Σελίδες

16 Σεπ 2011

Αυταπάτες με τη σέσουλα...




Την πρότασή του για μια κυβέρνηση «αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων» περιφέρουν από συνέντευξη σε συνέντευξη τα στελέχη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, σαν απάντηση δήθεν στη σημερινή διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στο «συνασπισμό εξουσίας» που ευαγγελίζονται, περιλαμβάνουν όλο το φάσμα του οπορτουνισμού, δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ χωρίς να αμφισβητούν τη στρατηγική του, τη «λαϊκή δεξιά» και πάει λέγοντας. Εγκαλεί μάλιστα το ΚΚΕ, επειδή πολεμά με συνέπεια την πρότασή του, όπως και κάθε άλλη πρόταση που στόχο έχει να εγκλωβίσει το λαό σε αυταπάτες ότι είναι δυνατόν να βρει διέξοδο από την κρίση, χωρίς ο ίδιος, με την πάλη και τη συμμετοχή του, να επιβάλει ριζοσπαστικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας.




Η πρόταση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι μια άλλη μορφή διαχείρισης της κρίσης, η οποία δεν παύει να δουλεύει προς όφελος των καπιταλιστών στο βαθμό που δεν αμφισβητεί την εξουσία τους και αποπροσανατολίζει το λαό από το κύριο, που είναι η πάλη για την ανατροπή της εξουσίας τους. Για μια μερίδα μάλιστα των μεγαλοεπιχειρηματιών, οι προτάσεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ενδεχόμενα να ταυτίζονται με ιδιαίτερα συμφέροντά τους. Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα: Λέει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση που θέλει να σχηματίσει θα κάνει «επαναδιαπραγμάτευση του χρέους για επιλεκτική διαγραφή μεγάλου μέρους του και εξασφάλιση ευνοϊκών όρων αποπληρωμής του υπολοίπου, αναλόγως των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας».

Δηλαδή, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει το χρέος και όχι την κρίση σαν κύριο ζήτημα, το ανάγει σε πρόβλημα του λαού και εγγυάται στους δανειστές ότι οι λαϊκές οικογένειες θα πληρώσουν για την αποπληρωμή του. Συνδέει μάλιστα τους ρυθμούς αποπληρωμής του χρέους με τους δείκτες ανάπτυξης, καλλιεργώντας την αίσθηση ότι όσο πιο υψηλή είναι η ανάπτυξη, τόσο πιο γρήγορα θα ξεπληρωθεί το χρέος. Ανάπτυξη όμως με καπιταλιστική εξουσία σημαίνει ένταση της εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους, μονοπώληση όλων των κλάδων της παραγωγής. Αρα, το κεφάλαιο κερνάει και το κεφάλαιο πίνει με την πρόταση των οπορτουνιστών. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ζητάει ακόμα κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και ανάπτυξη με επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες. Δε λέει όμως στο λαό ότι αυτές οι τράπεζες θα λειτουργούν ανταγωνιστικά στους ιδιώτες και άρα με τους ίδιους όρους θα κλέβουν το λαό και θα υπηρετούν το κεφάλαιο.


Οπως δεν λέει ότι σε κάθε άλλη «κρατική» επιχείρηση, οι εργασιακές σχέσεις θα είναι εφάμιλλες του ιδιωτικού τομέα, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, αφού το κεφάλαιο θα συνεχίσει να κρατά τα κλειδιά της παραγωγής. Μια κυβέρνηση που δεν αμφισβητεί την αναρχία της καπιταλιστικής παραγωγής, είναι αδύνατο να σχεδιάσει η ίδια την οικονομία, πολύ περισσότερο να την υποτάξει στις λαϊκές ανάγκες. Σχεδιασμένη οικονομία προς όφελος του λαού σημαίνει πρώτα και κύρια έξω οι καπιταλιστές από τα εργοστάσια, τα καράβια, συνολικά τα μέσα παραγωγής, εργατικό κοινωνικό έλεγχο. Αυτές τις έννοιες, όμως, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τις εχθρεύεται από θέση στρατηγικής, με τη χθεσινή «Αυγή» μάλιστα να αποφαίνεται ότι το σύνθημα «Εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» ηχεί παράξενα. Ο λαός να τους προσπεράσει, να αποκρούσει τις αυταπάτες που θέλουν να του φορτώσουν. Πάλη για το εμπόδισμα των μέτρων και την ανατροπή του συστήματος που γεννάει φτώχεια, με ισχυρό ΚΚΕ και ταξική οργάνωση παντού.

Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου