Σελίδες

27 Ιουν 2011

Η τιμή της ... «αθώωσης».



Πριν από λίγες εβδομάδες, με αφορμή τη σύλληψη του Ντομινίκ Στρος Καν στις ΗΠΑ με την κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης μιας καμαριέρας, έσπευσαν πολλοί να εκθειάσουν την αυστηρότητα και την αμεροληψία του αμερικανικού δικαστικού συστήματος. 
Παρέλειψαν όμως να πουν ότι στην άλλη όψη αυτού του συστήματος βρίσκεται η συναλλαγή με την οποία ο κατηγορούμενος μπορεί να... εξαγοράσει την αθωότητά του! 
Αρκεί βεβαίως να έχει το απαραίτητο ποσό.
Στην περίπτωση του γνωστού επενδυτικού οίκου «JP Morgan» το αντίτιμο της αθώωσης ήταν 153,6 δισ. δολάρια. 

Με την πληρωμή αυτού του ποσού, η «JP Morgan» πέτυχε να κλείσει μια υπόθεση από το 2007 όταν κατηγορήθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για απόκρυψη σημαντικών πληροφοριών από τους πελάτες της. Ετσι πολλοί από αυτούς έχασαν τεράστια ποσά.
Παρόμοια πρακτική, αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα, είχε ακολουθήσει και ο άλλος γνωστός οίκος της «Goldman Sachs» ο οποίος για να κλείσει τη δική του υπόθεση πλήρωσε 550 δισ. δολάρια.
Ο αμερικανικός νόμος δίνει τη δυνατότητα, σε αυτές τις περιπτώσεις, να προσφεύγουν οι κατηγορούμενοι σε συμβιβασμό με τις αρχές. 
Ετσι, με την πληρωμή ενός ποσού που ορίζεται από τις ίδιες τις αρχές, η υπόθεση πηγαίνει στο αρχείο και παύει κάθε δίωξη. 
Και, φυσικά, οι απατεώνες έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν τη «δουλειά» τους άσπιλοι και αμόλυντοι...
Υπολογίζεται ότι εξαιτίας αυτών των πρακτικών ο χρηματοπιστωτικός τομέας των ΗΠΑ προκάλεσε ζημιές ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. 
Ζημιές τις οποίες φαινομενικά πλήρωσαν οι ίδιες οι τράπεζες, αλλά στην πραγματικότητα πλήρωσαν οι φορολογούμενοι μέσω των «πακέτων» σωτηρίας που έδωσε η αμερικανική κυβέρνηση στους τραπεζίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου