Σελίδες

30 Ιουν 2011

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ


Οργανωμένο σχέδιο για να χτυπηθεί η λαϊκή κινητοποίηση.

Με ένα εκτεταμένο και καλά οργανωμένο σχέδιο και χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις καταστολής αλλά και τις σε διατεταγμένη υπηρεσία ομάδες κουκουλοφόρων και άλλους μηχανισμούς, η κυβέρνηση εξαπέλυσε χτες ένα άγριο χτύπημα κατά της λαϊκής κινητοποίησης. 
Ο στόχος να χτυπηθούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δεν τους βγήκε, αλλά η επίθεση που εξαπολύθηκε από την κορυφή της πλατείας Συντάγματος στη 1.30 μετά το μεσημέρι, επεκτάθηκε με «χτύπημα στο ψαχνό». 
Εκτοξεύτηκαν τόνοι χημικών που έκαναν την ατμόσφαιρα θάλαμο αερίων - ακόμη και μέσα σε κτίρια έριχναν. Πολλές εκατοντάδες οι τραυματίες, πολλοί με ανοιγμένα κεφάλια, σπασμένα χέρια και αναπνευστικά προβλήματα. Αυταρχισμός και καταστολή που πάνε παρέα με τον άθλιο εκβιασμό κυβέρνησης και πλουτοκρατίας και την άγρια επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα.
Μεθοδευμένα και οργανωμένα ξεκίνησαν κι εκτυλίχτηκαν (και) τα χτεσινά επεισόδια, που αποτέλεσαν το πρόσχημα για να χτυπήσουν οι δυνάμεις καταστολής στο ψαχνό και να μετατρέψουν σε πεδίο μάχης το κέντρο της Αθήνας.
Μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη «διαδηλωτές» λογιών λογιών είχαν πάρει θέση ακριβώς μπροστά στα κάγκελα που είχαν στήσει τα ΜΑΤ. Παραταγμένοι δίπλα δίπλα, «ακομμάτιστοι» που εμφανίζονται ως ομάδα «Ουστ», άλλα άτομα κρατώντας ελληνικές σημαίες, σημαίες με το αστέρι της Βεργίνας και της Κύπρου, φωνάζοντας συνθήματα, όπως «κλέφτες - προδότες», κρατώντας πανό με γραμμένο πάνω «Οχι» και πηγαινοφέρνοντας μες στο πλήθος μια κρεμάλα απευθυνόμενη στους «βουλευτές» τους «ανθέλληνες». Και, τέλος, στην άκρη προς τη Βασ. Σοφίας, μια ομάδα που από τις 12 το μεσημέρι (όχι τυχαία η ώρα) έβριζε ακατάπαυστα και χυδαία τους ΜΑΤάδες καλλιεργώντας το κλίμα.
Το πρόσχημα



Το πρόσχημα για να ορμήσουν οι αστυνομικοί εναντίον των συγκεντρωμένων δόθηκε στις 13.27. Ηδη, από τις 12 το μεσημέρι, η κεφαλή της πορείας του ΠΑΜΕ έχει προσεγγίσει από την Πανεπιστημίου την πλατεία Συντάγματος, που ήταν γεμάτη από άλλους διαδηλωτές. Στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου και στα πεζοδρόμια της Πανεπιστημίου στη συμβολή της με τη Βασ. Σοφίας κινούνται πολλές ομάδες με λίγα άτομα η καθεμιά, που «ασχολούνται» με το ΠΑΜΕ. Η ομάδα που καλλιεργεί το κλίμα περιμένει. Και στις 13.27 ακριβώς επιχειρεί να σπάσει το φράγμα και να ορμήσει προς τη Βουλή. Ταυτόχρονα η κίνηση αυτή γίνεται και από άλλους σε μήκος πάνω από 50 μέτρα. Πίσω από την ομάδα αυτή και απέναντι από την ανηφόρα προς τη Βουλή (όπου βρίσκεται το άγαλμα του Βενιζέλου) έχει πάρει θέση, μόλις λίγα λεπτά πριν, ομάδα «μαυροντυμένων».
Με την κίνηση της ομάδας και των άλλων προς τα κάγκελα, τα ΜΑΤ επιτίθενται για να διώξουν τους τάχα εισβάλλοντες. Και δέχονται ως «απάντηση» πέτρες και ξύλα που πετούν οι «αντιεξουσιαστές». Αυτό ήταν. Αρχίζει η ευρεία ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, προκαλώντας πανικό, κυνηγώντας τον κόσμο προς την Πανεπιστημίου και το κάτω μέρος της πλατείας. Μάλιστα, για να διαλύσουν εντελώς το πλήθος από το οδόστρωμα της Αμαλίας ξυλοφορτώνουν απάνθρωπα τον κόσμο με ροπαλιές ακόμα και στο κεφάλι, ψεκάζοντάς τους κατά πρόσωπο, τους χτυπούν δολοφονικά ακόμα και την ώρα που πατείς με - πατώ σε προσπαθούσαν να διαφύγουν από το ξύλο κουτρουβαλώντας στα σκαλιά της πλατείας.
Το κυνηγητό, το ξύλο και το ψέκασμα επεκτείνονται σα σκούπα από την Αμαλίας προς τα κάτω. Η πλατεία αδειάζει και σε μια ακτίνα γύρω από αυτήν η κατάσταση είναι αφόρητη από τα χημικά.
Το σκηνικό στήθηκε. Από εκείνη την ώρα και μετά, δυνάμεις της αστυνομίας και «αντιεξουσιαστές» επιδόθηκαν σε έναν κλεφτοπόλεμο σε διάφορα σημεία. Δικυκλιστές της μονάδας «Δέλτα» εφορμούσαν πάνω - κάτω, χτυπώντας με τα μακριά τους κλομπ αδιακρίτως διερχόμενους και συγκεντρωμένους.
Χημικά και μέσα σε κτίρια
Διμοιρία των ΜΑΤ κυνήγησε διαδηλωτές μέχρι την οδό Ξενοφώντος (κάθετος της Αμαλίας). Κάποιοι αναζήτησαν καταφύγιο στα γραφεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ). Οι αστυνομικοί συνέχισαν μέχρι την είσοδο του κτιρίου όπου έριξαν μέσα χημικά. Η ατμόσφαιρα στο κτίριο έγινε αποπνικτική. Από την επίθεση των ΜΑΤ τραυματίστηκαν τρεις εκπαιδευτικοί.
Στο ίδιο κλίμα τα ΜΑΤ στην οδό Ξενοφώντος έριξαν δακρυγόνα μέσα σε ιδιωτική σχολή, με το προσωπικό που εκείνη την ώρα βρισκόταν εντός να βγαίνει πανικόβλητο και σκασμένο έξω στο δρόμο όπου ξυλοκοπήθηκε άγρια. Η αστυνομική επιχείρηση είχε αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να τρέχουν πανικόβλητοι στην Πλάκα, στο Μοναστηράκι και τις οδούς Ερμού και Αθηναΐδας προσπαθώντας να γλιτώσουν. Το κυνηγητό στις οδούς αυτές γινόταν πάλι από τις ομάδες «Δέλτα».
Με σχετική του ανακοίνωση το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών κατήγγειλε «την επίθεση σε εκπαιδευτικούς κάτω από τα γραφεία της ΔΟΕ (Σύνταγμα - Ξενοφώντος), τη χρήση χημικών γύρω και μέσα στο κτίριο και τον τραυματισμό τριών εκπαιδευτικών». Τονίζει πως «η ενέργεια αυτή στοχεύει στο χτύπημα και στην τρομοκράτηση του λαϊκού κινήματος για να περάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα που περιέχονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα».
Απέναντι από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου κατέστρεψαν σχεδόν ολοσχερώς τις προσόψεις δύο κτιρίων που στεγάζουν τράπεζες. Στη μία επιχείρησαν να μπουν και στο εσωτερικό της με μία πρώτη σκέψη να την πυρπολήσουν, κάτι που τελικά δεν έγινε.
Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα αστυνομικοί της ομάδας «Δ» μετά από φραστικό επεισόδιο έριξαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και χημικά εναντίον θαμώνων καταστημάτων στην Ευαγγελιστρίας αλλά και στην Ερμού, όπως και στη Μητροπόλεως. Επίσης, αστυνομικοί της ίδιας ομάδας απωθούσαν διαδηλωτές προς το Μοναστηράκι χρησιμοποιώντας κλομπ και ρίχνοντας χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Διαδηλωτές και θαμώνες των καταστημάτων άρχισαν να τρέχουν προς την πλατεία στο Μοναστηράκι για να αποφύγουν τους αστυνομικούς. Οι αστυνομικοί με τα δίκυκλά τους κύκλωσαν διαδηλωτές και θαμώνες στην πλατεία και στη συνέχεια τους κυνήγησαν προς την Πλάκα.
Γενικά η εικόνα σε όλα τα στενά και τους κεντρικούς δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος είναι εικόνα πολύ μεγάλων καταστροφών. Τέλος, να σημειωθεί ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα «παπάκια» εμφανίζονταν από το πουθενά, αποβίβαζαν ασφαλίτες με πολιτικά οι οποίοι εξαφανίζονταν σε γωνίες, μέσα στο πλήθος, για να κάνουν ποιος ξέρει τι δουλειά είχαν διαταχθεί.
Το πρωί
Διαδηλωτές χτυπήθηκαν και νωρίς το πρωί όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό επί της Βασ. Κωνσταντίνου. Τα επεισόδια επεκτάθηκαν στην οδό Ερατοσθένους στο Παγκράτι, όπου αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών.
Την ίδια ώρα, στη Βασ. Σοφίας στο ύψος του «Ευαγγελισμού», αστυνομικοί επιχείρησαν να απομακρύνουν άλλη ομάδα που πραγματοποιούσε καθιστική διαμαρτυρία στο οδόστρωμα. Οκτώ άτομα οδηγήθηκαν με μικροτραυματισμούς ή αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο.
Από το κέντρο της Αθήνας μέχρι το βράδυ είχαν προσαχθεί 43 άτομα και συνελήφθησαν 17. Κατά την Αστυνομία, τραυματίστηκαν 31 αστυνομικοί.
Είχαν στόχο να χτυπήσουν το ΠΑΜΕ
Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι και ενώ τα επεισόδια στο Σύνταγμα είναι πλέον εκτεταμένα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αποφασίζουν και κατευθύνονται στην Ομόνοια όπου και συγκεντρώνονται.
Ο Χρ. Κατσώτης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, μιλάει από τις ντουντούκες:
«Εργάτες και εργάτριες σας ενημερώνουμε ότι αυτή τη στιγμή στο Σύνταγμα δεν υπάρχει κανείς, όπως και στους γύρω δρόμους. Η κυβέρνηση, την οποία καταδικάζουμε, με τις δυνάμεις καταστολής και όσους μηχανισμούς είχαν εντάξει σε αυτό το εκτεταμένο σχέδιο του σημερινού χτυπήματος είχαν στόχο να χτυπήσουν κυρίως το ΠΑΜΕ. Είχαμε πληροφορίες γι' αυτό. Οτι ήθελαν να μας εμπλέξουν σε αυτό το εκτεταμένο σχέδιο της προβοκάτσιας. Ηθελαν να μας χτυπήσουν. Από τις εξελίξεις επιβεβαιώθηκαν αυτές οι πληροφορίες.
Ηδη μέσα στη Βουλή καταγγέλθηκε όλο αυτό το σχέδιο της κυβέρνησης, η καταστολή που σήμερα χρησιμοποίησε. Θα μείνουμε εδώ. Στη Βουλή συνεχίζεται η συζήτηση και η ψηφοφορία για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο. Θα μείνουμε μέχρι να τελειώσει η ψηφοφορία. Κλιμακώνουμε την πάλη. Να μην επιτρέψουμε να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο που δημιουργεί κόλαση για κάθε εργαζόμενο, για κάθε λαϊκή οικογένεια».
Περίπου 20 λεπτά μετά ο Γ. Σκιαδιώτης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, καταγγέλλει για άλλη μια φορά ότι «η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τον κρατικό κατασταλτικό μηχανισμό, σε συνεργασία με τις ομάδες των προβοκατόρων επεκτείνουν, γενικεύουν την καταστολή, όχι μόνο στην πλατεία, αλλά και στους γύρω δρόμους. Αυταπάται η κυβέρνηση, είναι γελασμένοι όλοι αυτοί αν νομίζουν ότι το κίνημά μας μπορεί να τρομοκρατηθεί, να κάνει πίσω από αυτού του είδους την καταστολή. Τους υποσχόμαστε και πριν απ' όλα σε αυτούς που δίνουν τις εντολές - τα μονοπώλια και το μεγάλο κεφάλαιο - ότι θα το πληρώσουν ακριβά. Και θα το πληρώσουν ακριβά με ακόμα πιο αποφασιστική οργάνωση. Θα συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά. Αυτή την υπόσχεση μπορούμε να δώσουμε και τη δίνουμε σε όλο εκείνον τον κόσμο που έχει προσδοκίες από το ΠΑΜΕ».
Κουκουλοφόροι χωρίς στολή

Προβοκάτορες με κουκούλες και σιδηρολοστούς που έδρασαν στα επεισόδια έξω από τη Βουλή και στη συνέχεια ξέφυγαν από το χώρο της πλατείας και με τον πλέον κυνικό - προκλητικό τρόπο ενώθηκαν με διμοιρίες των ΜΑΤ που ήταν στο προαύλιο της Βουλής, κατέγραψαν οι κάμερες της τηλεόρασης, ενώ το σχετικό βίντεο προβλήθηκε στο χτεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων του ΑΛΤΕΡ.
Στο βίντεο εμφανίζονται πέντε άτομα, με εξάρτυση ...κουκουλοφόρων. Ο ένας φοράει κράνος μοτοσικλέτας, δύο άλλοι με ιατρικές μάσκες και λοστούς από κατασκευές ντέξιον, ο 4ος με ιατρική μάσκα και κοντό παντελόνι, ενώ ο 5ος είναι γυμνός από τη μέση και πάνω, κρατάει επίσης σιδηρολοστό, έχει το πρόσωπο καλυμμένο, ενώ στο κεφάλι έχει επίδεσμο.
Ολοι τους διασχίζουν την Αμαλίας και αναμειγνύονται με ομάδα των ΜΑΤ που εκείνη την ώρα είχε καθηλώσει στην άσφαλτο κάποιο διαδηλωτή. Οι τρεις πρώτοι περνούν ανεμπόδιστα τα κάγκελα που είχαν τοποθετηθεί δίπλα στο φυλάκιο της εισόδου της Βουλής. Ο γυμνός παρεμποδίζεται από άνδρα των ΜΑΤ, στον οποίο προφανώς προκάλεσε ερωτηματικά η εμφάνισή του, κάτι φαίνεται να λένε μεταξύ τους. Οι τρεις που είναι ήδη στο προαύλιο κάνουν έντονα νεύματα και κάτι φωνάζουν, ενώ επιτόπου παρεμβαίνει και ο τύπος με το κοντό παντελόνι, που φαίνεται να δίνει κάποιες οδηγίες στους άνδρες των ΜΑΤ. Μετά από αυτό, ο γυμνός και ο τύπος με το παντελονάκι κατευθύνθηκαν μαζί προς το φυλάκιο, πέρασαν τα κάγκελα, μπήκαν στο προαύλιο της Βουλής και έγιναν πάλι παρέα με τους τρεις που λίγα δευτερόλεπτα πριν είχαν μπει στο χώρο της Βουλής. Σαν να μην τρέχει απολύτως τίποτα, και με απίστευτη ψυχραιμία, άφησαν τα λοστάρια δίπλα στο φυλάκιο και αφού ανηφόρησαν μερικά μέτρα προς το κτίριο της Βουλής, έγιναν ένα με τη διμοιρία των ΜΑΤ που ήταν στο χώρο.
Για το συμβάν αυτό ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., Α. Κοκκαλάκης, ο οποίος μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα αμήχανης σιωπής, είπε πως... «είμαι ειλικρινής και ξεκάθαρος. Ούτε κι εγώ έχω εικόνα, ωστόσο μέσα από μία έρευνα θα φανεί».
Αργά το βράδυ το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι η υπόθεση θα διερευνηθεί και ότι διατάχθηκε ΕΔΕ.
Εκατοντάδες τραυματίες
Γιατροί και νοσηλευτές, στελέχη του ΚΚΕ και συνδικαλιστές έσπευσαν χτες το απόγευμα στο ιατρείο στο Σύνταγμα να προσφέρουν βοήθεια στους τραυματισμένους διαδηλωτές
Ενενήντα εννέα τραυματίες μεταφέρθηκαν χτες σε νοσοκομεία της Αθήνας, απ' τα επεισόδια, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, αλλά στην πραγματικότητα οι τραυματίες είναι αρκετές εκατοντάδες. Οι τραυματίες έφεραν χτυπήματα, εγκαύματα, ενώ αντιμετώπιζαν και αναπνευστικά προβλήματα από την εκτεταμένη χρήση χημικών.
Στον «Ευαγγελισμό» μεταφέρθηκαν 28 τραυματίες, από τους οποίους δυο παρέμειναν για περαιτέρω εξετάσεις. Στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» μεταφέρθηκαν 57 τραυματίες. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και ένας με κάταγμα στο κρανίο και υποσκληρίδιο αιμάτωμα και παρέμεινε για νοσηλεία. Επτά τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Ελπίς», έξι στην «Πολυκλινική» Αθηνών και ένας στο «Σωτηρία».
Εκατοντάδες άνθρωποι έφτασαν χτες τραυματισμένοι στο ιατρείο που στήθηκε στο Μετρό του Συντάγματος, με αναπνευστικά προβλήματα, χτυπήματα και εγκαύματα. Τραυματίες είχαν εγκλωβιστεί στο Μετρό του Συντάγματος και ήταν αδύνατη η πρόσβαση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, προκειμένου να διακομιστούν στα νοσοκομεία.
Με παρέμβασή του στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ 
Θανάσης Παφίλης κατήγγειλε εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας την πρωτοφανή επίθεση των δυνάμεων καταστολής με χρήση χημικών, ζήτησε τον άμεσο απεγκλωβισμό από το Μετρό και την ευρύτερη περιοχή διαδηλωτών και άλλων πολιτών και το σταμάτημα της ρίψης χημικών που δημιουργούν αφόρητη κατάσταση σε χιλιάδες ανθρώπους στο κέντρο της Αθήνας.
Συνδικαλιστές της ΟΕΝΓΕ κατήγγειλαν ότι δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν πετώντας δακρυγόνα και βόμβες κρότου στα ιατρεία που είχαν στηθεί στην πλατεία Συντάγματος και την ώρα εκείνη περιέθαλπαν τραυματίες.
Μετά και την παρέμβαση του Θ. Παφίλη στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι οι τραυματίες που είχαν εγκλωβιστεί στο Μετρό του Συντάγματος μεταφέρθηκαν με συρμούς στο σταθμό του Μετρό στο Μέγαρο Μουσικής και από κει με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία.
Γιατροί και νοσηλευτές, στελέχη του ΚΚΕ και συνδικαλιστές έσπευσαν χτες το απόγευμα στο ιατρείο στο Σύνταγμα προκειμένου να προσφέρουν τη βοήθειά τους στους τραυματισμένους διαδηλωτές, μεταφέροντας και υγειονομικό υλικό και φάρμακα.Χτες το απόγευμα το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» με τηλεφωνική επικοινωνία ζήτησε απ' το διοικητή του νοσοκομείου να βοηθήσει αποστέλλοντας υγειονομικό υλικό και φάρμακα στο ιατρείο που είχε στηθεί στο Σύνταγμα (οξυγόνο κ.ά.). Ο διοικητής απάντησε ότι δεν του επιτρέπεται νομικά να βγάλει το υγειονομικό υλικό εκτός του νοσοκομείου. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι το νοσοκομείο θα είναι όλη τη μέρα σε επιφυλακή, ώστε να προσφέρει βοήθεια σε όσους τραυματίες έχουν ανάγκη.


1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος30/6/11, 2:49 μ.μ.

    Στο blog : http://rigasili.blogspot.com/2011/06/21-video.html
    σε 22 βίντεο αποτυπώνεται η βία και το μίσος των γουρουνιών του φασίστα Παπουτση και του φασιστικού ΠΑΣΟΚ...
    Αποδείξεις αδιαμφισβήτητες αγαστής συνεργασίας κράτους παρακράτους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή