Σελίδες

26 Σεπ 2011

ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΡΝΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ



Το μεγάλο λαϊκό συλλαλητήριο το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης στο Σύνταγμα, οι δεκάδες κινητοποιήσεις συνδικάτων και φορέων σε άλλες πόλεις της χώρας, οι καθημερινές παρεμβάσεις επιτροπών αγώνα σε πόλεις και συνοικίες, οι παραστάσεις έξω από εφορίες, οι Γενικές Συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς και κυρίως η μαζική συμμετοχή σε όλα αυτά, δείχνουν ότι μέρα με τη μέρα χτίζεται ένα πλατύ κίνημα άρνησης και ανυπακοής στα χαράτσια. Δημιουργείται μια δυναμική, που τραβάει στη συμμετοχή και στη δράση πλατιά τμήματα εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, μικρομεσαίων ΕΒΕ, ανέργων, συνταξιούχων, που βογγάνε κάτω από το αβάσταχτο βάρος της απροκάλυπτης φοροληστείας. 
Αυτό φαίνεται και από τη δράση που συνεχίζεται για τη συγκέντρωση της ερχόμενης Τετάρτης 28 Σεπτέμβρη στις 6.30 το απόγευμα στο Σύνταγμα, δύο μέρες πριν από την ολοκλήρωση της προθεσμίας για την καταβολή της έκτακτης εισφοράς.
Αυτή η δυναμική και η δράση πρέπει να φτάσει μέχρι την ακύρωση στην πράξη του χαρατσιού της έκτακτης εισφοράς, αλλά και του χαρατσιού για τα ακίνητα. Την περασμένη Τετάρτη στο Σύνταγμα και σε όλες τις πόλεις της χώρας, χιλιάδες εργάτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των σωματείων και των μαζικών φορέων. Πολλοί από αυτούς κατέβηκαν για πρώτη φορά, είτε μόνοι τους, είτε με συναδέλφους τους, είτε με το σωματείο τους και τους μαζικούς φορείς. Και το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο "Μπορούμε να τους σταματήσουμε!"
Συσπείρωση νέων δυνάμεων

Οι κινητοποιήσεις της Τετάρτης έκαναν ακόμα πιο καθαρό ότι η πρόταση για οργανωμένη λαϊκή άρνηση πληρωμής των χαρατσιών αγκαλιάζεται από όλο και περισσότερο κόσμο, δημιουργεί τους όρους για τη συσπείρωση νέων δυνάμεων στην κατεύθυνση ανάπτυξης του αγώνα συνολικά ενάντια στην αντεργατική - αντιλαϊκή λαίλαπα. Και υπάρχουν απτά παραδείγματα γι' αυτό.
Συγκεκριμένα:
  • Με πρωτοβουλία των ταξικών δυνάμεων στηνΑγροτική Τράπεζα, πριν από το συλλαλητήριο στην Αθήνα οργανώθηκε συζήτηση με εργαζόμενους της τράπεζας. Η κατάληξη αυτής ήταν η δημιουργία Επιτροπής Αγώνα, που ανέλαβε το καθήκον από την επόμενη μέρα κιόλας να ενημερώσει τους εργαζόμενους στα καταστήματα και τις υπηρεσίες και να τους καλέσει να συμμετέχουν στον αγώνα για τα χαράτσια και στη νέα δράση ενάντια σε αυτά στις 28 Σεπτέμβρη. Οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στη συζήτηση πήγαν και στο συλλαλητήριο. Στο μπλοκ των τραπεζοϋπαλλήλων συμμετείχαν για πρώτη φορά και εργαζόμενοι από την Εμπορική, την Εθνική κι αλλού.
  • Και στο μπλοκ των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο πήραν μέρος εργαζόμενοι για πρώτη φορά από διάφορες υπηρεσίες και κλάδους. Αρκετοί από αυτούς ζήτησαν να γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς, να πάρουν μέρος κι οι ίδιοι στην οργάνωση του αγώνα εκεί που δουλεύουν. Οχι μόνο για τα χαράτσια, αλλά για μια σειρά ζητήματα, όπως η εργασιακή εφεδρεία και οι μισθοί.
  • Και στην Πάτρα, ήταν έντονη η συμμετοχή νέων δυνάμεων. Ομάδων εργαζομένων από εργοστάσια, όπως της «Κόκα-Κόλα», από τους ΟΤΑ και τους εκπαιδευτικούς. Επίσης, συμμετείχαν με δικό τους πανό μαθητές από το Νυχτερινό Λύκειο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Διονύσου, ο Παμμικρασιατικός Σύλλογος Πατρών, συνταξιούχοι του ΝΑΤ, του ΤΕΒΕ και του ΙΚΑ, διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου και άλλοι.
  • Στη Ρόδο, επίσης, πήραν μέρος για πρώτη φορά Σωματεία, όπως η Τοπική Διοικούσα της ΠΕΤ ΟΤΕ, το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο Ροδίων, η Τοπική Διοικούσα της ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου.
Η εμπειρία από τις Γενικές Συνελεύσεις στα δημόσια νοσοκομεία

Εχει ιδιαίτερη σημασία και η εμπειρία από όσα έγιναν στα δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο της συζήτησης για την οργανωμένη άρνηση πληρωμής του χαρατσιού της έκτακτης εισφοράς που «μπήκε» στις Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων. Πολύ περισσότερο γιατί στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχει μεγάλος αναβρασμός με δεδομένο ότι επίκεινται οι νέοι οργανισμοί λειτουργίας που θα περιλαμβάνουν δραστικές περικοπές σε προσωπικό, δηλαδή απολύσεις και που θα στείλουν στην εργασιακή εφεδρεία, δηλαδή στην ανεργία, χιλιάδες εργαζόμενους. Ακριβώς, γι' αυτό το λόγο υπάρχει γενικά ένα κλίμα τρομοκρατίας μέσω των διοικητικών μηχανισμών των νοσοκομείων που σπέρνει στους εργαζόμενους την ηττοπάθεια, προσπαθώντας να περάσει τη λογική «καθίστε καλά, έρχεται η εφεδρεία». Με αυτή την πρακτική επιδιώκουν να αποκόψουν τους εργαζόμενους από την οργανωμένη δράση.
Ωστόσο, αν και η κατάσταση είναι τέτοια, η εμπειρία είναι ιδιαίτερα θετική που δείχνει ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι πρέπει να παλέψουν οργανωμένα, για τους ίδιους και τα παιδιά τους, ενάντια στην κυβερνητική λαίλαπα. Και πάνε κόντρα στη λογική της υποταγής.
Ας δούμε πιο συγκεκριμένα:
1. Στο ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ στη γενική συνέλευση υπήρξε μαζική συμμετοχή που έφτασε τους 120 - 130 εργαζόμενους. Ψηφίστηκε ομόφωνα η οργανωμένη άρνηση πληρωμής του χαρατσιού της έκτακτης εισφοράς.
Οι εκπρόσωποι των δυνάμεων της ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ), της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΣΥΝ και του ΚΚΕ (μ-λ) συμφώνησαν, ωστόσο έβαζαν τα εξής ζητήματα: «ότι είναι μια συμβολική κίνηση» και ότι «αργά ή γρήγορα θα τα πληρώσουμε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ». Καλλιεργούσαν δηλαδή ένα κλίμα ηττοπάθειας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις να σπάσει η ομόφωνη απόφαση. Με τέτοιου είδους επιχειρήματα - που αντίστοιχα χρησιμοποιούν και για άλλες περιπτώσεις (εργασιακή εφεδρεία) - μπερδεύουν τους εργαζόμενους «σπάνε» και υπονομεύουν την αγωνιστική διάθεση και την αποφασιστικότητα που εκδηλώνεται. Παρόλα αυτά, ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία συλλογής των εκκαθαριστικών και προχωρά η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.
2. Και στον ΑΓΙΟ ΣΑΒΒΑ υπήρξε απόφαση για οργανωμένη άρνηση πληρωμής της έκτακτης εισφοράς. Εκεί, ο εκπρόσωπος της ΠΟΕΔΗΝ (σ.σ. στέλεχος της ΠΑΣΚΕ) δήλωσε ότι δεν μπορεί να καλέσει τους εργαζόμενους να κάνουν παράνομες πράξεις! Και έλεγε ότι υπάρχουν κίνδυνοι αν δεν πληρωθεί το χαράτσι να μην μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα. Τη στιγμή, δηλαδή, που οι εργαζόμενοι έλεγαν «Μπορούμε να τους σταματήσουμε», ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ έβαζε σοβαρά εμπόδια και επιχειρούσε να σπείρει απαισιοδοξία και ηττοπάθεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα επιχειρήματα που ανέπτυσσε κατέληγαν στο: «Σκεφτείτε τις συνέπειες»... Την περασμένη Παρασκευή είχαμε την εξής εξέλιξη: Η διοίκηση του νοσοκομείου κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ενάντια στο σύλλογο εργαζομένων για να απαγορευτεί στο σωματείο του νοσοκομείου να πραγματοποιεί συχνές γενικές συνελεύσεις, με πρόσχημα ότι τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών! Δεν είναι τυχαία αυτή η παρέμβαση στη συγκεκριμένη συγκυρία, όπου οι γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων είναι οι πιο μαζικές των τελευταίων χρόνων. Οι εργαζόμενοι έχουν πραγματοποιήσει 4 γενικές συνελεύσεις στις οποίες οργανώνουν την πάλη τους ενάντια στην εργασιακή εφεδρεία, στις μειώσεις μισθών, ενώ αποφάσισαν και την οργανωμένη άρνηση του χαρατσιού.
3. Στο ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ, ενώ υπήρξε απόφαση για οργανωμένη άρνηση πληρωμών, οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ και γενικώς εκείνοι που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, λειτούργησαν απόλυτα διαλυτικά σε μια Γενική Συνέλευση με μεγάλη συμμετοχή 250 εργαζομένων (σ.σ. πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του συγκεκριμένου νοσοκομείου) και έφτασαν στο σημείο απευθυνόμενοι στον εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ (φυσικοθεραπευτής στο νοσοκομείο) να κάνουν μια χυδαία προσωπική επίθεση σε βάρος του. Παρόλα αυτά, συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα, η οποία μαζεύει υπογραφές και εκκαθαριστικά με σκοπό την Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη να τα επιστρέψει στην κυβέρνηση σαν απαράδεκτα.
4. Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, το όργιο τρομοκράτησης της ΠΑΣΚΕ εκδηλώθηκε με άγριο τρόπο. Οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, όταν είδαν ότι βρίσκει απήχηση στους εργαζόμενους το κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα του ΠΑΜΕ για την οργανωμένη άρνηση πληρωμής των χαρατσιών, διέδιδαν ότι όσοι δεν πληρώσουν τα χαράτσια θα έχουν επιπτώσεις και θα μπούνε στην εργασιακή εφεδρεία.
5. Στο νοσοκομείο «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» στη Θεσσαλονίκη προχτές οι εργαζόμενοι αποφάσισαν μέσα από τη Γενική τους Συνέλευση οργανωμένα να μην πληρώσουν τα χαράτσια. Η ΠΑΣΚΕ προσπάθησε να αποτρέψει την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης, διώχνοντας τους εργαζόμενους και στη συνέχεια ανέλαβε ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου για να τους πείσει ότι πρέπει να πληρώσουν τα χαράτσια. Οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ άρχισαν να λένε ότι όσοι αρνηθούν να πληρώσουν τα χαράτσια θα έχουν ποινικές επιπτώσεις, θα τους κόψουν το ρεύμα, θα πρέπει μετά να πληρώσουν πρόστιμα, και άλλα παρόμοια.
6. Στο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ στα Γιάννενα στη Γενική Συνέλευση συμμετείχαν 150 εργαζόμενοι. Η ΠΑΣΚΕ έπαιξε το χαρτί της τρομοκρατίας και έβαλε ζήτημα των συνεπειών που θα υπάρξουν από τη μη καταβολή της έκτακτης εισφοράς. Η παράταξη του ΚΚΕ Μ-Λ έκανε λόγο για «κόλπο του ΠΑΜΕ» και πως αυτό «δε δημιουργεί κίνημα». Και οι δυο παρατάξεις εμπόδισαν να τεθεί η πρόταση του ΠΑΜΕ για οργανωμένη άρνηση πληρωμής του χαρατσιού σε ψηφοφορία και στην ουσία διέλυσαν τη συνέλευση. Σε νέα γενική συνέλευση στις 22 Σεπτέμβρη, ΠΑΣΚΕ και ΚΚΕ Μ-Λ προχώρησαν στον εξής ελιγμό: αποδέχθηκαν να μην πληρωθούν τα χαράτσια μέσα από τη σύσταση ανοιχτής επιτροπής καλώντας σε «αντικυβερνητική» κινητοποίηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Περιφέρειας Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας την ερχόμενη Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη, την ίδια μέρα και ώρα που έχει ανακοινωθεί από το ΠΑΜΕ κινητοποίηση στην Εφορία...
7. Στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ στα Γιάννενα, στην προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση στις 19 Σεπτέμβρη (λόγω έλλειψης απαρτίας ματαιώθηκε) η ΠΑΣΚΕ έθεσε θέμα «νομιμότητας». Είπε ότι είναι παρανομία η μη καταβολή των χαρατσιών, ότι η συνδικαλιστική δράση πρέπει να κινείται στα πλαίσια της αστικής νομιμότητας. Δηλαδή, είναι νόμιμη η κλοπή του εργατικού λαϊκού εισοδήματος και είναι παράνομος ο αγώνας και η αντίδραση των εργατών απέναντι στη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων. Η ΔΑΚΕ έβαλε ζήτημα αντισυνταγματικότητας και νομικής αντιμετώπισης του ζητήματος, καλώντας τους εργαζόμενους να πληρώσουν τα χαράτσια και να παρθούν πίσω με τη νομική οδό μέσω της «δήλωσης επιφύλαξης». Και αυτό στην ουσία βάζει φρένο στον οργανωμένο αγώνα και δημιουργεί αυταπάτες περί δικαίωσης από την αστική Δικαιοσύνη.
Ομόφωνες αποφάσεις για την άρνηση πληρωμής της έκτακτης εισφοράς πάρθηκαν και στο Αιγινήτειο, τοΨυχιατρικό Νοσοκομείο στο Δαφνί σε μια μαζικότατη Γενική Συνέλευση στην οποία συμμετείχαν 400 εργαζόμενοι, τον «Ευαγγελισμό» όπου ήδη έχουν γίνει οι πρώτες σημαντικές κινητοποιήσεις, στο Ογκολογικόνοσοκομείο Κηφισιάς κ.ά.
Θυμίζουμε και τη στάση της παράταξης των «Παρεμβάσεων» (συμμετέχουν το ΝΑΡ και το ΚΚΕ Μ-Λ) στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά «Η Πρόοδος». Οταν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έθεσαν το ψήφισμα για τα χαράτσια, οι εκπρόσωποι των «Παρεμβάσεων» είπαν ότι συμφωνούν, αλλά πρέπει να ελεγχθεί τι ακριβώς επιπτώσεις θα έχουν οι εκπαιδευτικοί αν δεν πληρώσουν (στο μισθό, στην εφορία κλπ.), να ρωτήσουν νομικούς ή και άλλα σωματεία που το έχουν ψάξει για τις συνέπειες και στη συνέχεια να καλέσουν τους εκπαιδευτικούς να μην πληρώσουν, ενημερώνοντάς τους όμως και για το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις...
Αυτή η εμπειρία είναι οδηγός. Και δείχνει ότι ο οργανωμένος αγώνας, παρά τις αντίξοες συνθήκες και τα εμπόδια που μπαίνουν, μπορεί να γίνει ασπίδα προστασίας της ζωής και της επιβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών, που έχουν φτάσει σε οριακή κατάσταση.
Γι' αυτό, αυτός ο αγώνας πρέπει να στεριώσει σε ακόμα περισσότερους τόπους δουλειάς, σε γειτονιές και πόλεις, να κλιμακωθεί με τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται στις 28 Σεπτέμβρη.

Κ. Πασ.


Μακριά από τις «δηλώσεις ρητής επιφύλαξης»
Στη λαίλαπα της φοροληστείας που έχει εξαπολυθεί σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, στην απροκάλυπτη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος, οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι όχι μόνο με την κυβέρνηση, την τρόικα και τα κόμματα που στηρίζουν αυτήν την πολιτική. Εχουν ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν και διάφορους καλοθελητές, που εμφανίζονται να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα «άδικα μέτρα», και την ίδια στιγμή νουθετούν τους εργαζόμενους να πάνε να πληρώσουν... και μετά να διαμαρτυρηθούν.
Ετσι, τις τελευταίες μέρες, κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, από χέρι σε χέρι και με όποιο άλλο δυνατό τρόπο, διάφορες «Δηλώσεις Ρητής Επιφύλαξης», βάσει των οποίων ο πολίτης, αφού πληρώσει τα χαράτσια, θα δηλώνει την πρόθεσή του «περί αναζητήσεως του ποσού τούτου ως και των λοιπών καταβληθεισομένων δόσεων... διά παντός νομίμου μέσου ή διαδικασίας και δυνάμει αποφάσεως οιασδήποτε διοικητικής Αρχής ή δικαστηρίου». Με άλλα λόγια, λένε στα θύματα των μέτρων: Δίκιο έχετε που αντιδράτε αλλά πρώτα πληρώστε, πρώτα νομιμοποιήστε την παρανομία, πρώτα αποδεχτείτε την κλοπή, υποταχθείτε σ' αυτή και μετά διεκδικήστε το δίκιο σας! Φτηνό το κόλπο αλλά άκρως προκλητικό.
Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Γνωρίζουν, επίσης, πως ό,τι τους πάρουν σήμερα δε θα γυρίσει πίσω ποτέ.
Αρα, όσοι προβάλλουν ως λύση και διέξοδο το «πληρώστε με επιφύλαξη», στην ουσία θέλουν να υπονομεύσουν τη δυναμική που αναπτύσσεται για την οργανωμένη άρνηση πληρωμής των χαρατσιών και ρίχνουν νερό στο μύλο της κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα στηρίζουν την φοροεπέλαση και ας καμώνονται για τα θύματά της. Οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες μια λύση έχουν. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την κατάργηση των μέτρων στην πράξη. Από τη μαζική και οργανωμένη άρνηση πληρωμών.

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος26/9/11, 7:15 μ.μ.

    τι γινεται την τεταρτη ουτε ματ ουτε τιποτα χθες τους τσακισαν το παμε δεν διαδηλωνει αυριο αλλα την τεταρτη περιεργα πραγματα τι τρεχει΄΄΄΄΄΄

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι γίνεται??? Θα μιλαμε πολυ ακομη χωρις να αντιδραμε ουσιαστικα????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος27/9/11, 12:53 μ.μ.

    Το θεμα ειναι οτι λεμε,λεμε και συνεχιζουμε να λεμε....αλλα στην τελικη ολοι θα πληρωσουν το χαρατσι γιατι ερχεται με το λογαριασμο της ΔΕΗ. Υπαρχει τροπος να πληρωσουμε μονο το αντιτιμο του ρευματος??? Ποια ειναι η σταση της ΔΕΗ??? Και αν αρνηθουμε την καταβολη της εκτακτης εισφορας (τουλαχιστον για τα χαμηλα εισοδηματα), ποια ειναι η νομικη καλυψη του πολιτη??? Τι κανουν ΤΑ ΣΥΝΔΗΚΑΤΑ, ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ???
    ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ??????
    ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ ΑΠΟ ΛΟΓΙΑ....!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή