Σελίδες

6 Αυγ 2011

Πολύπλευρη στόχευση...



Τα προγράμματα για τη δήθεν «αντιμετώπιση της ανεργίας» που παρουσίασε την Τετάρτη η κυβέρνηση συνιστούν απροκάλυπτο εμπαιγμό σε βάρος των ανέργων. 
Πίσω από τους εύηχους «τίτλους» των κυβερνητικών σχεδίων κρύβεται η παράδοση χιλιάδων ανθρώπων ως «λεία» στο κεφάλαιο. 
Τα περίφημα προγράμματα «κατά της ανεργίας» έρχονται ουσιαστικά για να κατοχυρώσουν τις μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα (αφού προβλέπουν μισθούς των 500 και 600 ευρώ) και την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων (αφού πρόκειται για θέσεις μερικής απασχόλησης με ημερομηνία λήξης).
Ερχονται για να υπονομεύσουν τις εθνικές συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις, (αφού θα χρησιμοποιούνται από τους μεγαλοεπιχειρηματίες για να συμπιέσουν μισθούς και μεροκάματα των εργαζομένων). 
Ερχονται, να ρίξουν στάχτη στα μάτια του ανέργων και συνολικά των εργαζομένων, όταν την ίδια ώρα η κυβέρνηση προωθεί πλήθος αντεργατικών νόμων που τσακίζουν κάθε εργασιακό δικαίωμα.
***
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση δήθεν κόπτεται για την ανεργία, ταυτόχρονα:
  • Ετοιμάζεται να προχωρήσει σε «τσεκούρωμα» των επιδομάτων ανεργίας εφαρμόζοντας πολύ αυστηρά κριτήρια. Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται στο «μεσοπρόθεσμο», από την 1/1/2013 ο άνεργος και ο εποχικά εργαζόμενος που την προηγούμενη τετραετία από την έναρξη της επιδότησης έχουν επιδοτηθεί με περισσότερα από 450 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δε δικαιούνται επιδότηση! Μάλιστα, το πλαφόν γίνεται ακόμα πιο αυστηρό από 1/1/2014, καθώς τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 400 την προηγούμενη τετραετία από την έναρξη της επιδότησης.
  • Εχει νομοθετήσει την υπερίσχυση των επιχειρηματικών συμβάσεων έναντι των κλαδικών που αξιοποιούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να συνάψουν «προσωπικές» και εργοστασιακές συμβάσεις με εξευτελιστικούς μισθούς. Μόλις προχτές η επιχείρηση «Sprider» εξανάγκασε τους εργαζομένους στην υπογραφή επιχειρηματικής σύμβασης με μειώσεις μισθών από 17% μέχρι 20%!
  • Απελευθέρωσε με νόμο το όριο των απολύσεων και τις δραστικές μειώσεις των αποζημιώσεων απόλυσης.
  • Εχει θεσμοθετήσει κατώτατο μισθό 580 ευρώ για τους νέους από 18 έως 25 χρόνων που θα δουλεύουν για δυο χρόνια με μισθούς που θα είναι κατά 20% χαμηλότεροι από την εθνική συλλογική σύμβαση.
  • Προχώρησε σε πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
  • Ετοιμάζεται να στείλει στο απαράδεκτο καθεστώς της «εργασιακής εφεδρείας» (βλ. ανεργία) πάνω από 7.000 εργαζομένους σε οργανισμούς του Δημοσίου.
***
Οταν η κυβέρνηση λοιπόν έχει διαμορφώσει ένα τέτοιο αντεργατικό πλαίσιο προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, τότε τα μέτρα - «ασπιρίνες» που παρουσίασε χτες για τους ανέργους (που ουσιαστικά προσφέρουν πάμφθηνα χέρια στους μεγαλοεπιχειρηματίες) δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από μια κίνηση αποπροσανατολισμού, προκειμένου τα λαϊκά στρώματα να γονατίσουν μπροστά στα νέα βάρβαρα μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου