερη πρόσβαση στα ναρκωτικά έχει κατεύθυνση να απαλλάξει το μεγάλο κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκφραστές του από νέους που το αμφισβητούν, που παλεύουν για τα δικαιώματά τους και οργανώνουν την αντεπίθεση. Εξυπηρετεί τη χειραγώγηση, το ανώδυνο πέρασμα της πολιτικής που σκοπό έχει την ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Μύθοι και πραγματικότητα…

Σε μια προσπάθεια να κάνουν το άσπρο μαύρο, όλα τα αστικά επιτελεία ξοδεύουν τόνους μελάνι, κατασκευάζουν και επιστρατεύουν ό,τι πιο αντιεπιστημονικό και ψεύτοεπιχείρημα προκειμένου να υπερασπιστούν αυτό το νομοσχέδιο-έγκλημα.
-Λένε πως δε θα μπαίνουνφυλακή οι χρήστες.
Η δική τους αστική “δικαιοσύνη” ήταν αυτή που μέχρι τώρα έστελνε στη φυλακή τους χρήστες ή ακόμα και παιδιά που έχουν απεξαρτηθεί επειδή έκλεψαν μια ζάντα ή ένα πορτοφόλι όσο ήταν σε χρήση. Ο χρήστης έχει ανάγκη από θεραπευτικά προγράμματα και όχι από φυλακές. Θα πρέπει με κάθε τρόπο να οδηγείται στην επιλογή της απεξάρτησης. Αναγκαία, λοιπόν, είναι η αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης, απεξάρτησης με στεγνά προγράμματα, κοινωνικής επανένταξης, με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος και επαρκές επιστημονικό προσωπικό χωρίς συμμετοχή ιδιωτών.
Στο εν λόγω νομοσχέδιο όμως δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στην ανάπτυξη των δομών πρόληψης-θεραπείας και επανένταξης.

-Λένε ότι η κατασταλτική πολιτική έχει αποτύχει γι’ αυτό πρέπει να προχωρήσει η αποποινικοποίηση.  Η αποποινικοποίηση θα βοηθήσει στον έλεγχο του προβλήματος και θα περιορίσει το λαθρεμπόριο.
Στην πραγματικότητα η πολιτική που έχει αποτύχει είναι αυτή που μέχρι τώρα εφάρμοζαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πολιτική που έστελνε στη φυλακή τους χρήστες και άφηνε ελεύθερους τους εμπόρους.
Είναι η πολιτική διάλυσης των Κέντρων Πρόληψης και υποχρηματοδότησης των στεγνών προγραμμάτων, τα όποια έχουν αποδειχτεί και τα μόνα αποτελεσματικά.
Προβλήματα που έχουν τη ρίζα τους στα θεμέλια του καπιταλισμού, λύνονται οριστικά μόνο με την ανατροπή του.  Η ανεργία όπως και το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν πρόκειται ποτέ να λυθούν με νομοσχέδια και μεταρρυθμίσεις, χρειάζεται ριζική αλλαγή σε επίπεδο εξουσίας.
Το εμπόριο ναρκωτικών θεωρείται μια από τις πιο επικερδείς οικονομικές δραστηριότητες στον πλανήτη μαζί με το εμπόριο όπλων. Δεν είναι τυχαίο ότι στο Αφγανιστάν, οι μοναδικές εκτάσεις που δε βομβαρδίστηκαν ήταν οι εκτάσεις στις οποίες καλλιεργούνταν το όπιο. Σήμερα με την προστασία των κατοχικών δυνάμεων, παράγεται στο Αφγανιστάν το 95% της ηρωίνης που καταναλώνεται παγκοσμίως. Όταν λοιπόν η παραγωγή και η διακίνηση των ναρκωτικών γίνεται με τις “ευλογίες” των κατασταλτικών μηχανισμών, τι ακριβώς θα αλλάξει η αποποινικοποίηση;
Το πρόβλημα ίσα-ίσα θα ενταθεί.  Η νομιμοποίηση των ναρκωτικών εξυπηρετεί τη “νομιμοποίηση” στις συνειδήσεις των λαών των κοινωνικών αιτιών που παράγουν και αναπαράγουν το πρόβλημα και βρίσκονται στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και τα αδιέξοδά του. Ένας νέος που μπαίνει στον ψεύτικο κόσμο των ναρκωτικών, παραιτείται από τη συλλογική δράση, από την αγωνιστική στάση ζωής. Διαλέγει την ατομική λύση, διαμορφώνει συνείδηση πέρα και έξω από το κίνημα.
Η εμπειρία από τις χώρες που εφαρμόστηκε η νομιμοποίηση δείχνει ότι αποτελεί ένα μέτρο που δημιουργεί μόνιμους και νόμιμους χρήστες.
Το υψηλότερο ποσοστό χρηστών κάνναβης σε καθημερινή βάση καταγράφεται στην Ολλανδία και αγγίζει το 80%. (έκθεση ΕΚΠΝΤ 2004).
Ο μαθητικός πληθυσμός της Ελβετίας κατέχει την τρίτη θέση και της Ολλανδίας την πέμπτη στην Ευρώπη στη χρήση παράνομων ουσιών (Πανευρωπαϊκή έρευνα “ESPAD” 2007 για τη χρήση ουσιών στο μαθητικό πληθυσμό).
Στην Ολλανδία, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ για το 2008, η χρήση ηρωίνης, κοκαίνης και άλλων ναρκωτικών αυξήθηκε.

-Λένε πως η κατοχή, χρήση και καλλιέργεια ναρκωτικών ουσιών για προσωπική χρήση είναι ατομική υπόθεση, δεν βλάπτει την κοινωνία και συνεπώς δεν πρέπει να ποινικοποιείται.

Η αλήθεια βρίσκεται στην ακριβώς αντίθετη πλευρά. Το τι είναι “αντικοινωνικό” και τι όχι στον καπιταλισμό κρίνεται αποκλειστικά με γνώμονα τι υπηρετεί τις ανάγκες του καπιταλιστικού συστήματος. Την ίδια στιγμή που αποποινικοποιείται η χρήση ναρκωτικών, ποινικοποιείται η υπερχρέωση των λαϊκών νοικοκυριών στο δημόσιο, η συνδικαλιστική και πολιτική δράση, η δράση των ΚΚ σε διάφορες χώρες της ΕΕ κλπ.
Η χρήση και η καλλιέργεια δεν είναι μόνο υπόθεση του χρήστη, οι συνέπειες αφορούν και επηρεάζουν τον περίγυρό του, την οικογένειά του, το κοινωνικό σύνολο. Έχουν ολέθριες συνέπειες για τον ίδιο καθώς αποξενώνεται από την κοινωνία, παραιτείται από την ίδια τη ζωή. Δημιουργούν πρότυπα συμπεριφοράς, στάση ζωής, εξοικειώνουν τη νεολαία με τη ναρκω-υποταγή και τη ναρκωκουλτούρα.  Η χρήση δημιουργεί συνείδηση με κύρια χαρακτηριστικά την απογοήτευση και τη μοιρολατρία.  Έτσι ο χρήστης σταδιακά απομακρύνεται από το κίνημα, από κάθε είδους διεκδίκηση και αγώνα.
Λένε ότι η αποποινικοποίηση θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης κατά συνέπεια και σε μείωση των χρηστών, ενώ θα εμποδίσει και το δρόμο προς τα “σκληρά”.
Οι  λόγοι που οδηγούν στη χρήση οποιασδήποτε ναρκωτικής ουσίας είναι οι ίδιοι.  Δεν υπάρχει διαφορετική αιτία που κάποιος κάνει χρήση χασίς ή ηρωίνης. Ένα άτομο χρησιμοποιεί τα ναρκωτικά για να ξεφύγει από την άθλια ατομική και κοινωνική πραγματικότητα που διαμορφώνει ο καπιταλισμός. Δεν υπάρχουν σκληρά και μαλακά αίτια αναζήτησης μιας ουσίας! Δεν υπάρχει καλή και κακή χρήση! Οι ίδιες οι  μελέτες δείχνουν πως το 75% των χρηστών ηρωίνης ξεκίνησαν με τη χρήση κάνναβης.

-Λένε πως θα αναπτυχθούν οι υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας μέσα από τη χορήγηση υποκατάστατων από 24 νοσοκομεία, ενώ ταυτόχρονα θα λυθεί το πρόβλημα με τις λίστες αναμονής που υπάρχει στις μονάδες του ΟΚΑΝΑ.
Πρόκειται για ένα ακόμα μεγάλο ψέμα. Πρώτα και κύρια γιατί με αυτό τον τρόπο διευρύνονται ακόμα περισσότερο τα προγράμματα υποκατάστασης, τα οποία όχι μόνο δε λύνουν το πρόβλημα, αλλά το συντηρούν και το διαιωνίζουν. Με λίγα λόγια δεν αντιμετωπίζεται η εξάρτηση, απλά υποκαθίσταται η ουσία από την οποία ο χρήστης είναι εξαρτημένος. Έτσι αντί κάποιος να ψάχνει τη δόση του στο δρόμο, θα μπορεί να την προμηθευτεί από κάποιο δημόσιο νοσοκομείο με τη χορηγία του κράτους! Ο στόχος τους είναι ξεκάθαρος, επιδιώκουν να θεσμοθετήσουν ένα νόμιμο κοινωνικό περιθώριο, δημιουργώντας στρατιές μόνιμων και νόμιμων εξαρτημένων που θα μένουν αμέτοχοι και αδρανείς απέναντι στην πολιτική λαιμητόμο που έχουν στήσει και κατακρεουργούν δικαιώματα, κατακτήσεις, ελευθερίες, την ίδια τη ζωή.

Καταστολή και νομιμοποίηση, δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Η νομιμοποίηση των ναρκωτικών που ετοιμάζει η κυβέρνηση με τη συναίνεση όλων των άλλων κομμάτων εκτός του ΚΚΕ στοχεύει στο μυαλό και στην ψυχή των νέων ανθρώπων και όλου του λαού. Καλλιεργεί την ανοχή στο φαινόμενο των ναρκωτικών και κατά συνέπεια στο σύστημα που το δημιουργεί.
Τα κόμματα του κεφαλαίου, στοιχίζονται πλήρως με την ΕΕ, είναι συνυπεύθυνα. Η ΝΔ έστρωσε το δρόμο για τη στήριξη των προγραμμάτων μεθαδόνης, έκοψε τα λεφτά των “στεγνών” προγραμμάτων.
Ο ΛΑΟΣ προτείνει τη νομιμοποίηση του “μαύρου χρήματος”, των “ναρκω-δολαρίων”. Είναι το κόμμα που θεωρεί ότι  οι χρήστες πρέπει να πάνε στις φυλακές.
Οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αισθάνονται δικαιωμένες με το πρόσφατο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αφού εδώ και χρόνια θέση τους είναι η νομιμοποίηση των ναρκωτικών. Είναι μάλιστα και οι ίδιοι που πρωτοστατούν στην οργάνωση διαφόρων ναρκω-φεστιβάλ που διαφημίζουν τη χρήση.
Η κατασταλτική πολιτική των ΝΔ-ΛΑΟΣ  και η “φιλελεύθερη” πολιτική των ΠΑΣΟΚ- ΣΥΝ αποτελούν δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Συντηρούν και διαιωνίζουν το πρόβλημα τω ναρκωτικών είτε κρύβοντάς το μέσα στις φυλακές, είτε νομιμοποιώντας το έξω από αυτές.

Κατηγορηματικά αντίθετο το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο στο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά, είναι αντίθετο με κάθε πολιτική νομιμοποίησης και υποκατάστασης, με την ιδιωτικοποίηση της πρόληψης και της απεξάρτησης.  Το ΚΚΕ πιστεύει στην ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, στηρίζει τη μόνη ρεαλιστική λύση που είναι η ενίσχυση της πρόληψης, της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης.
Το γεγονός ότι η τοξικομανία μπορεί να αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά μόνο από μια κοινωνία χωρίς ταξική εκμετάλλευση και καταπίεση δεν αναιρεί τη δυνατότητα ο εξαρτημένος να λυτρωθεί, αν το θέλει και είναι αποφασισμένος, αρκεί να υπάρχει πολιτική με κεντρικό σχεδιασμό και υποδομή κατάλληλη για την αντιμετώπιση της μάστιγας.  Γι’ αυτό το ΚΚΕ διεκδικεί:

-Δημιουργία Πανελλαδικού Δημόσιου Φορέα με αποκλειστικά δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης, απεξάρτησης, κοινωνικής επανένταξης, στο πλαίσιο του Υπουργείου Υγείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος και επαρκές επιστημονικό προσωπικό, χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών.  Όλοι οι εργαζόμενοι του φορέα να είναι μόνιμοι, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.  Οι δομές αυτού του φορέα πρέπει να απλώνονται σε επίπεδο συνοικίας, Δήμου, Νομού, Περιφέρειας, Επικράτειας, να λειτουργεί όλο το φάσμα πρόληψη-θεραπεία-επανένταξη, με ενιαία φιλοσοφία και κατεύθυνση σύγκρουσης με το πρόβλημα και τις αιτίες του. Στο ΔΣ του κεντρικού οργάνου, όπως και στις κατά τόπους δομές, να συμμετέχουν οι κοινωνικοί φορείς των εργαζομένων (Συνδικάτα, ΕΒΕ, γονείς, εκπαιδευτικοί κλπ) που εκφράζουν την κοινωνία έτσι ώστε να κινητοποιηθούν όλοι ενάντια στο πρόβλημα των ναρκωτικών.
-Θέσπιση προγράμματος για την εφαρμογή πρωτογενούς πρόληψης που θα στοχεύει τα αίτια και όχι τα αποτελέσματα της τοξικομανίας.
-Πλήρη κοινωνική και εργασιακή επανένταξη των απεξαρτημένων.
-Εξοντωτικές ποινές για τους εμπόρους.  Ειδικευμένο σώμα δικαστών για τα ναρκωτικά.
Η αντίθεση και ο αγώνας ενάντια στο επικίνδυνο νομοσχέδιο της κυβέρνησης χρειάζεται να γίνει υπόθεση των εργατικών, λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους. Να γίνει υπόθεση των εργατικών σωματείων, κάθε μαζικού φορέα σε δήμους και γειτονιές. Να γίνει υπόθεση των 15μελών και 5μελών στα σχολεία, στις σχολές μαθητείας και κατάρτισης, των Συλλόγων Φοιτητών και Σπουδαστών, των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων. Να διεκδικήσουν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης, απεξάρτησης με στεγνά προγράμματα, κοινωνικής επανένταξης, με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος και επαρκές επιστημονικό προσωπικό χωρίς συμμετοχή ιδιωτών.
Η ΚΝΕ καλεί τη νεολαία να πει όχι στους ψεύτικους παραδείσους και στη φυγή σε ατομικούς δρόμους.  Όχι σε όλα τα ναρκωτικά. Όχι στη νομιμοποίησή τους. Όχι στο διαχωρισμό σε “σκληρά” και “μαλακά”. Να διεκδικήσει η νεολαία ζωή ολόκληρη και όχι με δόσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου