Σελίδες

15 Ιουλ 2011

Η πραγματική διέξοδος...


Η συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ΕΕ και παγκόσμια για τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, που στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες συνδυάζεται με το υπέρογκο κρατικό χρέος, επιβεβαιώνει τις προειδοποιήσεις και τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για το χαρακτήρα της κρίσης και της καπιταλιστικής Ευρωένωσης. 
Το ΚΚΕ μίλησε από την πρώτη ώρα για καπιταλιστική κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων και υπερπαραγωγής προϊόντων, το ξεπέρασμα της οποίας απαιτεί απαξίωση μέρους του κεφαλαίου. 

Αυτό επιδιώκουν να κάνουν τώρα με ελεγχόμενο τρόπο τα καπιταλιστικά κράτη της ΕΕ, για να αποφύγουν τις αναταράξεις από μια βίαιη καταστροφή, όπως αυτή που τσακίζει σήμερα την εργατική λαϊκή οικογένεια, με μέτρα που μειώνουν κι άλλο την τιμή της εργατικής δύναμης.
Για την ώρα, η ελεγχόμενη χρεοκοπία φαίνεται ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της πλουτοκρατίας. Οι ανταγωνισμοί, ωστόσο, κλιμακώνονται, ακριβώς επειδή τα καπιταλιστικά κράτη, οι τράπεζες και άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας επιδιώκουν να διασφαλίσουν τη μικρότερη δυνατή ζημιά από τη δεδομένη απαξίωση κεφαλαίου, η οποία προωθείται και με την υποτίμηση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους για έξοδο από την κρίση σε όφελος του κεφαλαίου, απαξιώνοντας ταυτόχρονα στο έπακρο την εργατική δύναμη με τα μέτρα που ωθούν στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, στην ανεργία. Τα μονοπώλια επιδιώκουν να βγάλουν την ουρά τους έξω από την καταστροφή κεφαλαίου. Το ίδιο επιδιώκει κάθε χώρα για τη δική της αστική τάξη. Ταυτόχρονα, κυβερνήσεις κρατών που βρίσκονται ψηλά στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, όπως η Γερμανία, επιδιώκουν να μπάσουν στο παιχνίδι τους ιδιώτες, για να επιμεριστεί και σ' αυτούς το κόστος από την ελεγχόμενη χρεοκοπία.
Μέσα σ' ένα τέτοιο κλίμα παρεμβαίνουν και οι λεγόμενοι «οίκοι αξιολόγησης», οι οποίοι απειλούν να χαρακτηρίσουν σαν «χρεοκοπία» την ενδεχόμενη υποτίμηση ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι ιδιώτες και μ' αυτόν τον τρόπο να παγώσουν οποιαδήποτε πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών και του κράτους σε νέο δανεισμό από τις λεγόμενες «αγορές». Πράγμα που σημαίνει ότι τα καπιταλιστικά κράτη της Ευρωζώνης ωθούνται να επωμιστούν εξολοκλήρου το οποιοδήποτε δανειακό πακέτο χρειαστεί η Ελλάδα και άρα θα στερήσουν χρήματα από τη δική τους αστική τάξη, γιατί, ενώ δεν το θέλουν, ταυτόχρονα υπάρχει στη μέση και το κοινό νόμισμα, το ευρώ. Αυτός ο σκυλοκαβγάς είναι που οξύνει τα πνεύματα στο εσωτερικό της ΕΕ και πυροδοτεί ταυτόχρονα αντιπαραθέσεις με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αφού οι καπιταλιστικές οικονομίες διαπλέκονται μεταξύ τους, εξαιτίας της παγκοσμιοποιημένης δράσης του κεφαλαίου.
Τι σχέση έχουν με το συμφέρον του λαού όλα τα παραπάνω; 
Καμιά απολύτως. Για το λαό, η πλουτοκρατία και τα κόμματά της έχουν αποφασίσει τη βίαιη χρεοκοπία του, με τσάκισμα κάθε δικαιώματος, προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων της ΕΕ με φτηνότερους εργάτες και να ανοίξουν νέα κερδοφόρα πεδία δράσης για το κεφάλαιο. Γι' αυτό, τα αντιλαϊκά μέτρα και οι ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ. Σωτηρία για το λαό, μέσα στο φαύλο κύκλο της καπιταλιστικής κρίσης και της αναιμικής ανάπτυξης, δεν υπάρχει. 
Η διέξοδος βρίσκεται στην πάλη για την απόκρουση της επίθεσης, στη συγκέντρωση δυνάμεων για την ανατροπή του συστήματος που φορτώνει την κρίση και την καπιταλιστική ανάπτυξη στις πλάτες του λαού. 
Με ισχυρό ταξικό κίνημα και συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου