Σελίδες

21 Ιουλ 2011

Πανεπιστήμιο - επιχείρηση ...



Το τι σημαίνει Πανεπιστήμιο ΑΕ ή Πανεπιστήμιο παράρτημα των μονοπωλίων, όπως αυτά που οραματίζεται και θέλει να δημιουργήσει με το νέο αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ η κυβέρνηση, δείχνει με παραστατικό τρόπο δημοσίευμα της «Ιντερνάσιοναλ Χέραντλ Τρίμπιουν» για τη μυστική συμφωνία μεταξύ της «Ντόιτσε Βανκ» με δύο από τα θεωρούμενα καλύτερα πανεπιστήμια της Γερμανίας. 
Οι όροι του συμβολαίου που δημοσιοποιήθηκαν αποδεικνύουν περίτρανα ότι ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός ελέγχει απόλυτα και ιδιοποιείται την παραγόμενη γνώση και έρευνα από τα δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα. 

Συγκεκριμένα, η τράπεζα συμφώνησε να καταβάλει 12 εκατομμύρια για ένα διάστημα 4 ετών για τη χρηματοδότηση ενός ερευνητικού προγράμματος για την εφαρμογή προηγμένων μαθηματικών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε καθένα από τα δύο πανεπιστήμια, το Humboldt University και το Technical University of Berlin. Ως αντάλλαγμα η τράπεζα είχε λόγο για την πρόσληψη των υπεύθυνων για το ερευνητικό πρόγραμμα καθηγητών, ενώ διόριζε και δικούς της τραπεζικούς υπαλλήλους στη θέση βοηθών καθηγητών. 
Επίσης αποφάσιζε για τη θεματολογία και τη στρατηγική της έρευνας, ενώ είχε δικαίωμα να αναθεωρήσει την ερευνητική εργασία, καθώς και να παρεμποδίσει τη δημοσιοποίησή της τουλάχιστον για δύο χρόνια. 
Στους όρους της συμφωνίας ήταν επίσης ότι το εργαστήριο θα βρισκόταν κοντά στα γραφεία της τράπεζας στο Βερολίνο και πως η συμφωνία θα παρέμεινε μυστική. 
Είναι ολοφάνερο ότι σε αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή στο ολοκληρωτικό πέρασμα των ΑΕΙ στις επιχειρήσεις, οδηγεί τα Πανεπιστήμια και ο νόμος - πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση. 
Η διέξοδος δεν μπορεί παρά να αναζητηθεί στον άλλο δρόμο ανάπτυξης, με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου