Σελίδες

13 Αυγ 2011

Ανησυχούν οι αστοί για το βάθος της κρίσης.



Το μέγεθος της κρίσης που αγκαλιάζει όλον τον καπιταλιστικό κόσμο επιβεβαιώνουν τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, κατέγραψε μηδενική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2011. Οπως ανακοινώθηκε χτες από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, η αύξηση του ΑΕΠ ήταν μηδενική σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, όταν και πάλι είχε διαμορφωθεί σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, της τάξης του 0,9%.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 0,3%, κατά μέσο όρο, με εκπροσώπους της γαλλικής τράπεζας Societe Generale να εκφράζουν ανησυχίες «για την ανταγωνιστικότητα και το παγκόσμιο εμπόριο». Την αξιολόγηση της γαλλικής οικονομίας ολοκλήρωσε και το ΔΝΤ, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για ανάπτυξη 2%, στο διάστημα των επόμενων δύο ετών.

Σημάδι της ύφεσης είναι και τα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η βιομηχανική παραγωγή στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε τον Ιούνη, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για μικρή άνοδο. Η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 0,7% σε σχέση με τον Μάη, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον περασμένο Δεκέμβρη.
Μέσα σ' αυτό το βαρύ κλίμα που δημιουργούν οι δυσκολίες στη διαχείριση της κρίσης, συναντιούνται την Τρίτη στο Λονδίνο ο Ν. Σαρκοζί και η Α. Μέρκελ. Γάλλοι διπλωμάτες διαρρέουν από τώρα ότι «η Γαλλία και η Γερμανία θα καταθέσουν ισχυρές προτάσεις για την αναμόρφωση της οικονομικής διακυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ», με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι «θα επιταχυνθεί η διαδικασία για την αναμόρφωση της οικονομικής διακυβέρνησης», καθώς «είναι αντιληπτό πλέον ότι το υφιστάμενο status quo δεν μπορεί να συνεχιστεί».
Μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων
Στο μεταξύ, κλιμακώνεται σε όλη την ΕΕ το μπαράζ των αντιλαϊκών μέτρων, με τα οποία οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις επιχειρούν να ρίξουν στα Τάρταρα τα τελευταία εργασιακά δικαιώματα και να φθηνύνουν κι άλλο την εργατική δύναμη. Η τρόικα δήλωσε χτες «ικανοποιημένη» από την εφαρμογή του πακέτου μέτρων που συμφώνησε με την κυβέρνηση τηςΠορτογαλίας και αποδέσμευσε την δεύτερη δόση, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, από το δάνειο των 78 δισ. δολαρίων. Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ εκτίμησε ότι η χώρα «δε θα χρειαστεί δεύτερο πακέτο διάσωσης», όπως αρχικά διατείνονταν ότι δε θα χρειαστεί και το πρώτο...
Την ίδια ώρα στην Ιταλία, συνεδρίασε χτες εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο για να εγκρίνει με διάταγμα-εξπρές τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας, για περικοπές κρατικών δαπανών ύψους 45 δισ. ευρώ τη διετία 2012-2013. Προχτές, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σ. Μπερλουσκόνισυνεργάστηκε με τον επόμενο πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ενώ πριν τη συνεδρίαση του υπουργικού συναντήθηκε με τους κοινωνικούς εταίρους και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους οποίους και ενημέρωσε ότι οι περικοπές στις κρατικές δαπάνες θα ανέλθουν σε 20 δισ. ευρώ το 2012 και 25 δισ. ευρώ το 2013.
Ανακοίνωσε ακόμα τη μείωση κατά 9,5 δισ. ευρώ στην κρατική χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης τη διετία 2012-2013, την προώθηση ενός ιταλικού Καλλικράτη, ενώ αναμενόταν επίσης να ανακοινωθεί αύξηση στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και στο ΦΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι με επιστολή τους στην ιταλική κυβέρνηση, ο νυν και ο επόμενος διοικητής της ΕΚΤ συνέστηναν «περισσότερη ευελιξία στην εφαρμογή συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, παρεμβάσεις στο καθεστώς εργασίας στο δημόσιο, μεταρρυθμίσεις στο μοντέλο της απόλυτης ευελιξίας των νέων και των επισφαλώς εργαζομένων και συμβάσεις εργασίας που θα συνδέονται με την ανταγωνιστικότητα».
Και ο Σόρος για το ευρωομόλογο...
Στη Γερμανία, η νομοθετική διαδικασία για την κύρωση του μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας του ευρώ (ΕSM) αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 23 Σεπτέμβρη, οπότε θα τεθεί προς ψήφιση στην Ομοσπονδιακή Βουλή ο σχετικός νόμος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδαςFrankfurter Allgemeine Zeitung, στα τέλη Αυγούστου θα συνεδριάσουν, κεκλεισμένων των θυρών, οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κυβερνητικών κομμάτων, προκειμένου να προετοιμάσουν την σχετική πρόταση νόμου.
Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει ότι «εκκρεμούν λεπτομέρειες του νόμου για το ευρώ, που θα οριστικοποιηθούν σε περαιτέρω συσκέψεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων» και οι οποίες θα συζητηθούν στη συνάντηση της Τρίτης στο Παρίσι.
Στο μεταξύ, έναν ακόμα υπέρμαχο αποκτά το ευρωομόλογο σαν μέσο δανεισμού για λογαριασμό του κεφαλαίου, και όχι βέβαια για το συμφέρον του λαού. Πρόκειται για τον Αμερικανό μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος, ο οποίος, σε άρθρο του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι «η Γερμανία και οι άλλες χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ θα πρέπει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να δημιουργήσουν ένα σύστημα ευρωομολόγων, διαφορετικά, το ευρώ θα γκρεμιστεί».
Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ο υφιστάμενος τρόπος παροχής δανείων μέσω του EFSF, δεν είναι βιώσιμος, αναφέροντας πως Ιταλία και Ισπανία - για παράδειγμα - θα καλούνται να δανειοδοτήσουν έμμεσα τις διασωθείσες χώρες τη στιγμή που οι ίδιες θα δανείζονται με υψηλότερα επιτόκια από εκείνα του μηχανισμού. Την έκδοση ευρωομολόγων ή την κατάρρευση της ζώνης του ευρώ διαβλέπει η γερμανική οικονομική εφημερίδαHandelsblatt στο κεντρικό θέμα στην ιστοσελίδα της.
«Λύσεις όπως τα ευρωομόλογα ή άλλης μορφής εγγυήσεις χρήζουν πλέον σοβαρής μελέτης» ισχυρίζεται και ο Βρετανός υπουργός ΟικονομικώνΤζορτζ Οζμπορν, μιλώντας την Πέμπτη σε έκτακτη συνεδρίαση του βρετανικού Κοινοβουλίου. Ο Οζμπορν υπογράμμισε ότι μία διάσπαση της ζώνης του ευρώ θα ήταν καταστροφική και για την ίδια τη βρετανική οικονομία και ζήτησε «στενότερη και αποτελεσματικότερη οικονομική διακυβέρνηση», σημειώνοντας όμως πως το Λονδίνο «πρέπει να διασφαλίσει πως δεν θα είναι μέρος της και θα προστατεύσει τα εθνικά του συμφέροντα».
Επιθετικά η Κίνα
Επιθετικά συνεχίζει να παρεμβαίνει και το Πεκίνο σε ό,τι αφορά την κρίση σε ΗΠΑ και ΕΕ, με τον Κινέζο υπουργό Εμπορίου Τσεν Ντεμίνγκ να λέει με νόημα: «εκφράζουμε τη στήριξή μας στα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης που έχουν λάβει οι χώρες με τα αντίστοιχα προβλήματα, αλλά ελπίζουμε ότι οι κυβερνήσεις τους θα αναλάβουν ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες για τον περιορισμό του δημόσιου χρέους».
Είπε ακόμα ότι η Κίνα είναι ανήσυχη «για τις νέες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο οι ευρωπαϊκές χώρες»και υπεραμύνθηκε της νομισματικής πολιτικής που ασκεί το Πεκίνο, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι «τα νομίσματα πρέπει να ανατιμώνται προοδευτικά για να μην προκαλούνται αναταράξεις στις αγορές».
Στην Κύπρο τέλος, έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις «να επιδείξουν πνεύμα ομοψυχίας και να ψηφίσουν το πακέτο μέτρων που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας» απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας. Κινδυνολόγησε μάλιστα ότι η μη έγκριση των μέτρων από τη Βουλή «θα αποβεί εις βάρος του λαού», όταν ανάμεσα σ' αυτά περιλαμβάνεται και η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια.
Αργά το απόγευμα, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Κύπρου, χαρακτηρίζοντας αρνητική την προοπτική της εξυπηρέτησης του μακροπρόθεσμου χρέους της χώρας, το οποίο τοποθετεί στη βαθμίδα BBB+.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου