Σελίδες

16 Ιουν 2011

Να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής...




Οι χτεσινές εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, μαζί και τα άλλα αστικά κόμματα, είναι αδίσταχτα απέναντι στο λαό, στην προσπάθειά τους να υπηρετήσουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τα συμφέροντα του κεφαλαίου, σε συνθήκες βαθύτατης καπιταλιστικής κρίσης. 
Από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, τα δυο κόμματα παζάρευαν τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, σε μια προσπάθεια να εκβιάσουν το λαό, να του καλλιεργήσουν την πεποίθηση ότι η συναίνεση είναι όρος αναγκαίος για να μην πτωχεύσει, δήθεν, η χώρα. 


Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν φτάσει στο σημείο να κουβεντιάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο της συγκυβέρνησης, δείχνει τη στρατηγική τους ταύτιση από τη μια, αλλά και την αποφασιστικότητά τους να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να τσακίσουν το λαό και το ταξικό του κίνημα.



Η επιχείρηση «συγκυβέρνηση» ναυάγησε τελικά για την ώρα, με τους δυο εταίρους του δικομματισμού να ρίχνει ο ένας την ευθύνη στον άλλο. Ακόμα και αυτή τους η διαφωνία δε γίνεται στη βάση αντίθετων στρατηγικών στόχων, αλλά πηγάζει από την προσπάθεια του καθενός να προσαρμόσει το κομματικό όφελος στο γενικότερο συμφέρον της τάξης που συνυπηρετούν. Η ουσία παραμένει στο γεγονός ότι οι μεταξύ τους συνεννοήσεις γίνονται για το πώς πιο αποτελεσματικά θα προχωρήσουν τα μέτρα που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο και η νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας με την τρόικα. Η ολοκλήρωση αυτών των βαθιά αντιλαϊκών συμφωνιών θα ήταν, άλλωστε, και το αντικείμενο της κυβέρνησης συνεργασίας που μαγείρευαν στις πλάτες του λαού.


Η πλουτοκρατία έχει θέσει εδώ και καιρό το αίτημα για ακόμα πιο επιθετική συναίνεση, πρωτίστως ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Ο λόγος είναι ότι βλέπουν να κλιμακώνονται οι λαϊκές αντιδράσεις για την κυρίαρχη πολιτική και, ταυτόχρονα, την κρίση να βαθαίνει. Ξέρουν ότι τα μέτρα που έχει ανάγκη η αστική τάξη, για να δημιουργήσει συνθήκες κερδοφόρας επανεπένδυσης των συσσωρευμένων κεφαλαίων της, είναι αδύνατο να παρθούν από μια μονοκομματική κυβέρνηση. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου δρα ένα ισχυρό ΚΚΕ, που αποκαλύπτει τον πραγματικό χαρακτήρα της κρίσης, αντιπαλεύει τα κόμματα και τη στρατηγική του κεφαλαίου, πρωτοστατεί στο οργανωμένο λαϊκό κίνημα.


Από αυτήν τη σκοπιά, τα σχέδια για πιο επιθετική συνεργασία των αστικών κομμάτων όχι μόνο δεν εγκαταλείπονται μετά τις χτεσινές εξελίξεις, αλλά είναι βέβαιο ότι θα ενταθούν οι εκβιασμοί στο λαό να σηκώσει μια ξένη για τα συμφέροντά του σημαία και να γίνει ο ίδιος, με απειλές και τρομοκρατία, καταλύτης της συναίνεσης στη βαρβαρότητα. Τώρα είναι ώρα ευθύνης για το λαό. Οι παλινωδίες και τα αδιέξοδα του αστικού συστήματος δείχνουν ότι η λαϊκή πίεση και παρέμβαση μπορούν να δημιουργήσουν ρήγματα. 
Με οργάνωση της ταξικής πάλης στους τόπους δουλειάς και ισχυρό ΚΚΕ, τα ρήγματα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση το αστικό σύστημα και τα κόμματά του, να ακυρώσουν τους ελιγμούς τους. 
Στο χέρι του λαού είναι να βγει οργανωμένος στο προσκήνιο, να καθορίσει αυτός τις εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου