Σελίδες

9 Αυγ 2011

Το παράδειγμα της Ιταλίας .



Την καλύτερη απάντηση στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και σε όλους εκείνους που αναπαράγουν την αυταπάτη ότι η διαχείριση της κρίσης μπορεί να γίνει φιλολαϊκή, αν οι θεσμοί της ευρωένωσης, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αναμειχθούν εντονότερα στη δανειοδότηση των υπερχρεωμένων κρατών, στον αντίποδα δήθεν των καπιταλιστικών «οίκων αξιολόγησης», δίνουν οι όροι με τους οποίους η ΕΚΤ ξεκίνησε από χτες να αγοράζει ομόλογα της Ιταλίας. 
Θυμίζουμε ότι η Ιταλία δεν έχει μνημόνιο, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, ενώ είναι η τρίτη σε οικονομικό μέγεθος χώρα της Ευρωζώνης. 
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ιλ Κοριέρε ντέλα Σέρα», σε μια «μυστική» επιστολή που εστάλη στον Σ. Μπερλουσκόνι μεταξύ της Πέμπτης και της Παρασκευής, ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν - Κλοντ Τρισέ απαριθμεί τα «μέτρα που πρέπει να ληφθούν, το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους, ακόμη και τα νομοθετικά εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιηθούν, ώστε να επιταχυνθεί η εφαρμογή τους». 
Την εφαρμογή των ίδιων μέτρων «από τώρα ως το τέλος Σεπτεμβρίου» ζητάνε από την Ιταλία και οι Σαρκοζί - Μέρκελ, στη δήλωση που εξέδωσαν το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με την «Κοριέρε», η ΕΚΤ ζητάει από την Ιταλία να επιταχύνει την απελευθέρωση της οικονομίας της και την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών εταιρειών, οι οποίες στην Ιταλία διαχειρίζονται τις δημόσιες μεταφορές, την αποκομιδή των απορριμμάτων, τη διανομή ηλεκτρικού και φυσικού αερίου κ.λπ. 
Μιλάει, επίσης, για την ανάγκη να μεταρρυθμιστεί η ιταλική αγορά εργασίας, με «λιγότερη αυστηρότητα στις συμβάσεις αόριστης διάρκειας, παρεμβάσεις στη δημόσια απασχόληση, τροποποίηση ενός συστήματος βασισμένου στην ακραία ευελιξία των νέων και των υποαπασχολούμενων έναντι μιας πλήρους προστασίας των άλλων, συμβάσεις εργασίας που να προωθούν την παραγωγικότητα». 
Σύμφωνα, εξάλλου, με το «Ρόιτερς», τα συμφωνημένα μέτρα επεκτείνονται στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, σε μεταρρυθμίσεις στη δημόσια Υγεία, σε περικοπές δαπανών και μειώσεις μισθών αιρετών, καθώς και σε άλλες «δομικές αλλαγές», ώστε το 2013 η χώρα να φτάσει σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, με περικοπές 4 δισεκατομμυρίων ευρώ φέτος και 16 δισεκατομμυρίων το 2012. 
Από την πλευρά της, η ιταλική κυβέρνηση ομολογεί ότι τα μέτρα ήταν ούτως ή άλλως αποφασισμένα και απλά «θα επικεντρωθούν στη διετία 2012 - 2013 αντί του 2013 - 2014».

Τι φανερώνουν όλα τα παραπάνω; 
Οτι κάθε «διευκόλυνση» της ΕΕ για την εξυπηρέτηση του χρέους ενός κράτους - μέλους συνοδεύεται με δεσμεύσεις για την επιτάχυνση μέτρων που χτυπάνε στην καρδιά τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και φτηναίνουν την εργατική δύναμη. 
Τα μέτρα αυτά δεν περνάνε απαραίτητα μέσα από μνημόνια, αφού το μνημόνιο της ΕΕ σε βάρος των λαών, με τις Συνθήκες και τις αποφάσεις των Συνόδων, είναι διαρκές στο σβέρκο των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο δανειοδοτείται κάθε χώρα, το μάρμαρο θα το πληρώνει πάντα ο λαός. 
Το ίδιο θα γίνει και στην περίπτωση του ευρωομόλογου, που ζητάνε με ένα στόμα το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιπλέον λιβανίζει την ΕΚΤ σαν εν δυνάμει εργαλείο για τη φιλολαϊκή διαχείριση της κρίσης. 
Να τους γυρίσει την πλάτη ο λαός. 
Το ευρωομόλογο είναι ευκολία για το κεφάλαιο και βάζει νέα θηλιά στο λαιμό των λαϊκών στρωμάτων. 
Εμπόδιο στα χειρότερα που ετοιμάζουν μπορεί να βάλει μόνο η πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου