Σελίδες

7 Ιουλ 2011

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ, Μεγάλη απήχηση της πρωτοβουλίας του ΚΚΕ.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, που βρίσκεται στην Παλαιστίνη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Κόμματος για την αναγνώριση ανεξάρτητου κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, έζησε από την πρώτη κιόλας μέρα της επίσκεψης το κλίμα της αστυνομοκρατίας, που κυριαρχεί στο κράτος του Ισραήλ, καθώς και την πολιτική του εξευτελισμού, που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες Ισραηλινοί Αραβες και Παλαιστίνιοι, όταν αναγκάζονται να περάσουν από κάποιο από τα 520 και πλέον σημεία ελέγχου του ισραηλινού στρατού.
Είδε το τείχος των χιλιομέτρων της ντροπής που έχουν οικοδομήσει οι ισραηλινές αρχές, με την υποστήριξη της λεγόμενης «διεθνούς κοινότητας», πρώτα απ' όλα, βέβαια, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Στη χώρα, με γυμνό μάτι ξεχωρίζουν οι κοινωνικές και οικονομικές διαφορές, που γίνονται ιδιαίτερα έντονες όταν κάποιος περνά στις παλαιστινιακές περιοχές, όπως είναι η Ραμάλα, που θυμίζει γκέτο.
Εκεί, στη Ραμάλα, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε την Τετάρτη διαδοχικά με αντιπροσωπείες του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης, του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετέχουν οι Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, βουλευτής, Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ και Οδυσσέας Μάιτα, συνεργάτης του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.
Ιδιαίτερης σημασίας η πρωτοβουλία του ΚΚΕ
Από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με στελέχη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης
Οπως τόνισε στις συναντήσεις εκ μέρους του ΚΚΕ ο Γ. Μαρίνος, είναι γεγονός ότι όλη την προηγούμενη περίοδο εντάθηκαν οι πιέσεις για συμβιβαστική λύση στο Παλαιστινιακό, για λύση που απέχει πολύ από τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ. Αυτή τη γραμμή ακολουθούν και σήμερα οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επιχειρώντας να εμποδίσουν τη διαδικασία ουσιαστικής συγκρότησης και αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους. Στις συνθήκες αυτές, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η πρωτοβουλία του ΚΚΕ, η οποία είναι οικοδομημένη σε βάση που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού: Συνεχές, αποφασιστικό μέτωπο ενάντια στον ιμπεριαλισμό και σ' αυτό το πλαίσιο πάλη για την αποχώρηση των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων, για ανεξάρτητο, κυρίαρχο, βιώσιμο κράτος, στα σύνορα του 1967, δηλαδή πριν τον «πόλεμο των έξι ημερών», που εξαπόλυσε το Ισραήλ, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, επιστροφή προσφύγων στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, απομάκρυνση εποίκων, κατεδάφιση του τείχους, απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων. Σ' αυτήν τη γραμμή, το ΚΚΕ έθεσε ήδη ζήτημα στον πρωθυπουργό της Ελλάδας ζητώντας την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Ο Γ. Μαρίνος σημείωσε πως τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ΕΕ, όταν μιλούν για παλαιστινιακό κράτος, εννοούν ένα μόρφωμα με περιορισμένη κυριαρχία, ενώ καυτηρίασε και τη στάση ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε θύτη και θύμα που ακολουθεί η ΕΕ. Ταυτόχρονα, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε πως οπορτουνιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη, που συσπειρώνονται στο λεγόμενο «Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς» (ΚΕΑ), όπως είναι η γερμανική «Αριστερά» (LINKE), ακολουθούν στο παλαιστινιακό ζήτημα στάση υποχώρησης απέναντι στις ιμπεριαλιστικές αξιώσεις του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Τέλος, αναλυτικά αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Ελλάδα, στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης για τους εργαζόμενους, καθώς και στην πάλη που αναπτύσσεται και στο ρόλο που διαδραματίζει το ΚΚΕ στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, στην ανάδειξη της μοναδικής εναλλακτικής λύσης, που είναι για τους εργαζόμενους η Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία, η προοπτική του σοσιαλισμού.
Θερμή ανταπόκριση από τις παλαιστινιακές οργανώσεις
Ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Γ. Τούσσας, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής, με τον Σαλχί Μπασάμ, ΓΓ του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης
Από τη μεριά του, ο Σάλχι Μπασάμ, ΓΓ του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης, ευχαρίστησε το ΚΚΕ για τη σημαντική πρωτοβουλία που αναπτύσσει σχετικά με την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Ταυτόχρονα, σημείωσε πως και στην Παλαιστίνη με προσοχή παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα, βλέπουν και εκτιμούν το σημαντικό ρόλο που παίζει το ΚΚΕ στους μεγάλους εργατικούς λαϊκούς αγώνες.
Ο Σάλχι Μπασάμ σημείωσε πως το κόμμα του τάσσεται υπέρ της τοποθέτησης του ζητήματος της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, άσχετα από την πορεία των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ. Η θέση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις των ΗΠΑ - ΕΕ - κουαρτέτου, που επιδιώκουν τη σύνδεση του ζητήματος της αναγνώρισης με την πορεία των συνομιλιών με το Ισραήλ. Ο Σάλχι Μπασάμ τόνισε την ανάγκη παραπέρα συντονισμού της δράσης των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων της περιοχής.
Ο Αμπντεραχίμ Μαλούχ, μέλος του ΠΓ του Λαϊκού Μετώπου Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης, σημείωσε από τη μεριά του πως όλος ο παλαιστινιακός λαός ζει κάτω από την ισραηλινή κατοχή κι εκείνο που ζητάει δεν είναι άλλο από την υλοποίηση των διεθνών αποφάσεων, ώστε να σταματήσει το Ισραήλ να είναι το «χαϊδεμένο παιδί» της διεθνούς κοινότητας. Οπως τόνισε, αν δε λυθεί το παλαιστινιακό ζήτημα, δεν μπορούν να λυθούν και τα άλλα ζητήματα της περιοχής και σημείωσε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα το να τεθεί στην προσεχή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το ζήτημα της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους ως κράτους - μέλους του ΟΗΕ.
Από τη μεριά του, ο Ραμζί Ραμπάχ, μέλος του ΠΓ του Δημοκρατικού Μετώπου Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης, σημείωσε πως συνεχίζεται με ένταση η επιθετικότητα του Ισραήλ, που αυτήν την περίοδο εκδηλώνεται με την ιδιαίτερα γοργή ανέγερση νέων εποικισμών μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη. Ο ίδιος σημείωσε πως ο λαός της Παλαιστίνης δεν εμπιστεύεται πλέον την ΕΕ στις κινήσεις που αφορούν την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Υπογράμμισε την ανάγκη πίεσης από τα κάτω, από τις λαϊκές μαζικές δυνάμεις στις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ και πρόσθεσε πως υπό τις σημερινές συνθήκες μένει μόνον ο δρόμος της πίεσης, της πάλης ενάντια στους εποικισμούς, στο τείχος, στην επιθετικότητα του Ισραήλ.
Και οι 3 αυτές δυνάμεις της Παλαιστινιακής Αντίστασης χαιρέτισαν την πρωτοβουλία του ΚΚΕ, που εκδηλώθηκε σε μιαν ιδιαίτερα κρίσιμη φάση εξέλιξης του αγώνα για τη συγκρότηση και αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, λίγες βδομάδες πριν την κρίσιμη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Την ώρα μάλιστα, που, όπως σημείωσαν, η ελληνική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναπτύσσει τη στρατιωτική συνεργασία της με το Ισραήλ και εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια στο δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης.
Να σημειωθεί πως το απόγευμα της Τετάρτης η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε συνάντηση στην Κνεσέτ (στο ισραηλινό Κοινοβούλιο) με αντιπροσωπείες τουΚΚ Ισραήλ και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΧΑΝΤΑΣ (του «Δημοκρατικού Μετώπου για την Ειρήνη και την Ισότητα»), που θα παρουσιαστούν στο αυριανό ρεπορτάζ του «Ρ». Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ συνεχίζεται σήμερα Πέμπτη 7/7, με συναντήσεις με άλλες πολιτικές οργανώσεις της Παλαιστίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου