Σελίδες

28 Ιουν 2011

Πάμε ... στοίχημα;



H θαυμάσια αυτή υπόθεση των στημένων αγώνων αποδεικνύει μέχρι κεραίας τη θέση του ΚΚΕ ότι
«οι εγκληματικές συμμορίες στο ποδόσφαιρο - στη χώρα μας και παντού - είναι γέννημα του ποδοσφαίρου των επιχειρήσεων και της κερδοσκοπίας, που είναι σάπιο ως το μεδούλι και δεν υπάρχει τρόπος να εξυγιανθεί».
*
Μα γιατί «παντού», διαμαρτύρονται ορισμένοι. Δε φταίει ούτε η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού (σ.σ.: «επαγγελματοποίηση» τη λένε), ούτε η δράση των επιχειρήσεων στο χώρο του αθλητισμού. Η σαπίλα - υποστηρίζουν - είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο.

Αλλά, όπως σημειώνει ο συνάδελφος Μιχάλης Χάρος από τον «902 Αριστερά στα FM»:
Αν είναι έτσι όμως πώς εξηγείται το γεγονός ότι, αυτή τη στιγμή, ανάλογο σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στο Ισραήλ; 
Εκεί η αστυνομία έχει ανακρίνει (ως τώρα) τον πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και συνέλαβε το διευθυντή και τον ιδιοκτήτη της ομάδας Χάποελ Πετάχ Τίκβα, με την κατηγορία ότι «έστησαν» τουλάχιστον τρεις αγώνες, δωροδοκώντας διαιτητές.
*
Κάποιοι θα απαντήσουν ότι αυτά τα φαινόμενα εμφανίζονται σε μικρά και όχι σε μεγάλα και «λαμπερά» πρωταθλήματα.
Προφανώς θεωρούν «μικρό» πρωτάθλημα το ιταλικό Καμπιονάτο.
  • Το ιταλικό ποδόσφαιρο το 2006 συγκλονίστηκε από το σκάνδαλο «Καλτσιόπολις», με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις να αποκαλύπτουν κύκλωμα που έστηνε αγώνες με σκοπό να επηρεάσει την εξέλιξη του πρωταθλήματος.
*
Κάποιοι άλλοι θα ισχυριστούν (και ενδεχομένως ορθώς) ότι τουλάχιστον εκεί οι ένοχοι τιμωρούνται. Οι ίδιοι όμως θα πρέπει να παραδεχτούν ότι όσο βαριές και αν είναι οι ποινές, τελικά δεν καταπολεμούν το φαινόμενο του στησίματος αγώνων.
Το αποδεικνύει η εμπειρία:
  • Το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο του είδους, το «Τοτονέρο», ξεσπά στην Ιταλία το 1980. Αποκαλύπτεται κύκλωμα που έστηνε παιχνίδια με στόχο το κέρδος μέσα από το ιταλικό «ΠΡΟΠΟ». Η Μίλαν, η Λάτσιο, η Περούτζια ήταν μεταξύ των ομάδων που είχαν εμπλακεί, ενώ συμμετοχή είχε και ο διεθνής ποδοσφαιριστής Πάολο Ρόσι.
*
Οι Ιταλοί όμως «δεν έβαλαν μυαλό» ούτε τότε, ούτε μετά από το Καλτσιόπολις:
  • Την 1η Ιουνίου 2011 συνελήφθησαν μία σειρά παίκτες και άλλοι παράγοντες του ιταλικού ποδοσφαίρου, όπως ο Τζιουζέπε Σινιόρι, για στήσιμο παιχνιδιών στη δεύτερη εθνική της Ιταλίας, αλλά και σε χαμηλότερες κατηγορίες.
*
Κι αν οι Ελληνες μπορεί να κατηγορηθούν για το ...DNA της φυλής και οι Ιταλοί για το «ταμπεραμέντο» τους, τότε τι μπορείς να προσάψεις στους Γερμανούς;
  • Το γερμανικό ποδόσφαιρο συγκλονίζεται το 2005 από το σκάνδαλο με στημένους αγώνες της 2ης και της 3ης κατηγορίας και του κυπέλλου. Μεταξύ πολλών άλλων, ο Γερμανός διαιτητής Χόιζερ έστηνε παιχνίδια με σκοπό το στοιχηματικό κέρδος.
  • Λίγα χρόνια μετά, το 2009 η εισαγγελία του Μπόχουμ ασκεί διώξεις για νέο κύκλωμα στησίματος. Αυτή τη φορά το κύκλωμα είχε ...ανεβεί κατηγορία: Περίπου 200 παιχνίδια στημένα, στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες 8 ακόμα χώρες και σε ακόμα υψηλότερες διοργανώσεις (Europa League, Champions League). Συνδετικός κρίκος των δύο σκανδάλων ο Σάπινα, ποδοσφαιριστής που είχε εμπλακεί και στο σκάνδαλο του 2005 και που προφανώς στη φυλακή (όπου βρέθηκε για το πρώτο σκάνδαλο) έκανε το ...μεταπτυχιακό του στο στήσιμο αγώνων.
*
Είναι προφανές ότι αυτά που γίνονται τις τελευταίες μέρες στο ελληνικό ποδόσφαιρο δε γίνονται μόνο εδώ. Κοινός παρονομαστής των φαινομένων αυτών, που απλώνονται στο χώρο και το χρόνο, δεν μπορεί να είναι άλλος από την εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου, την παράδοση, δηλαδή, του πιο λαοφιλούς αθλήματος στους επιχειρηματίες. Και από αυτή την άποψη μόνη ρεαλιστική λύση είναι η πρόταση του ΚΚΕ:
Κατάργηση τώρα των ΠΑΕ, του στοιχήματος και κάθε επιχειρηματικής δράσης στον αθλητισμό. Ο αθλητισμός πρέπει να είναι σύγχρονο και δωρεάν δικαίωμα για τη νεολαία και όλο το λαό.
Αν δεν γίνει αυτό, τότε απλώς μετράμε αντίστροφα μέχρι το επόμενο μεγάλο σκάνδαλο. Πάμε στοίχημα;
*
ΥΓ: Το φαινόμενο των στημένων παιχνιδιών πέρα από το χώρο και το χρόνο απλώνεται και σε όλο το φάσμα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού. Πρόσφατες αποκαλύψεις αγγλικών εφημερίδων έκαναν λόγο για στημένους αγώνες με στόχο το κέρδος από το στοίχημα στο ράγκμπι, ακόμα και στο κρίκετ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου