Σελίδες

22 Ιουλ 2011

Θέλουν να απαγορέψουν το κίνημα στα ΑΕΙ...



Η απαγόρευση οποιασδήποτε κομματικής έκφρασης και δράσης μέσα στα ΑΕΙ είναι από τους στόχους της κυβέρνησης, που εκφράζεται και μέσα στο νόμο - πλαίσιο και, μάλιστα, είναι από τα θέματα που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «κόκκινη γραμμή» και δε δέχεται καν να συζητήσει. 
Η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, δήλωσε σχετικά: «Να σταματήσει το Πανεπιστήμιο να είναι χώρος κομματισμού, παρατάξεων και αντιπαλότητας των κομμάτων ή δημιουργίας κομματικών συσχετισμών, όπως συμβαίνει στις εθνικές ή αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτό είναι μια "κόκκινη γραμμή" που δεν ξεπερνάται. Δεν γίνεται να δημιουργούνται συσπειρώσεις κομμάτων και να λειτουργούν οι παρατάξεις με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα».

Αν ήθελαν να αλλάξει η λειτουργία των κυρίαρχων παρατάξεων μέσα στα ιδρύματα θα μπορούσαν, πρώτα - πρώτα να άλλαζαν τη λειτουργία της δικής τους παράταξης, της ΠΑΣΠ που πράγματι είναι χωμένη ως το λαιμό στα ρουσφέτια και τη διαπλοκή με μερίδα του ΔΕΠ και του διοικητικού προσωπικού, μαζί με τη ΔΑΠ. Ομοίως, μπορούσαν να αλλάξουν και τη λειτουργία της παράταξής τους στους καθηγητές που έχει κάνει ό,τι μπορεί, τα τελευταία χρόνια, για να μετατρέψει τους καθηγητές σε καλούς μάνατζερ, έχει νομιμοποιήσει συλλόγους που λειτουργούν με αντικαταστατικές διαδικασίες και επιχειρεί να μετατρέψει την ΠΟΣΔΕΠ από συνδικαλιστικό - διεκδικητικό όργανο που θα έπρεπε να είναι, σε ένα «think tank» - σύμβουλο της κυβέρνησης.
Το πρόβλημά τους, όμως, δεν είναι αυτού του είδους οι παρατάξεις και η λειτουργία τους. Εξάλλου, τα ρουσφέτια, η διαπλοκή και οι καλές υπηρεσίες στην εκάστοτε κυβέρνηση, θα υπηρετούνται από τις συγκεκριμένες δυνάμεις μέσα στα ΑΕΙ, ακόμα και σε ατομικό επίπεδο (χωρίς, δηλαδή, τη συγκεκριμένη «παραταξιακή» συγκρότηση) και με το νέο καθεστώς που θα φέρει ο νέος νόμος - πλαίσιο.
***
Με την απαγόρευση της κομματικής και παραταξιακής έκφρασης θέλουν να χτυπήσουν την οποιαδήποτε δυνατότητα συλλογικής διεκδίκησης και έκφρασης υπήρχε μέχρι τώρα στα ιδρύματα. Κι αυτό προσπαθούν να το επιτύχουν μέσα από ένα πλέγμα διατάξεων του νέου νόμου. Δεν είναι μόνο η άμεση απαγόρευση συλλογικής έκφρασης στις εκλογικές διαδικασίες (που προκύπτει από την επιβολή όλες οι εκλογές για τα όργανα του κάθε ιδρύματος να γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο). Είναι και οι ρυθμίσεις που ορίζουν ότι θα διώκεται ποινικά όποια κινητοποίηση διακόπτει οποιαδήποτε λειτουργία του ιδρύματος, δηλαδή ακόμα και μια απεργία του διοικητικού προσωπικού ή μια ανακοίνωση στην έναρξη ενός μαθήματος... είναι παράνομες! Οποιαδήποτε μορφή συνδικαλισμού στα ιδρύματα θα είναι παράνομη.
Είναι στάχτη στα μάτια οι ρυθμίσεις του νόμου που λένε π.χ. ότι οι φοιτητές θα μπορούν να συγκροτούν συλλόγους και δικές τους οργανώσεις... αφού οι σύλλογοι και οι οργανώσεις δε θα μπορούν, στην ουσία, να οργανώνουν κανενός είδους κινητοποίηση μέσα στα ιδρύματα!
***
Οταν η υπουργός λέει ότι πρέπει να σταματήσει η «αντιπαλότητα» των κομμάτων στα ιδρύματα, σημαίνει να σταματήσει η ιδεολογική - πολιτική αντιπαράθεση, να κυριαρχήσει «σιγή νεκροταφείου» και να είναι αποδεκτή μόνο η ιδεολογική θέση των εκάστοτε μάνατζερ και των διοικήσεων. 
Κι αυτά σε ένα χώρο που υποτίθεται «παράγει σκέψη» και προστατεύεται (από το εθιμικό Δίκαιο και μόνο, σύμφωνα με το νέο νόμο) η «ελεύθερη διακίνηση ιδεών».
Οταν η υπουργός λέει να πάψει η «δημιουργία κομματικών συσχετισμών» εννοεί, όχι μόνο να μη γίνεται διαπάλη, αλλά να μην υπάρχει καν κίνημα στα ΑΕΙ. 
Δε θέλουν να χτυπήσουν τον εκφυλισμό που υπάρχει σήμερα στο κίνημα στα ιδρύματα (εξάλλου αυτός μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την ενδυνάμωση του ίδιου του κινήματος), αλλά θέλουν να καταργήσουν την ίδια την έννοια του οργανωμένου κινήματος. 
Επιπλέον, θέλουν να τσακίσουν στη συνείδηση της νεολαίας κάθε έννοια οργάνωσης και συλλογικής διεκδίκησης.
Δεν το λένε ξεκάθαρα, αλλά στην πραγματικότητα ο στόχος τους είναι το ΚΚΕ και η δράση του. 
Ο στόχος τους είναι να μπουν εμπόδια στη μοναδική διαφορετική πολιτική φωνή, που εκφράζεται και στους χώρους των ΑΕΙ. 
Ο στόχος τους είναι να βάλουν εμπόδια στη συνάντηση της ανατρεπτικής θεωρίας και δράσης του ΚΚΕ με ένα μεγάλο μέρος της νέας γενιάς. 
Δε θα τους περάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου