Σελίδες

3 Ιουν 2011

Ζητούν αποποινικοποίηση όλων των ναρκωτικών!

«ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ»
Τη συγκεκριμένη πρόταση υπογράφει και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου!
Αποποινικοποίηση των ναρκωτικών και νομιμοποίηση της κάνναβης προτείνει, όπως αναφέρεται στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Εκθεση της «Παγκόσμιας Επιτροπής για την Πολιτική Αντιμετώπισης των Ναρκωτικών», στην οποία συμμετέχουν διεθνείς προσωπικότητες και πρώην πρόεδροι λατινοαμερικανικών χωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Εκθεση υπογράφει και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.Θυμίζουμε άλλωστε πως παλιότερα είχε εκφράσει ανάλογες απόψεις για αποποινικοποίηση των ναρκωτικών και ...μια «γλάστρα κάνναβης σε κάθε μπαλκόνι». Πρόκειται για μια επικίνδυνη πολιτική πρόταση που σήμερα αποκτά ιδιαίτερο βάρος, καθώς στοχεύει στην κάμψη κάθε αντίστασης των νέων της χώρας απέναντι στη βαρβαρότητα που βιώνουν.

«Οι πρωτοβουλίες αποποινικοποίησης δεν οδηγούν σε σημαντική αύξηση της χρήσης ναρκωτικών», αναφέρεται στην Εκθεση, η οποία επικαλείται το παράδειγμα της Ολλανδίας. Ακόμη η έκθεση προτείνει την «ενθάρρυνση του πειραματισμού των κυβερνήσεων με βάση πρότυπα νομοθετικής ρύθμισης των ναρκωτικών (και ειδικότερα της κάνναβης) ώστε να περιορισθεί η ισχύς του οργανωμένου εγκλήματος και να προστατευθεί η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών τους». Και απευθύνει έκκληση για μια «πιο ανθρώπινη προσέγγιση», σύμφωνα με την οποία τα εξαρτώμενα άτομα θεωρούνται ασθενείς και όχι εγκληματίες.
Κόντρα στα όσα ισχυρίζεται η Εκθεση όμως, η Διεθνής Επιτροπή για τον Ελεγχο των Ναρκωτικών το 2007 αναφέρει: «Η θέση ότι η νομιμοποίηση των ουσιών μπορεί να επιλύσει το παγκόσμιο πρόβλημα των ναρκωτικών αγνοεί ιστορικά δεδομένα». Το Αμστερνταμ έχει γίνει κέντρο του διεθνούς εμπορίου ναρκωτικών και μια από τις πρώτες πόλεις σε εγκληματικότητα στον κόσμο. Το υπουργείο Υγείας της Ολλανδίας σκέφτεται την κατάργηση του ολλανδικού πειράματος και ήδη έχει προχωρήσει στο κλείσιμο πολλών coffee shop (χώροι όπου πωλείται και επιτρέπεται η χρήση κάνναβης).
Επιπλέον, σύμφωνα με το «Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) για την Κατάσταση του Προβλήματος των Ναρκωτικών στην ΕΕ και τη Νορβηγία»: «Ο αριθμός των νεαρών χρηστών κάνναβης σε Ολλανδία, Φινλανδία, Σουηδία και Νορβηγία βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα». «Το υψηλότερο ποσοστό χρηστών κάνναβης σε καθημερινή βάση καταγράφεται στην Ολλανδία (80%). Το 30% των νέων χρηστών αναφέρουν την κάνναβη ως την κύρια ουσία κατάχρησης, γεγονός που αποδεικνύει την αυξημένη αίτηση θεραπείας, η οποία σχετίζεται εν μέρει με την αύξηση της δραστικότητας της ουσίας». «Οι αιφνίδιες επιδράσεις του ναρκωτικού αυτού προκαλούν παροδικές ψυχώσεις, ανάπτυξη μακροχρόνιων προβλημάτων ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανόμενων της κατάθλιψης, της ψύχωσης και της σχιζοφρένειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου