Σελίδες

3 Αυγ 2011

Φταίει ο... νεοφιλελευθερισμός ...



Δεν χάνει ευκαιρία ο ΣΥΝ για να επισημάνει τη στάση του απέναντι στα αίτια της καπιταλιστικής κρίσης και να διευκρινίσει πως δεν αμφισβητεί το καπιταλιστικό σύστημα αλλά μια επιμέρους μορφή διαχείρισής του, το «νεοφιλελευθερισμό». 
Να εκφράσει με πρεμούρα το φόβο του να μη θιγούν τα ιερά και τα όσια της στρατηγικής επιλογής του στην ενσωμάτωση στο ευρωενωσιακό οικοδόμημα, διατυπώνοντας κριτικές παρατηρήσεις ακόμα και πολεμική σε θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά πάντα για επιμέρους ζητήματα.
Το πλαίσιο αυτό αποτυπώθηκε σε μια σειρά χτεσινών ανακοινώσεων και δηλώσεων των στελεχών του ΣΥΝ για ζητήματα της οικονομικής κρίσης. 
Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για την έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα αναφέρεται πως «πρόκειται για τυφλή επιμονή σε ένα μη βιώσιμο και χρεοκοπημένο νεοφιλελεύθερο σχέδιο». 
Μάλιστα σημειώνεται πως «ιδιωτικοποιήσεις, περαιτέρω υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων και διάλυση του κοινωνικού κράτους είναι ούτως ή άλλως αυτό που επιδιώκει και πράττει η κυβέρνηση μέσω πολλαπλών μνημονίων, που οδηγούν την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας στη χρεοκοπία και την οικονομία στο φαύλο κύκλο της συνεχούς ύφεσης». 
Δηλαδή, αυτό που φταίει είναι... το «νεοφιλελεύθερο σχέδιο».
Ταυτόχρονα ο ΣΥΝ κλείνει λίγο και το μάτι προς την κυβέρνηση, αφήνοντας να φανεί πως μπορεί να υπάρχει ελπίδα για το λαό μέσω του «επανασχηματισμού του ΕΣΠΑ» προτείνοντας «να ακουμπήσει επάνω στην κοινωνία που μαστίζεται από την εργασιακή ανασφάλεια και την ανεργία και να βοηθήσει στην ουσιαστική οικονομική, κοινωνική και αειφόρο ανάπτυξη». 
Δηλαδή αυταπάτες στο λαό ότι υπάρχει ελπίδα για ανάπτυξη μέσω των κοινοτικών κονδυλίων, το γνωστό τροπάρι που οδήγησε όλα αυτά τα χρόνια της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΟΚ-ΕΕ στη διάλυση της παραγωγικής της βάσης (συρρίκνωση της βιομηχανίας, αποδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής). 
Η μόνη αγωνία του ΣΥΝ είναι ότι μεγάλο μέρος του ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013) παραχωρείται «σε κάθε λογής συμβούλους και στο κράτος της κομματικής πελατείας των εργολάβων».
Από κοντά και η υπεύθυνη ευρωπαϊκής πολιτικής του ΣΥΝ, Ρένα Δούρου, που σε δήλωσή της για την «επιδεινούμενη κατάσταση στην Κύπρο και τις οικονομικές δυσκολίες σε Ιταλία και Ισπανία», καταφέρεται κατά των «ευρωπαϊκών ηγεσιών και θεσμών, όπως η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», που «βαθαίνουν την κρίση και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ένα αδιέξοδο που θα κληθούν να πληρώσουν οι λαοί της Ευρώπης». 
Δηλαδή, έτσι απλά, φταίνε κάποιοι και όχι το σύστημα και το ευρωενωσιακό οικοδόμημα των μονοπωλίων. 
Για να γίνει πιο σαφές αυτό που λέει η εκπρόσωπος του ΣΥΝ αναφέρει: «Σήμερα γίνεται πλέον επιτακτική η ανάγκη αποδέσμευσης από τη λογική της λιτότητας και των περικοπών, αλλαγής ρόλου της ΕΚΤ, αλλαγής, με λίγα λόγια, οικονομικού μοντέλου, καθώς ηλίου φαεινότερη είναι η αποτυχία της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου