Σελίδες

24 Αυγ 2011

Εντυπωσιοθηρία και εκβιασμοί.



Στάχτη στα μάτια των λαών, ότι το κόστος για την έξοδο από την καπιταλιστική κρίση επιμερίζεται τόσο στους εργαζόμενους, όσο και στους επιχειρηματίες, προσπαθούν να ρίξουν 16 Γάλλοι επιχειρηματίες, απαιτώντας ταυτόχρονα την άμεση υλοποίηση μέτρων υπέρ της πλουτοκρατίας. 
Με κοινή «έκκληση» που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του περιοδικού «Le Nouvel Observateur», οι μεγαλοεπιχειρηματίες ζητούν από τη γαλλική κυβέρνηση «τη θέσπιση μιας έκτακτης εισφοράς» στους «πιο προνομιούχους», δήθεν για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στη Γαλλία.
Οι κεφαλαιοκράτες σημειώνουν ότι«έχουμε συνείδηση ότι επωφεληθήκαμε πολύ από ένα γαλλικό μοντέλο και ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον με τα οποία είμαστε δεμένοι και τα οποία επιθυμούμε να συμβάλουμε για να διατηρηθούν». 
Εκείνο, δηλαδή, που εξηγούν, είναι ότι ο καημός τους δεν είναι να ανακουφιστεί ο γαλλικός λαός από τις συνέπειες της κρίσης, αλλά να διασφαλιστεί ότι η πλουτοκρατία θα βγει με ελεγχόμενο τρόπο από την καπιταλιστική κρίση με αλώβητους τους θεσμούς και την εξουσία που διαχρονικά εξασφαλίζει την κερδοφορία της.
Φυσικά, οι κεφαλαιοκράτες σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι η «συμβολή» τους θα πρέπει να έχει«λογικές διαστάσεις», ώστε να αποφευχθούν «οι ανεπιθύμητες οικονομικές επιπτώσεις, όπως η διαφυγή κεφαλαίων ή η αύξηση της φοροδιαφυγής». Ξεκαθαρίζουν, δηλαδή, πως η όποια οικονομική επιβάρυνση του κεφαλαίου θα πρέπει να είναι, ούτε λίγο - ούτε πολύ, συμβολική, διαφορετικά ή δε θα καταβάλλουν φόρους ή θα «πάρουν τα κεφάλαιά τους» και θα πάνε σε άλλες χώρες, με πιο ελκυστικό φορολογικό σύστημα για τις επιχειρήσεις.
Τέτοιες κινήσεις εκ μέρους των μονοπωλίων έχουν γίνει και στις ΗΠΑ και αποτελούν φτηνό εντυπωσιασμό. Οχι μόνο επειδή το αστικό πολιτικό σύστημα σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη λειτουργεί για να ενισχύει την πλουτοκρατία (είτε με το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων, είτε με φοροαπαλλαγές, είτε με ζεστό χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο κ.ά.), αλλά ειδικά στην τωρινή χρονική συγκυρία, που με βάση τη συμφωνία Μέρκελ - Σαρκοζί προωθείται η περαιτέρω μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις...
Αλλωστε, οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των μονοπωλιακών ομίλων διευκρινίζουν ότι μια έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις δεν αποτελεί μια «λύση καθεαυτή: Πρέπει να εγγραφεί σε μια πιο συνολική προσπάθεια μεταρρύθμισης, τόσο όσον αφορά τις δαπάνες όσο και τα έσοδα».Ξεκαθαρίζουν, δηλαδή, ότι ακόμα και αυτή η κίνηση δεν είναι παρά ένας ωμός εκβιασμός, προκειμένου να προχωρήσουν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που αποτελούν στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου και προωθούνται σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την «έκκληση» αυτή υπογράφουν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι μερικών από τους επιφανέστερους πολυεθνικούς ομίλους της Γαλλίας, όπως της εταιρεία καλλυντικών «L' Oreal», του πετρελαϊκού ομίλου «Total», της τράπεζας Societe Generale, της «Air France-KLM», του πυρηνικού ομίλου «Areva» και άλλων. Τα «φτωχαδάκια», δηλαδή, της Γαλλίας, που ξεζουμίζουν χιλιάδες εργαζόμενους για τα κέρδη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου