Σελίδες

20 Σεπ 2011

Μαγειρέματα στις πλάτες του λαού...



Με αφορμή τις καταγγελίες για μαγειρέματα στο έλλειμμα του 2009, που προκύπτουν τις τελευταίες μέρες από μέλη της ΕΛΣΤΑΤ που αποπέμφθηκαν, ο «Ρ» αναδημοσιεύει αποσπάσματα από άρθρο στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» το Φλεβάρη του 2010, όταν ακόμα βρισκόταν σε εξέλιξη η δημόσια συζήτηση για την ανάγκη δανεισμού της κυβέρνησης, είτε από το ΔΝΤ, είτε από την ΕΕ, είτε και από τους δυο. Εγραφε τότε ο «Ρ» σε ένα από τα πολλά σχετικά άρθρα του:
«Τα ελλείμματα, τα χρέη και οι δυσκολίες δανεισμού της Ελλάδας χρησιμοποιούνται για υπονόμευση του ευρώ στις παγκόσμιες καπιταλιστικές αγορές. Η κυβέρνηση εμφανίζει αυτό το δεδομένο σαν παράγωγο ενός κερδοσκοπικού πολέμου. Η ίδια δηλώνει αμέτοχη και ζητάει από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης να αναλάβουν δράση, επειδή η συγκεκριμένη επίθεση δεν αφορά μόνο την ίδια, αλλά το σύνολο των χωρών που έχουν σαν κοινό νόμισμα το ευρώ. 

Πότε οξύνθηκε αυτή η αμφισβήτηση; Οταν μετά τις ελληνικές εκλογές, η νέα κυβέρνηση παρουσίασε ιδιαίτερα υψηλό το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, ανεβάζοντάς το στο 12,7% του ΑΕΠ (τα κριτήρια του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ δεν επιτρέπουν έλλειμμα πάνω από 3% του ΑΕΠ). Η παρουσίαση ενός τόσο υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος λέγεται ότι ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης, και πάντως της χρειαζόταν για να επιβάλει στις λαϊκές συνειδήσεις τα προαποφασισμένα αντιλαϊκά μέτρα, που είχε συνδιαμορφώσει με τους εταίρους στην ΕΕ.
(...) Είναι κοινό μυστικό ότι όλες οι χώρες εντός και εκτός της ΕΕ έχουν ελλείμματα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που δημοσιοποιούν. Τα λογιστικά και στατιστικά μαγειρέματα είναι διαχρονικά, αφορούν σε όλες τις κυβερνήσεις και αποτελούν εργαλείο για το χτύπημα εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Αυτό ομολογεί και η Α. Μέρκελ, όταν λέει πως όλες οι χώρες της Ευρωζώνης "πρέπει να διαμορφώνουν τα μεγέθη των προϋπολογισμών τους με τον ίδιο τρόπο ώστε να αποφευχθεί μια αποσταθεροποίηση του ευρώ". Παραδέχεται, δηλαδή, ότι το στατιστικό μαγείρεμα είναι δεδομένο ακόμα και εντός της Ευρωζώνης, όπου υποτίθεται ότι τα κριτήρια είναι αυστηρότερα λόγω της ΟΝΕ. Ορισμένα ακόμα παραδείγματα: Καθόλου τυχαία, στελέχη της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και σύσσωμη η ΕΕ, τείνουν να χαρακτηρίσουν "νομότυπο" το 1 δισ. δολάρια που εκταμίευσε η κυβέρνηση Σημίτη το 2001 από τη "Goldman Sachs" για να συγκαλύψει το δημόσιο χρέος και να πιάσει (και τότε) τα κριτήρια του συμφώνου σταθερότητας της ΟΝΕ (...) Το 2004, η κυβέρνηση της ΝΔ επέβαλε την περιβόητη "απογραφή", αξιοποιώντας τη δική της στατιστική, για να χρεώσει κρυφά ελλείμματα στο ΠΑΣΟΚ και το ίδιο κάνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ για τη ΝΔ. Ο καθένας κόβει και ράβει τους στατιστικούς δείκτες στα μέτρα του και όλοι μαζί στα μέτρα των συμφερόντων του κεφαλαίου.
***
Συμπέρασμα: Αν τα προηγούμενα χρόνια τα συμφέροντα της αστικής τάξης επέβαλλαν οι δημοσιονομικοί δείκτες να παρουσιάζονται μειωμένοι, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται, σύμφωνα και με δημοσιεύματα, ότι επέλεξε να τους παρουσιάσει ιδιαίτερα αυξημένους. Το "γιατί" μένει να αποδειχτεί. Το βέβαιο είναι ότι και την περίοδο που τα ελλείμματα στρογγυλεύονταν προς τα κάτω, και τώρα που παρουσιάζονται ιδιαίτερα αυξημένα, οι εργαζόμενοι και ο λαός ήταν αυτοί που πλήρωναν τη νύφη, με θυσία των δικαιωμάτων τους στο βωμό της καπιταλιστικής υπερκερδοφορίας. Η τρομοκράτηση του λαού με εργαλείο το υψηλό έλλειμμα βοηθάει, βέβαια, την κυβέρνηση να περάσει με τις μικρότερες αντιδράσεις τα προαποφασισμένα ταξικά μέτρα (...) Εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως τα δημοσιονομικά δεδομένα μιας χώρας - μέλους της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα και η ταυτόχρονη ανάγκη να βρεθεί άμεσα ζεστό (δανεικό) χρήμα, προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα, αποτέλεσαν την Κερκόπορτα που αναζητούσαν τα ανταγωνιστικά κεφάλαια για να οξύνουν τον πόλεμο».
***
Αυτά έγραφε ο «Ρ» το 2010. Δυο σχεδόν χρόνια μετά, οι καταγγελίες των πλέον αρμόδιων στελεχών του κρατικού μηχανισμού, αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι το έλλειμμα του 2009, το οποίο έκλεισε τελικά στο 15,4%, ήταν τεχνητά διογκωμένο, για να νομιμοποιηθεί ο πόλεμος σε βάρος του λαού, με έναν τυφώνα αντεργατικών αντιλαϊκών μέτρων που κάνουν πάμφθηνους τους εργάτες για να αντιμετωπίσει το κεφάλαιο την κρίση σε όφελός του, που αποκρατικοποιούν τη δημόσια περιουσία για να επενδυθούν αδιάθετα συσσωρευμένα κεφάλαια. Ανεξάρτητα από το μέγεθος της αλήθειας που μπορεί να κρύβεται πίσω από μια τέτοια συζήτηση, και μόνο το γεγονός ότι υπάρχουν τόσο επίσημες καταγγελίες, πρέπει να υποψιάσει το λαό για τα παιχνίδια που παίζονται πίσω από τις πλάτες του, για να του βάλουν θηλιά στο λαιμό και να τον εκβιάσουν. Το ΚΚΕ επαληθεύεται, γιατί ποτέ δεν έκρυψε την αλήθεια από το λαό. Να πάψει ο λαός να τους φοβάται. Με ισχυρό ΚΚΕ να τους φοβίσει, να τους ανατρέψει.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος20/9/11, 9:30 μ.μ.

    Εντολή για τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή τις καταγγελίες του πρώην μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ζωής Γεωργαντά, ότι στην Στατιστική Υπηρεσία το 2009 «μαγείρευαν» τα στοιχεία για να εμφανιστεί υψηλότερο το έλλειμμα του δημοσίου, έδωσε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης.
    Τη διενέργεια της έρευνας ανέλαβε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Π. Παπανδρέου και αφορά τις αποκαλύψεις της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε εσκεμμένα, ώστε η Ελλάδα να παρουσιάσει έλλειμμα άνω του 15% και με αυτό τον τρόπο να ληφθούν τα σκληρά μέτρα.
    Ο εισαγγελέας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και να διαπιστωθούν ενδεχόμενα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα σε βάρος της εθνικής οικονομίας.
    Η Ζ. Γεωργαντά κάνει λόγο για «τρίγωνο» ανάμεσα στον επικεφαλής της ευρωενωσιακής στατιστικής υπηρεσίας (Γιούροστατ) με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, με στόχο να εμφανίσουν το έλλειμμα για το 2009 στα επίπεδα που τελικά το εμφάνισαν, ποσοστό που αποτέλεσε το άλλοθι για τα αλλεπάλληλα κύματα επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Η μέθοδος, όπως είχε καταγγελθεί από το 2009, ήταν να εντάξουν και να προσθέσουν τα ελλείμματα που εκείνη την εποχή είχαν οι ΔΕΚΟ, στα ελλείμματα της «γενικής κυβέρνησης», κάτι που όπως ήταν φυσικό εκτόξευσε το δημοσιονομικό έλλειμμα στα ύψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή