Σελίδες

22 Αυγ 2011

«Η Ανώτατη Εκπαίδευση υπόθεση της λαϊκής οικογένειας».



Σε συγκεντρώσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση καλούν την ερχόμενη Τετάρτη, 24 Αυγούστου, ΠΑΜΕ και ΜΑΣ.
Να δώσουν αγωνιστική, δυναμική και άμεση απάντηση στο νόμο - πλαίσιο, που σβήνει τα απομεινάρια της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης, καλούν εργαζόμενους, φοιτητές και σπουδαστές το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Οι συγκεντρώσεις που διοργανώνουν από κοινού την Τετάρτη 24 Αυγούστου, μέρα που το νομοσχέδιο θα είναι στη Βουλή για ψήφιση, αποτελούν κομμάτι ενός ενιαίου αγώνα για να μην περάσει η νέα επίθεση. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 7 το απόγευμα στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκημισή ώρα αργότερα στο άγαλμα του Βενιζέλου.
Ο νέος νόμος - πλαίσιο που συνοδεύεται από διάφορα ιδεολογήματα και έχει την έμμεση ή άμεση στήριξη των δυνάμεων της πλουτοκρατίας και της υποταγής, έρχεται να προσαρμόσει πλήρως τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και τη γνώση που παράγουν στις ανάγκες της καπιταλιστικής παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό, εισάγει ένα νέο μοντέλο διοίκησης των ιδρυμάτων, προσαρμοσμένο στη φυσιογνωμία και το περιεχόμενο που αποκτά η ανώτατη εκπαίδευση.
Συστηματοποιεί τους τρεις κύκλους σπουδών υποβαθμίζοντας τον προπτυχιακό τίτλο, θεσμοθετούνται προπτυχιακές σπουδών τριών χρόνων που θα δίνουν τίτλους πλήρως αποσυνδεδεμένους από την πρόσβαση στο επάγγελμα. Τα προγράμματα σπουδών θα είναι προσαρμοσμένα στα όσα επιτάσσει η «αγορά», ενώ παράλληλα θεσμοθετούνται και προγράμματα διά βίου και εξ αποστάσεως κατάρτισης που θα παρέχουν τα ιδρύματα και επί πληρωμή. Οι σπουδές στην ανώτατη εκπαίδευση γίνονται ακόμα πιο δύσκολες για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών με μια σειρά ρυθμίσεων: Εισάγονται οι έννοιες των φοιτητών «μερικής φοίτησης» και των «ενεργών φοιτητών» οδηγώντας έτσι εκτός πανεπιστημίου όσους αναγκάζονται να δουλέψουν στη διάρκεια των σπουδών τους. Καταργείται το δωρεάν σύγγραμμα και υποκαθίσταται από την ανάρτηση των συγγραμμάτων στο διαδίκτυο. Ανοίγει ο δρόμος ώστε οι - ήδη πολύ πίσω από τις ανάγκες - παροχές σίτισης και στέγασης στους φοιτητές/ σπουδαστές να λειτουργούν όλο και περισσότερο επί πληρωμή, καθώς μπορούν να υπαχθούν ως υπηρεσίες στο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που θα ιδρυθεί σε κάθε ίδρυμα. Τα «φοιτητικά δάνεια» για τα οποία γίνεται λόγος δεν συνιστούν δωρεάν σπουδές, με την αποπληρωμή τους να διαρκεί πολλά χρόνια μετά την αποφοίτηση. Ο νόμος - πλαίσιο παρεμβαίνει σε αντιδραστική κατεύθυνση στο φοιτητικό κίνημα καθιερώνοντας το ενιαίο ψηφοδέλτιο και βάζοντας ουσιαστικά φραγμό στη συλλογική πολιτική δράση, καταργεί το άσυλο και στρέφεται ενάντια στις συλλογικές διεκδικήσεις.
Χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις αποτελούν οι διατάξεις που αφορούν το προσωπικό των ιδρυμάτων. Παγιώνονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για τους «εντεταλμένους διδασκαλίας», οι οποίοι μάλιστα θα μπορούν να εργάζονται με συμβάσεις μόνο για πέντε χρόνια σε κάθε ίδρυμα και στη συνέχεια θα πρέπει να αναζητούν δουλειά σε άλλο πανεπιστήμιο. Και από τις μεταβατικές διατάξεις του νομοσχεδίου, φαίνεται ότι το επόμενο διάστημα μετά την ψήφιση του νόμου, έρχονται μαζικές απολύσεις προσωπικού, περικοπές μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων.
«Εχουμε πόλεμο με την κυβέρνηση και τους συμμάχους της!»
«Να απαντήσουμε δυναμικά, άμεσα, αγωνιστικά. Ο νόμος - πλαίσιο να μην περάσει, να μην εφαρμοστεί! Ο αγώνας πρέπει να είναι πολιτικός και ενιαίος. Η Ανώτατη Εκπαίδευση είναι υπόθεση συνολικά της λαϊκής - εργατικής οικογένειας που πλήττεται από την αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, της ΕΕ, του κεφαλαίου», τονίζουν ΠΑΜΕ και ΜΑΣ καλώντας σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ερχόμενης Τετάρτης.
Οπως τονίζουν, «η μάχη της λαϊκής οικογένειας για να δημιουργήσει ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά της, μπορεί να γίνει νικηφόρα. Απαιτείται πάλη για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, δουλειά με πλήρη δικαιώματα μετά το τέλος των σπουδών.
Καλούμε τους εργάτες, τα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους που αντιπαλεύουν αυτήν την πολιτική, τους φοιτητές - σπουδαστές να παλέψουν από κοινού με το ταξικό εργατικό και λαϊκό κίνημα για να μην περάσει ο νέος νόμος - πλαίσιο, να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Διέξοδος για την Παιδεία υπάρχει αλλά όχι στα πλαίσια της διείσδυσης των μονοπωλίων σε αυτήν. Η διέξοδος πρέπει να αναζητηθεί στον άλλο δρόμο ανάπτυξης, με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών», σημειώνουν ΜΑΣ και ΠΑΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου