Σελίδες

24 Αυγ 2011

Θέλουν ΑΕΙ στην υπηρεσία των μονοπωλίων...



Ξεκίνησε και ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση στη Βουλή. 
Επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ από την Α. Διαμαντοπούλου, που «οραματίζεται» εφοπλιστές στη διοίκηση των ΑΕΙ.

Με την υπουργό Παιδείας να δηλώνει ότι οραματίζεται ένα πανεπιστήμιο, το οποίο θα διοικούν εφοπλιστές και εκπρόσωποι της αγοράς και τους βουλευτές του ΚΚΕ να ξεκαθαρίζουν ότι η πάλη του λαού και της νεολαίας θα αποτρέψει τις αντιδραστικές αυτές μεθοδεύσεις, ξεκίνησε χτες στη Βουλή, η συζήτηση του νομοσχεδίου - εκτρώματος για την ανώτατη εκπαίδευση. Η ολοκλήρωσή της αναμένεται αύριο το απόγευμα. Το νομοσχέδιο δήλωσαν ότι υπερψηφίζουν το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑ.Ο.Σ., ενώ στην ουσία του συμφώνησε και η Νέα Δημοκρατία, εστιάζοντας την όποια αντίρρησή της στον τρόπο εκλογής των συμβουλίων των ΑΕΙ.
Φτιάχνουν πανεπιστήμιο των μονοπωλίων
Η κυβέρνηση στοχεύει σε ένα «πανεπιστήμιο παράρτημα των μονοπωλίων», επισήμανε στην ομιλία του ο κεντρικός εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, τονίζοντας ότι η αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ σχετικά με τον τρόπο εκλογής του συμβουλίου των ΑΕΙ, και οι όποιες αλλαγές επέλθουν δεν αφορούν την ουσία του νομοσχεδίου.
Το νομοσχέδιο σημείωσε «αποτελεί μέτωπο του σκληρού και συνεχούς πολέμου που έχει κηρύξει απέναντι στο λαό και στους νέους που σπουδάζουν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ο νόμος αυτός οδηγεί στη διάλυση των σπουδών, σε πτυχία πολλαπλών ταχυτήτων και στο σύνολό τους υποβαθμισμένα σε σχέση με τα σημερινά, αφού γκρεμίζονται η συνοχή και οι αρχές της κάθε επιστήμης στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οδηγεί σε εμβάθυνση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων, κατάργηση του ασύλου και αντιδραστικές αλλαγές στη διοίκηση. Βάζει ταφόπλακα στην όποια Δημόσια και Δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση». Ο Γ. Ζιώγας επισήμανε παράλληλα ότι η κυβέρνηση «επιχειρεί να εφαρμόσει το σύνολο των αντιδραστικών αλλαγών που χρόνια τώρα επεξεργάζονται και δρομολογούν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ μαζί με την ΕΕ, προκειμένου να προσαρμόσουν την Ανώτατη Εκπαίδευση στις απαιτήσεις και τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Εκπαίδευση και έρευνα θα υπηρετούν αποκλειστικά την κερδοφορία και την ισχυροποίηση των μονοπωλίων με καταστροφικές συνέπειες για το δικαίωμα των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων στη μόρφωση».

Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «ενισχύεται ο αυταρχισμός μέσα στα πανεπιστήμια, στο όνομα δήθεν της καταπολέμησης της διαφθοράς. Οι όποιες δημοκρατικές διαδικασίες και ελευθερίες υπήρχαν, συρρικνώνονται απελπιστικά, χρησιμοποιώντας, πέραν της διαφθοράς, και το πρόσχημα της καταπολέμησης της κομματικοποίησης», σημειώνοντας ότι «η σιδερένια φτέρνα» των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των μονοπωλίων είναι αδίστακτη. Επιπρόσθετα ανέφερε πως «καταργούν το άσυλο. Θέλουν, όπως λένε, να απομακρυνθεί το άσυλο από "το μοντέλο του χωροταξικού ορισμού", για να μπορεί να εισβάλλει η αστυνομία στα ιδρύματα».
Ο Γ. Ζιώγας τόνισε ιδιαίτερα τη φύση και την πραγματική αιτία προώθησης του νομοθετήματος, λέγοντας ότι «επειδή είναι μέρος της στρατηγικής του κεφαλαίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση, δεν αφορά μόνο την κρίση. Δεν φτιάχνεται δηλαδή το "Πανεπιστήμιο του ΔΝΤ, της τρόικας" αλλά το νέο αστικό πανεπιστήμιο, που απαντά συνολικά στις νέες ανάγκες της καπιταλιστικής αναπαραγωγής». Οπως είπε, «το ΠΑΣΟΚ κινείται πάνω στο πρόγραμμά του και δεν υποχρεώθηκε από καμιά τρόικα ή ΔΝΤ για να προχωρήσει το νέο νόμο». Αντίθετα, «είναι μια αντιδραστική τομή που "βλέπει μακριά" γιατί αλλάζει τη φυσιογνωμία των ΑΕΙ στο πιο κύριο ζήτημα για τη μάζα των φοιτητών, το αυριανό επιστημονικό - εργατικό δυναμικό: την διάρθρωση του πτυχίου, ή καλύτερα την αποδιάρθρωσή του, αφού διαλύει τα επιστημονικά αντικείμενα».
Περιγράφοντας το πανεπιστήμιο στο οποίο στοχεύει η κυβέρνηση τόνισε ότι «κάθε ίδρυμα θα έχει τις δικές του "αρχές", αφού θα λειτουργεί σαν μια ξεχωριστή επιχείρηση με έσοδα, έξοδα, επενδύσεις. Σχεδόν όλα θα καθορίζονται στον "οργανισμό" και τον "εσωτερικό κανονισμό σπουδών"». Επιπρόσθετα «τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα διοικούνται από τα Συμβούλια τα οποία θα λειτουργούν περίπου σαν ΔΣ μιας ΑΕ, αφού θα έχουν την ευθύνη για τη διοίκηση της επιχείρησης». Στο πλαίσιο αυτό η «κρατική χρηματοδότηση θα δίνεται με βάση την "ανταγωνιστικότητα" του ιδρύματος. Τα ιδρύματα θα καταρτίζουν ανά τετραετία ένα... "μπίζνες πλαν" για τη λειτουργία και την ανάπτυξή τους». Καταλήγοντας ο Γ. Ζιώγας είπε ότι «το ΚΚΕ καλεί τα μέλη ΔΕΠ/ΕΠ που αρνούνται να γίνουν υπεργολάβοι των μονοπωλίων να αντιταχθούν στη νέα λαίλαπα. Να αγωνιστούν ώστε να μην περάσει ο νέος νόμος».
Εφοπλιστές στα Συμβούλια των ΑΕΙ!
Με τη φράση της «δεν πρέπει το πανεπιστήμιο Πειραιά να έχει στο συμβούλιό της έναν επιτυχημένο εφοπλιστή;», η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, παρουσίασε χτες το ...όραμα της κυβέρνησης για μια ανώτατη εκπαίδευση υποταγμένη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες της μονοπωλιακής αγοράς. Οπως ανέφερε, πρέπει το πανεπιστήμιο «να συνδεθεί με την έρευνα και την οικονομία. Δεν γίνεται το πανεπιστήμιο να είναι αποκομμένο από την καινοτομία και τη βιομηχανία», ενώ ξεκάθαρη ήταν και στο θέμα της χρηματοδότησης, λέγοντας ότι «λέμε ναι στους εξωτερικούς πόρους για τη χρηματοδότηση».
Ξεκαθάρισε ότι «είναι μια επιλογή του κόμματός μας να προχωρήσει στο χώρο της Παιδείας», προσθέτοντας ότι όλα τα μέτρα που προτείνονται βρίσκονται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και δηλώνοντας ότι «οι ανατροπές έχουν κόστος όμως οφείλουμε να τις κάνουμε».
Υποστήριξε ότι οι αντιδράσεις στο νομοσχέδιο οφείλονται στο ότι «η σύγκρουση όλο αυτό το διάστημα γίνεται για το πανεπιστήμιο της εξουσίας» και ότι αφορούν «δύο άρθρα, δηλαδή το μοντέλο διοίκησης, επειδή χάνεται το μοντέλο συν-διοίκησης» που «έκανε κυρίαρχες ακραίες μειοψηφίες και οδήγησε σε φαινόμενα αναξιοκρατίας και σε ένα συνολικό φαινόμενο ανομίας». Χαρακτήρισε την κριτική που ασκείται στο νομοσχέδιο «άθλια ψέματα», λέγοντας πως «οι ευθύνες όσων τα αναπαράγουν είναι πολύ μεγάλες για την επόμενη μέρα».
Συναίνεση από ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ.
Την ουσιαστική συναίνεση της ΝΔ στο κυβερνητικό νομοσχέδιο επιβεβαίωσε με την τοποθέτησή του ο εισηγητής της Α. Σπηλιωτόπουλος, λέγοντας πως «έχουμε τη διάθεση να υπάρξει εθνική συναίνεση για τον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας. Θα πρέπει όμως να συνεννοηθούμε στο θέμα της εκλογής (σ.σ. των συμβουλίων) και στον τρόπο εκλογής». Ζήτησε συγκεκριμένα αλλαγές, ώστε το νομοσχέδιο «να είναι κοντά σε αυτό που ονομάζουμε αυτοδιοίκητο», χωρίς να ξεκαθαρίσει τι τελικά θα ψηφίσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Προκλητικός ήταν ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ., Μ. Βορίδης που δήλωσε ότι στόχευση του νομοσχεδίου είναι «να χαθεί η ηγεμονία της ιδεολογίας της αριστεράς στα πανεπιστήμια», με την οποία υποστήριξε ότι είναι συνδεδεμένα «τα φαινόμενα της ανομίας και της βίας». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «η Νέα Δημοκρατία πρέπει να χειροκροτήσει αυτήν την πολιτική». Για εφαρμογή των στόχων του μνημονίου και στο χώρο της Παιδείας κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Κουράκης, δηλώνοντας ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο.
Απορρίφθηκε ένσταση αντισυνταγματικότητας
Στην αρχή της συνεδρίασης, απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία αίτηση αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για την συνταγματικότητα του νόμου, ο Σπ. Χαλβατζήςσημείωσε πως «το νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά θέματα εκλογής έχει στοιχεία αντισυνταγματικότητας», όμως «η ουσία είναι η συνολική αντισυνταγματικότητά του σε ό,τι αφορά τους νέους φραγμούς που θέτει στα παιδιά της εργατικής τάξης στο να μπουν στα πανεπιστήμια και να λάβουν τη μόρφωση και την παιδεία που μπορούν σήμερα να λάβουν».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Αποθέωση του πανεπιστημίου της αγοράς
Με συκοφαντική επίθεση στον κεντρικό σχεδιασμό στη Σοβιετική Ενωση επιχείρησε να στηρίξει το νόμο
Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην «απελευθερώση των ΑΕΙ και ΤΕΙ» προκειμένου να παραδοθούν στις ανάγκες του κεφαλαίου και μάλιστα «χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος» και «με γνώμονα τις κοινωνικές και οικονομικές προτεραιότητες». Το μήνυμα αυτό θέλησε να δώσει χτες ο πρωθυπουργός 
Γ. Παπανδρέουπαρεμβαίνοντας στην συζήτηση του νέου νόμου - πλαισίου στη Βουλή.
Παρά την προσπάθειά του να παρουσιάσει την κυβερνητική πολιτική ως... πρόοδο που αντιμάχεται τη στασιμότητα, ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να αποκρύψει τον πραγματικό στόχο του νομοθετήματος. Οπως είπε, «το νομοσχέδιο είναι μια νέα αρχή» προκειμένου «το πανεπιστήμιο να αναγκαστεί να βρει το δικό του βηματισμό» τονίζοντας ότι «θα κρίνεται από την αγορά που σήμερα κρίνει την ποιότητα των σπουδών σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία». Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι ζητούμενο είναι η υπαγωγή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις ανάγκες και τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ζητώντας να αναπτυχθούν τα πανεπιστήμια «μέσω συνεργασιών με τις παραγωγικές δυνάμεις κάθε τόπου» και «συμβάλλοντας στον τουρισμό, στην πράσινη ενέργεια, στη ναυτιλία».
Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο «δεν είναι θέμα μνημονίου. Το υπαγορεύει η συνείδησή μας» υποστηρίζοντας πως «οι κακοδαιμονίες της Παιδείας δεν είναι αποτέλεσμα των πολιτικών του ΔΝΤ ή της κρίσης» αλλά στο ότι «έχουμε ένα σοβιετικό μοντέλο κεντρικού σχεδιασμού, χωρίς να είναι ορθολογικός γιατί είναι πελατειακός»! Ειδικά για το φοιτητικό κίνημα υποστήριξε πως «η αγνή πρόθεση εκδημοκρατισμού μετατράπηκε σε ευκαιρία συναλλαγής των φοιτητο-πατέρων», λέγοντας ότι «έχουμε καταστρέψει τον υγιή συνδικαλισμό στα ΑΕΙ» αφού «έχουμε παρατάξεις που είτε στοχεύουν στη συναλλαγή είτε αμφισβητούν τα πάντα».
Στην κατασυκοφάντηση του κεντρικού σχεδιασμού στις σοσιαλιστικές χώρες αναφέρθηκε στην παρέμβαση του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, θυμίζοντας πως «αυτός ο κεντρικός σχεδιασμός συνέβαλε στο να ανθίσει η γνώση στη Σοβιετική Ενωση» και «αυτό ήταν κάτι που το παραδέχονταν όλοι». Σχολιάζοντας το κυβερνητικό επιχείρημα περί μη ορθολογικού σχεδιασμού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αναρωτήθηκε ρητορικά: «Εσείς δεν ιδρύσατε σε κάθε κεφαλοχώρι και ένα ΤΕΙ; Εσείς δεν είστε υπεύθυνοι για τη συνεχή υποβάθμιση των πανεπιστημίων; Εσείς δεν είπατε ότι θα στηριχθεί η ανάπτυξη στην επαρχία με την ενοικίαση δωματίων και τα μπαρ;». Κλείνοντας την παρέμβασή του τόνισε πως «με το σημερινό νομοσχέδιο κάνετε ένα τεράστιο βήμα προς τα πίσω» σημειώνοντας πως «είναι το δικό σας πρόγραμμα η θέλησή σας να κυριαρχήσει η αστική ιδεολογία» και «να μην μπορεί να εκφράζεται η μαρξιστική αντίληψη και οι θέσεις του ΚΚΕ στα πανεπιστήμια».
Τοποθετούμενος στην ολομέλεια της Βουλής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «εμμονή του πρωθυπουργού» μετά την αποτυχία της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος και κατηγόρησε παράλληλα την κυβέρνηση για την ίδρυση ενός «ολιγαρχικού μοντέλου διοίκησης» στα πανεπιστήμια.
Το νομοσχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση «είναι ακριβώς αυτά που πρεσβεύει ο ΛΑ.Ο.Σ. επί δέκα χρόνια» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του κόμματος Γ. Καρατζαφέρης επαναλαμβάνοντας την υποστήριξή του. Τάχθηκε παράλληλα υπέρ της άμεσης κατάργησης του ασύλου, αναφέροντας ότι τα πανεπιστήμια είναι «κέντρα λαθρεμπορίας».
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»
Για τη στάση των άλλων δυνάμεων στους πανεπιστημιακούς
Η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ από προχτές ...διαμαρτύρεται γιατί η κυβέρνηση δεν την υπολόγισε, όσο περίμενε, καλώντας τους βουλευτές να μην ψηφίσουν το σχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση με την παρούσα μορφή, η κύρια κατηγορία που ...εξαπολύει στην κυβέρνηση είναι «προχειρότητα». Με χτεσινή της επιστολή στους βουλευτές επαναλαμβάνει τις θέσεις της, οι οποίες ταυτίζονται με τον πυρήνα των αναδιαρθρώσεων, γι' αυτό και, άλλωστε, ήταν απ' τους κύριους συνομιλητές της κυβέρνησης. Μάλιστα, η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ παρακαλά το υπουργείο για περισσότερη συναίνεση, ώστε να μην προκληθεί αναστάτωση: «Η προοπτική να βρεθούμε μέσα σε λίγες μέρες και για πολλούς μήνες με διαλυμένα πανεπιστήμια είναι εξαιρετικά πιθανή, και το κόστος πολύ μεγάλο»!
Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ), με ανακοίνωσή της, σχολιάζει τη στάση των άλλων δυνάμεων της ΠΟΣΔΕΠ, στη συνεδρίαση της ΕΓ στις 22 Αυγούστου, αλλά και τη στάση της συνόδου πρυτάνεων. Συγκεκριμένα, η ΔΗΠΑΚ αναφέρει πως «η πλειοψηφία της ομοσπονδίας (ΚIΠΑΝ-ΑΡΜΕ), που ανταγωνίζεται τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ στο πεδίο του κυβερνητικού συνδικαλισμού, είναι απόλυτα ενσωματωμένη στη λογική της κυβέρνησης. Ζητά από τους βουλευτές να μην ψηφίσουν το σχέδιο νόμου στην Παρούσα μορφή, αντί να το απορρίψει στο σύνολό του. Παραπονείται για έλλειψη ισορροπίας ανάμεσα στο Συμβούλιο και τη Σύγκλητο, αποδεχόμενη προφανώς την ύπαρξη του Συμβουλίου. Διαπιστώνει προβλήματα με τους τρεις κύκλους σπουδών στα πενταετή τμήματα, αποδεχόμενη τη λογική της Bologna. Ανακάλυψε ξαφνικά την ανυπαρξία διαλόγου, ενώ επί ένα χρόνο συμμετείχε στον προσχηματικό διάλογο.
Από τη μεριά της η Συσπείρωση εστίασε την κριτική της σε επιχειρήματα για τη μη συνταγματικότητα του νόμου, αγνοώντας (άθελα;) ότι το Σύνταγμα δεν προστατεύει τα πανεπιστήμια από την κηδεμονία των επιχειρήσεων ούτε εξασφαλίζει το επίπεδο των σπουδών. Το Δίκτυο χρησιμοποιώντας μια πιο "επαναστατική" ρητορική ζήτησε την παραίτηση του Προεδρείου της ΠΟΣΔΕΠ, λες και το πρόβλημα είναι πρόβλημα προσώπων και όχι συσχετισμών! Παράλληλα, και η σύνοδος των πρυτάνεων εστιάζει στην "παρούσα μορφή" του σχεδίου νόμου και στα σημεία του νομοσχεδίου που αφορούν το συμβούλιο διοίκησης. Δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στη διάλυση της γνώσης και τον επιχειρηματικό έλεγχο/λειτουργία των Πανεπιστημίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου