Σελίδες

22 Αυγ 2011

Η ύφεση καραδοκεί, οι ανταγωνισμοί εντείνονται...



Το φάντασμα μιας νέας οικονομικής ύφεσης απειλεί τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. 
Τον κώδωνα του κινδύνου για επιστροφή των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη σε τροχιά συρρίκνωσης έκρουσε την Πέμπτη η Morgan Stanley, πυροδοτώντας μαζική φυγή των επενδυτών από το ρίσκο και βυθίζοντας τις αγορές στο κόκκινο.
ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ η αμερικανική επενδυτική τράπεζα υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια οικονομία, επισημαίνοντας μάλιστα ότι οι ΗΠΑ και η Ευρωζώνη πλησιάζουν «επικίνδυνα κοντά στην ύφεση», η οποία και ορίζεται ως διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης.

Συγκεκριμένα εκτίμησε ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 3,9% φέτος έναντι αρχικών υπολογισμών για 4,2% και 3,8% το 2012 έναντι προηγούμενων προβλέψεων για 4,5%.
ΟΙ ΖΟΦΕΡΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ για τις εξελίξεις σε μεγάλες και μικρές οικονομίες είχαν ως αποτέλεσμα ο πανικός να επιστρέψει στις αγορές. Οι ρευστοποιήσεις ήταν μαζικές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στη γηραιά ήπειρο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκανε «βουτιά» 5%, με τις μετοχές των τραπεζών, αλλά και των αυτοκινητοβιομηχανιών να δέχονται ανηλεές σφυροκόπημα. Ηταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του δείκτη από το Μάρτιο του 2009. Το Λονδίνο και το Παρίσι είχαν απώλειες 4,5% και 5,5% αντίστοιχα, ενώ στη Φρανκφούρτη ο Xetra Dax βρέθηκε κοντά στο -6%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η έναρξη της συνεδρίασης βρήκε τον Dow Jones να υποχωρεί περισσότερο από 4% - τάση, που διατηρήθηκε έως τέλους.
ΚΑΙ ΕΝΩ ΟΛΕΣ οι μεγάλες οικονομίες αναγνωρίζουν τον κίνδυνο μιας νέας ύφεσης, την ώρα που δεν έχει ξεπεραστεί η προηγούμενη, ο ένας ρίχνει «το μπαλάκι» στον άλλον και όλοι μαζί στους εργαζόμενους. Καθώς πλησιάζει η ώρα της αλήθειας, δηλαδή της αναγκαιότητας να καταστραφεί ένα μέρος των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων, οι καπιταλιστές εντείνουν τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, επιδιώκοντας να μη σκάσει η βόμβα στα δικά τους χέρια.
Από την άποψη αυτή, είχε ιδιαίτερη σημασία το ταξίδι του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, στην Κίνα και οι συνομιλίες του με την ηγεσία της χώρας που είναι ο μεγαλύτερος δανειστής των ΗΠΑ. Πάντως, από τις δηλώσεις τόσο του Μπάιντεν, όσο και του Κινέζου ομολόγου του, Σι Τζινπίγκ, δεν προκύπτει κάποια συμφωνία επί των δύο καυτών θεμάτων που επηρεάζουν τις σχέσεις των δύο χωρών. Δηλαδή, της ανατίμησης του γουάν που ζητούν οι ΗΠΑ από τους Κινέζους και τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό του αμερικανικού χρέους που ζητάει η Κίνα από τους Αμερικανούς.
ΕΞΑΛΛΟΥ αν το σκεφτεί κανείς, η ικανοποίηση αυτών των δύο αιτημάτων θα ισοδυναμούσε με το πριόνισμα του κλαδιού πάνω στο οποίο κάθονται. Η ανατίμηση του γουάν θα οδηγούσε σε συρρίκνωση των κινεζικών εξαγωγών που είναι το οξυγόνο για την κινεζική οικονομία. Απ' την άλλη, τα μέτρα για τη μείωση του αμερικανικού χρέους θα οδηγούσαν σε νέα ύφεση την αμερικανική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου