Σελίδες

6 Ιουν 2011

ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ: Παραδίδονται χρυσοφόρες στα ξένα και ντόπια μονοπώλια.



Σε ...χρυσάφι μετατρέπουν το νερό που πίνουμε τόσο η ΕΥΔΑΠ, όσο και η ΕΥΑΘ, οι οποίες σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, με ανακοινώσεις τους, θριαμβολογούν για την τεράστια αύξηση στα ποσοστά κερδών, μετά από φόρους, που αποκόμισαν το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010. Κέρδη, βέβαια, που οφείλονται στο γεγονός ότι η λαϊκή οικογένεια, παρότι δέχεται το μπαράζ των αντεργατικών κυβερνητικών μέτρων, πληρώνει πανάκριβα το νερό και τα τέλη αποχέτευσης, ενώ ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι των δύο επιχειρήσεων υποχρεώθηκαν σε δραστική μείωση των αποδοχών τους με όχημα το αντιλαϊκό μνημόνιο. 

Και, βέβαια, ο λαός και οι εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν να πληρώνουν ακόμη πιο ακριβό αυτό το πολύτιμο φυσικό αγαθό, όπως το νερό, αν υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για πλήρη ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων αυτών, που έχουν μπει «στο μάτι» των ξένων και ντόπιων μονοπωλίων.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ, τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων το πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθαν σε 7,140 εκατ. ευρώ, έναντι 2,235 εκατ. ευρώ πέρσι, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 4,434 εκατ. ευρώ, έναντι 143.000 ευρώ του αντίστοιχου περσινού τριμήνου, δηλαδή σημείωσαν αύξηση κατά 3.000%! Αντίστοιχα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΥΑΘ, τα προ φόρων κέρδη έφτασαν τα 7,285 εκατ. ευρώ, έναντι 6,275 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2010 αυξανόμενα κατά 16,09%, ενώ τα μετά φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στο ποσό των 5,555 εκατ. ευρώ έναντι 4,711 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 17,91%.

Την ίδια στιγμή, η ανακοίνωση της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ προκάλεσε τη δίκαιη αγανάκτηση του λαού της Θεσσαλονίκης και της Αττικής και των εργαζομένων σ' αυτές τις επιχειρήσεις. Το έδαφος, βέβαια, για την εξέλιξη αυτή έχει προετοιμαστεί εδώ και χρόνια από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης και της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, με αποτέλεσμα τα τιμολόγια ύδρευσης να έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια ακόμη και πάνω από 150% και τα τέλη αποχέτευσης πάνω από 80%!
Τώρα με πρόσχημα το δημόσιο χρέος, η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί και κλείνει οργανισμούς και επιχειρήσεις διαχείρισης φυσικών - κοινωνικών αγαθών (όπως το νερό), προς όφελος ντόπιων και ξένων επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος του εργαζόμενου λαού που θα πληρώνει ακριβότερα τις παρεχόμενες υπηρεσίες (νερό, αποχέτευση κ.ά.), και των εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, υλοποιώντας έτσι τις κατευθύνσεις που έχει συναποφασίσει με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Το ΚΚΕ, που από την πρώτη στιγμή είχε αποκαλύψει και είχε καταγγείλει τους σχεδιασμούς αυτούς, ζητά από την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης και να επανέλθει στο δημόσιο έλεγχο το 100% των εταιρειών. Το ΚΚΕ προτείνει τη δημιουργία αποκλειστικά δημόσιου φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων της χώρας μας στο πλαίσιο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες. Τόσο η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, όσο και οι άλλες επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας, εντασσόμενες στο φορέα αυτό, θα μπορούν να προσφέρουν φτηνές και καλής ποιότητας υπηρεσίες προς όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.





Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου