Σάββατο, 20 Αυγούστου 2011

Να μην παγιδευτούν οι άνεργοι.Είτε το πρόγραμμα ονομάζεται «κοινωφελής εργασία», είτε «αυτεπιστασία», είτε είναι μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων με ανάμειξη των αμαρτωλών ΜΚΟ, είτε είναι μέσω χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το αποτέλεσμα είναι ένα: Τζάμπα εργάτες χωρίς δικαιώματα. 
Γιατί εκεί οδηγούν όλα αυτά τα ψευτοπρογράμματα δήθεν «απασχόλησης». Δίνουν τη δυνατότητα για μια τριετία στους δήμους να καλύψουν ανάγκες τους αποκτώντας περίπου 155.000 εργαζόμενους με μεροκάματο 25 ευρώ (625 μεικτά το μήνα) που στα χέρια τους θα καταλήγουν τελικά 500 ευρώ. 

Μιλάμε για τζάμπα εργασία είτε αυτή τη βαφτίσουν «κοινωφελή» είτε «αυτεπιστασία» όπως παλιότερα, άλλωστε την είχαν ονομάσει «απόκτηση εμπειρίας» με τα γνωστά stage. Μοιράζουν ψευτοελπίδες στους χιλιάδες ανέργους που παλεύουν κυριολεκτικά να επιβιώσουν με απλήρωτους λογαριασμούς του ρεύματος, του νερού, των τραπεζών κ.ά. Και την ίδια στιγμή δημιουργούν ένα εργασιακό πλαίσιο το οποίο προβλέπει ότι ο εργαζόμενος δε δικαιούται τίποτα περισσότερο από τα 500 ευρώ και αυτά για πέντε μήνες το χρόνο. Δηλαδή, στην κυριολεξία μια σύγχρονη σκλαβιά!
Κανένας άνεργος δεν πρέπει να παγιδευτεί σε αυτές τις ψεύτικες ελπίδες και τα ψίχουλα που μοιράζει η κυβέρνηση μαζί με τις δυνάμεις του κεφαλαίου. Πρέπει να απορρίψουν όλα αυτά τα δουλεμπορικά προγράμματα που δεν αποτελούν ούτε καν φάρμακο της τεράστιας ανεργίας. Να δώσουν μια και μοναδική απάντηση: Αγώνας μέσα από τις γραμμές του ταξικού εργατικού κινήματος για μόνιμη - σταθερή δουλειά με μισθούς που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους και ουσιαστικά μέτρα προστασίας για όλο το διάστημα της ανεργίας.
***
Ο οπορτουνισμός σε δέκα αράδες. «Η πλήρης χρεοκοπία του νεοφιλελεύθερου ευρωπαϊκού μοντέλου και η αποτυχία των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου επιβεβαιώνονται καθημερινά (...) Μόνο η ελληνική κυβέρνηση ζει στην μακαριότητά της. Αφωνη, αμήχανη, ανύπαρκτη στον ευρωπαϊκό χώρο, αλλά σκληρή, ανάλγητη και ταξική εντός της χώρας, υλοποιεί τη σύμβαση έργου που έχει αναλάβει. Την εφαρμογή του μνημονίου με τις καταστρεπτικές συνέπειές του για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Πρέπει να φύγουν το συντομότερο δυνατό αυτή και το μνημόνιο». Ολη η οπορτουνίστικη στρατηγική του ΣΥΝ, διατυπωμένη σε λίγες αράδες, από τη δήλωση του Π. Σκουρλέτη, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΝ. Τι λένε στο λαό; Οτι αυτό που χρεοκόπησε είναι το «νεοφιλελεύθερο ευρωπαϊκό μοντέλο». Δηλαδή, η συγκεκριμένη μορφή διαχείρισης του καπιταλισμού και όχι βέβαια ο ίδιος ο καπιταλισμός, για τον οποίο συνάγεται ότι μπορεί να είναι φιλολαϊκός, αρκεί να υπάρξει μια καλύτερη διαχείριση. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΝ ανακαλύπτει μια κυβέρνηση «αμήχανη» και όχι βέβαια έναν ενεργό συμμέτοχο στα αντιλαϊκά τεκταινόμενα στην ΕΕ και στην Ελλάδα, όπου διευθύνει τον πόλεμο του κεφαλαίου ενάντια στα λαϊκά στρώματα, στη βάση των ευρωπαϊκών συναποφάσεων. Παρουσιάζει μάλιστα την κυβέρνηση σαν εκτελεστικό όργανο, για να βγάλει λάδι την ντόπια πλουτοκρατία και συνολικά το πολιτικό της προσωπικό που διαπραγματεύεται για λογαριασμό της στην ΕΕ. Τι προτείνουν σαν λύση; Να φύγει η κυβέρνηση και το μνημόνιο. Αλλά να μείνει η στρατηγική της και ο καπιταλισμός. Να έρθει δηλαδή μια άλλη κυβέρνηση, η οποία θα ασκήσει μια παραλλαγή της σημερινής διαχείρισης, αλλά θα έχει και αυτή κορόνα στο κεφάλι της τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Αυτό ζητάει ο ΣΥΝ. Και μάταια καλεί το λαό να βάλει πλάτη στο αστικό σύστημα, όπως κάνει και ο ίδιος, ζητώντας μάλιστα απελπισμένα να αναβαθμιστεί ο ρόλος του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου