Σελίδες

18 Ιουν 2011

Εχουν καημό με το ΠΑΣΟΚ...



«Να σας θυμίσω όμως ότι κάποτε ήσασταν ΠΑΣΟΚ, κύριε πρωθυπουργέ, πραγματικό ΠΑΣΟΚ»... Η - υποκρύπτουσα μια δόση μελαγχολίας και επίκρισης - δήλωση ανήκει στον επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, και έγινε πρόσφατα στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Βουλή κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησής του στον πρωθυπουργό.
Και μη διανοηθεί κανείς ότι αναφέρεται στα πολύ πολύ παλιά χρόνια. 
Οχι, αναφερόταν στο ΠΑΣΟΚ μέχρι πριν τρία χρόνια, όπως διευκρίνισε στη συνέχεια της ομιλίας του. 

Τότε, φαίνεται, το κυβερνών σήμερα κόμμα υπέστη κάποια οβιδιακή μεταμόρφωση κι από κόμμα ντούρο σοσιαλιστικό μετατράπηκε κατά τον επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σε ούλτρα νεοφιλελεύθερο! Βέβαια, αφού κατά τον Αλ. Τσίπρα το ΠΑΣΟΚ μέχρι και το 2008 - 2009 ήταν κόμμα σοσιαλιστικό, μπορεί κάθε άνθρωπος του μόχθου εύκολα να συμπεράνει πώς και τι ακριβώς εννοεί ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ όταν μιλάει για «σοσιαλισμό».
Το «πραγματικό» ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκε με έννοιες όπως λιτότητα, καθήλωση του λαϊκού εισοδήματος, αντεργατικά και αντιασφαλιστικά εκτρώματα, ξεκλήρισμα μικρομεσαίων της πόλης και της υπαίθρου, εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, αυταρχισμός και καταστολή, ιδιωτικοποιήσεις, εκμαυλισμός συνειδήσεων, ασύστολη δημαγωγία και ψηφοθηρία με κάθε μέσο... Τι στ' αλήθεια να πρωτοθυμηθούμε απ' τα έργα και τις ημέρες του ΠΑΣΟΚ που αναπολεί η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ;
***
Είναι ίσως προτιμότερο να θυμηθούμε πώς η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπιζε εκείνο το ΠΑΣΟΚ. Το Σεπτέμβρη του 2008 ο Αλ. Τσίπρας δήλωνε (ρ/σ «Αθήνα 9,84»): «Το ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα κάνει μια προσπάθεια - είναι φανερό - να υιοθετήσει μέρος των προτάσεων και των προγραμματικών θέσεων από τον πυρήνα της προγραμματικής αντιπολίτευσης που κάναμε ως Αριστερά στη διακυβέρνηση Σημίτη. Το είδαμε και με την παρουσία του κ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη». Οταν κλήθηκε να διευκρινίσει αν του άρεσαν οι προτάσεις του Γ. Παπανδρέου, είπε: «Σας λέω ότι πρόκειται ακριβώς για τις προτάσεις που αποτελούσαν τον πυρήνα της δικής μας προγραμματικής αντιπολίτευσης στη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η παρουσία λοιπόν αυτή μου δημιούργησε από τη μια ένα θετικό συναίσθημα - θέλω να είμαι ειλικρινής».
Ενα χρόνο μετά, το Σεπτέμβρη του 2009, ο Αλ. Τσίπρας δήλωνε (ΔΕΘ) για το ΠΑΣΟΚ: «(...) Μόνο γενικόλογες εξαγγελίες που τις ακούμε διαρκώς σε κάθε προεκλογική περίοδο. Πράγματα που ακούγονται σωστά, αλλά δεν ξέρω αν είναι αρκετά». Κι αυτό όταν στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αποτυπωνόταν με κάθε ευκρίνεια η κατεύθυνση της πολιτικής του και περιγράφονταν τα βασικότερα από τα αντιδραστικά μέτρα που σκόπευε να πάρει ως κυβέρνηση.
Την ίδια περίοδο, άλλα στελέχη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Δ. Παπαδημούλης, σηματοδοτούσαν τη μετεκλογική τακτική τους: «Θα είμαστε δύναμη ελέγχου για την τήρηση θετικών δεσμεύσεων, που θα κρατάει τα μπόσικα»!
Δύο μέρες πριν από τις εκλογές (2/10/2009), ο Γ. Δραγασάκης σχολιάζει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ: «Περιέχει κάτι το οποίο θα μπορούσε κανείς να το θεωρήσει θετικό. Οτι δεσμεύεται ότι θα καταργήσει όλους τους νόμους που ψήφισε η ΝΔ και περιορίζουν εργασιακά δικαιώματα. Αυτό είναι θετικό (...) Δεύτερη ανάλογου χαρακτήρα δέσμευση, που περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, είναι η δέσμευση να καταργήσει τους νόμους που περιορίζουν ασφαλιστικά δικαιώματα».
Στις 15/10/2009, ο Δ. Παπαδημούλης επαναλαμβάνει την προσήλωση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στην «προγραμματική αντιπολίτευση» και τονίζει: «Αν βλέπουμε κάτι αρνητικό, μια αθέτηση δέσμευσης, μια αντιλαϊκή επιλογή, τότε φυσικά θα αντιτασσόμαστε». Αν «έβλεπαν» κάτι αρνητικό! Οπου σαν αρνητικό προσδιόριζε την αθέτηση μιας δέσμευσης του ΠΑΣΟΚ, το οποίο - όπως συνειρμικά προέκυπτε - έχει φιλολαϊκό πρόγραμμα, σύμφωνα με τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ!
***
Η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε να καθησυχάζει το λαό, επικροτώντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, για τις οποίες δήλωνε ο επικεφαλής του: «Ακούσαμε σήμερα θετικές εξαγγελίες (...) Κύριε πρωθυπουργέ, έχετε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποδείξετε ότι είστε ειλικρινείς, όταν λέτε ότι είστε διατεθειμένοι για μεγάλες ρήξεις και τομές. Κάντε το και πρώτα εμείς θα το χαιρετίσουμε!». Από κοντά ο Δ. Παπαδημούλης: «(...) Αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι ο πρωθυπουργός, την πρώτη εβδομάδα μετά τη νίκη του, να πει "κοιτάξτε να δείτε, εδώ βρίσκω μια κατάσταση η οποία είναι διαφορετική από αυτήν που λογάριαζα, δεν μπορώ να κάνω όσα υποσχέθηκα, πρέπει να πάρω πιο δραστικά μέτρα για την αύξηση των εσόδων και την περικοπή των δαπανών, για να δώσω ένα σήμα ότι νοικοκυρεύονται τα πράγματα και να βάλω και τη χώρα στην ανάπτυξη", και να ζητήσει γι' αυτά διάλογο»!
Το πραγματικό ΠΑΣΟΚ, ο πολιτικός εκπρόσωπος της άρχουσας τάξης, το κόμμα που αφιερώθηκε ολόψυχα στην προώθηση των συμφερόντων της και τσάκισε το λαό και τα δικαιώματά του, μια χαρά βολευόταν με τα «κανακέματα» του οπορτουνισμού. Το «ταγκό» της λαϊκής εξαπάτησης ήθελε δύο. Ας μην παριστάνει τώρα ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ την «πικαρισμένη ντάμα». Κι αν ψάχνει για οβιδιακές μεταμορφώσεις ας κοιταχτεί στον καθρέφτη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου