Σελίδες

28 Αυγ 2011

Ο γαλλογερμανικός άξονας.



Το αποτέλεσμα της συνάντησης και της συνέντευξης Τύπου στις 16/8/2011 από την καγκελάριο της Γερμανίας 
Α. Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί ήταν μια συνεπής ολοκλήρωση της ευρωενωσιακής πολιτικής επιβολής όπως τη θεωρούν και την ασκούν τα δύο κράτη. 
Στις δηλώσεις τους δεν υπήρχε ενδοιασμός προθέσεων. 
Ο γαλλογερμανικός άξονας εννοεί να θέλει την Ευρωπαϊκή Ενωση και κάθε κράτος - μέλος χωριστά ως τιμάριο στην άσκηση παγκόσμιας ανταγωνιστικής πολιτικής. 
Αυτό υποδηλώνει η αναγγελία θεσμικού οργάνου ελέγχου της οικονομικής και κυρίως δημοσιονομικής πολιτικής των κρατών - μελών. 
Τα εθνικά κοινοβούλια θα δεσμεύονται με ενιαίο συνταγματικό (;) τρόπο να εφαρμόζουν ενιαία (;) δημοσιονομική πολιτική. 
Ανεξαρτήτως της τεχνικής πλευράς εφαρμογής παρόμοιων «διατάξεων», η ουσία είναι ότι επιβάλλεται ένας δημοσιονομικός έλεγχος που ονόμασαν «χρυσό κανόνα».
Ηδη από τις δηλώσεις βγήκαν ορισμένα άκρως ενδιαφέροντα πρώτα συμπεράσματα:
1) Ο γαλλογερμανικός άξονας καθίσταται και θεσμοθετημένα ως το αδιαμφισβήτητο αφεντικό της ΕΕ. Απομένει στην εφαρμογή του να διαμορφωθεί ο προσανατολισμός των κρατών - μελών με τη δημιουργία κολαούζων προς τη μία ή την άλλη πλευρά και κατεύθυνση.
2) Προοιωνίζεται ένας εκ των πραγμάτων είτε ακόμη και θεσμοθετημένος διαχωρισμός επιπέδων των κρατών - μελών. Ως κριτήριο επιπέδου θα είναι 
  α) η οικονομική τους απόδοση με προεξέχουσα τη δημοσιονομική πειθαρχία, 
  β) η φερεγγυότητά του στην εξυπηρέτηση του χρέους τους.
3) Γίνεται εμφανές ότι τα κράτη - μέλη της ΕΕ και ιδιαίτερα της Μεσογειακής Ζώνης που παρουσιάζουν δημοσιονομικά προβλήματα θα μπουν στη μέγκενη θεσμοθετημένου ελέγχου εφαρμογής κι εκτέλεσης οξύτατων αντιλαϊκών υποχρεώσεων. Πλήρης υποταγή τακτικής απόδοσης τοκοχρεολυτικών υποχρεώσεων στη διεθνή τοκογλυφία έναντι του συνεχώς αυξανόμενου εξωτερικού δανεισμού.
4) Διαπιστώνεται η σκλήρυνση προγενέστερων κανόνων και μεθόδων με εισαγωγή νέων στη δομή και λειτουργία της ΕΕ. Διαφαίνεται ότι τα κράτη - μέλη που θα αδυνατούν να έχουν σιδερένια δημοσιονομική πειθαρχία θα υποβιβάζονται ως πρώτη συνέπεια σε δεύτερο και τρίτο επίπεδο. 
Ως δεύτερη συνέπεια πιθανολογείται ο εξοβελισμός τους από τον πυρήνα πλήρους δικαιωμάτων και η υπαγωγή τους σε καθεστώς εντός - εκτός. 
Αυτό σημαίνει ότι θα εξακολουθούν να βρίσκονται στο «ζωτικό χώρο» της ΕΕ χωρίς το δικαίωμα χρήσης κανόνων που προβλέπει η λειτουργία ισοτίμων κρατών - μελών στο εσωτερικό της ΕΕ. 
Γίνεται αντιληπτό ότι αυξάνεται η εκμετάλλευση των ούτως ή άλλως αδύναμων κρατών από τα ισχυρότερα. 
Η δημιουργία «ζωτικού χώρου» κρατών με την ιδιότητα του «ανένταχτου», του «συνεργαζόμενου», του «πρόθυμου», του «ευρωπαϊστή» κι οποιαδήποτε ονομασία και χαρακτηρισμός τους δοθεί θα πολλαπλασιάσει την ήδη υπάρχουσα ανισομέρεια εντός της ΕΕ. 
Αλλωστε στις μέρες μας υπάρχει άφθονο υλικό από γενίτσαρους και προδότες των πρώην Λαϊκών Δημοκρατιών που έβαλαν όρκο στη ζωή τους να υπηρετήσουν ως θεραπαινίδες το διεθνή ιμπεριαλισμό. 
Το πρόγραμμα δηλώσεων Μέρκελ - Σαρκοζί δημιουργεί επιπτώσεις και υποχρεώσεις στο σύνολο του ευρωπαϊκού προλεταριάτου.
Στην ιδιαιτερότητα του ελληνικού εργατικού κινήματος αυξάνεται η ανάγκη κατανόησης των πολύπλευρων προβλημάτων που παίρνουν καθολικό εθνικό χαρακτήρα. 
Πλήρους, συγκεκριμένης, λεπτομερούς ανάλυσης της σχέσης Εθνικό, Κοινωνικό, Ταξικό. 
Αυτό συνάδει με την αναγνωρισμένη αρχή της εργατικής τάξης ως της «ανερχόμενης νέας εθνικά ιθύνουσας τάξης» που εγκολπώνεται το σύνολο των εθνικών προβλημάτων. 
Συνάδει με το ιστορικό χρέος της άρσης του αστικού καθεστωτικού προβλήματος με την πολιτική λύση του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού. 
Συνάδει και με την άρση των προβλημάτων της αστικής δημοκρατίας από το θεσμοθετημένο κοινωνικό εργατικό έλεγχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου