Σελίδες

11 Αυγ 2011

Ανάγκη των καιρών ...



Ενα απόγευμα κράτησε η χαρά τους για άνοδο στα χρηματιστήρια. Νέα βουτιά από χτες.
Η καπιταλιστική κρίση είναι μπροστά. Και έξω και εδώ.
***
Παρά τις αυτάρεσκες εκτιμήσεις της κυβέρνησης ότι η πολιτική της περνά χωρίς αντιδράσεις, τα σύννεφα πυκνώνουν: Εφτασαν ήδη τους 1 στους 7, από 1 στους 10 οι απλήρωτοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ. Τα νέα παιδιά παρά την εφευρετικότητα της νιότης για το πέρασμα του «καθεμέρα», μετράνε ήδη τις μέρες αντίστροφα, καθώς πλησιάζει ο Σεπτέμβρης του τέλους όποιας ανεμελιάς έχει απομείνει. 
Τότε που οι οικογενειακοί λογαριασμοί θα είναι όλοι απλήρωτοι. 

Τότε που ο γονιός δεν θα μπορεί να απλώσει άλλο τις φτερούγες του και να καθησυχάσει το παιδί πως «δεν τρέχει τίποτα» (για την κατάσταση που επικρατεί σε πολλά από τα εργατόσπιτα υποψιάζουν τα στοιχεία για νέα μείωση του μαθητικού πληθυσμού).
***
Οπως με το «ευρωομόλογο» έτσι και με τις διαδηλώσεις σε διάφορες χώρες, περισσεύουν οι νονοί και οι διεκδικητές της πατρότητας.
Για το ευρωομόλογο διαγκωνίζονται για το ποιος είναι ο πατέρας της ιδέας το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΝ.
Για τις διαδηλώσεις έσπευσαν να δηλώσουν νονοί τα «Νέα», η «Ελευθεροτυπία» και η «Αυγή».
Κοινό στοιχείο η σπουδή τους να στραφεί η προσοχή οπουδήποττε αλλού εκτός από το κύριο: την καπιταλιστική κρίση που δε σηκώνει γιατρειά, αντίθετα απαιτεί τον νεκροθάφτη της.
***
Ο μικροαστός όπου γης ζητάει περισσότερη αστυνομία.
Το αστικό κράτος σπεύδει να ικανοποιήσει τη ζήτηση.
Μάλιστα, για να μην υπάρχει «πολυνομία» απλουστεύει τη λίστα των αδικημάτων σε ένα: «έγκλημα κατά της περιουσίας».
Μια τέτοια κατηγορία τα χωράει όλα.
Ο τελευταίος που θα συλληφθεί θα αναρωτιέται τι συνέβη κι ούτε θα του περνά απ' το μυαλό ότι ο ίδιος ζήτησε να τον συλλάβουν.
Παρ' όλα αυτά, η προσπάθεια των αστών να καλύψουν τη βία του συστήματός τους, δείχνοντας τη βία στην αντίσταση, δεν μπορεί να κρύψει αυτό που βιώνει ο καθένας.
***
Οι αστοί ξορκίζουν το δημιούργημά τους, ψάχνουν διέξοδο εντός του συστήματος με ύπουλους συνειρμούς.
Την ώρα που η «Καθημερινή» προσπαθεί να δημιουργήσει συνειρμό μεταξύ βίας και ΚΚΕ, ο Τσίπρας κουνώντας το δάχτυλο στο ΚΚΕ αξίωσε να μη βάζει το κίνημα στόχο το σοσιαλισμό αλλά ένα ευρωομόλογο.
Από κοντά η «Αυγή» θυμήθηκε ως και τον Μαρξ για να διαπιστώσει πως στο Λονδίνο διαδηλώνουν με σύνθημα για περισσότερη δημοκρατία! Οι οπορτουνιστές έχουν ένα παράξενο αίσθημα προστατευτισμού για τον καπιταλισμό. Ούτε σαν λέξη δεν επιτρέπουν να ακούγεται το όνομά του.
***
Κατανοητή η γνώση που έχουν οι ίδιοι για ένα σύστημα που έχει φάει τα ψωμιά του και απειλεί να πάρει μαζί του στον τάφο κι ό,τι έχει απομείνει ζωντανό.
Δουλειά μας εμείς: Σε κάθε γειτονιά, σπίτι το σπίτι, σε κάθε χώρο δουλειάς, εργάτη τον εργάτη, υπάλληλο τον υπάλληλο, σε κάθε μαγαζί αυτοαπασχολούμενου, στο χωράφι του φτωχομεσαίου αγρότη. Να δείξουμε όλη την εικόνα. Να συμβάλουμε στη συλλογική οργάνωση καθενός που από την ίδια την εμπειρία του πια μπορεί να κατανοήσει πως όχι μόνο δεν έχει γιατρειά το σύστημα αλλά και επείγει η ανατροπή του.
Δεν είναι περίπατος αυτός ο δρόμος, είναι όμως ο μόνος δρόμος.
«Οσο πιο γρήγορα τα λαϊκά στρώματα συνειδητοποιήσουν το πόσο χρεοκοπημένη, αδιέξοδη και επικίνδυνη γι' αυτά είναι η στρατηγική των κομμάτων που υπερασπίζονται τον καπιταλισμό, τόσο πιο γρήγορα θα γίνουν ικανά να αποκρούσουν και να ανατρέψουν τα μνημόνια διαρκείας και να καθορίσουν τις εξελίξεις σε όφελός τους», σημείωνε το χτεσινό πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» και το κύριο άρθρο του θύμιζε πως έγκαιρα οι κομμουνιστές έδειξαν την κρίση και το χαρακτήρα της αλλά και το πεπερασμένο του συστήματος.
Η συγκαλυμμένη βαρβαρότητα που ονομάζουν «ανάπτυξη» (αναφερόμενοι στα καπιταλιστικά κέρδη), παρά την παράταση που πήρε με την ανατροπή του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, παρά την ένεση που πήρε με τους «μισθούς Κίνας», έχει φτάσει σ' ένα όριο που απειλεί να συμπαρασύρει στα Τάρταρα τα πάντα.
Ανάγκη των καιρών η ανατροπή. Σ' αυτήν την ανάγκη ανταποκρίνεται το ΚΚΕ, προκαλώντας την ανησυχία των αστών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου