Σελίδες

27 Ιουν 2011

ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ ΤΣΕΧΙΑ, Στα 73 χρόνια η σύνταξη...



Ως τα βαθιά γεράματα θα είναι αναγκασμένοι οι Τσέχοι να εργάζονται ύστερα από τις τροποποιήσεις που ενέκρινε η τσεχική Βουλή συνεχίζοντας το σάρωμα ό,τι λαϊκής κατάκτησης έχει απομείνει μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού.
Την περασμένη Τρίτη, η τσεχική Βουλή ενέκρινε τροποποιήσεις στο σύστημα Υγείας καθώς και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από το Γενάρη του 2012. Συνολικά, 105 βουλευτές ψήφισαν υπέρ των τροποποιήσεων ενώ 73 τάχθηκαν κατά, (κυρίως οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας Μοραβίας και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος), εγκρίνοντας τη σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 73 χρόνια

Επικαλούμενη την «οικονομική κρίση» αλλά και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής (σύμφωνα με υπολογισμούς του 2011 φτάνει τα 77,19 χρόνια), η κυβέρνηση πρότεινε την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης για τους σημερινούς 40χρονους στα 66 χρόνια, σε όσους γεννήθηκαν το 1977 στα 67 χρόνια, για όσους σήμερα είναι 10 ετών στα 71 χρόνια και για όσους γεννηθούν το 2012 στα 73!
Και αυτό, αν και εφόσον, καταφέρουν να φτάσουν σε αυτήν την ηλικία μετά τις «αλλαγές» που γίνονται στο σύστημα Υγείας καθώς οι Τσέχοι βουλευτές ενέκριναν, ανάμεσα στα άλλα, την αύξηση της συμμετοχής των ασθενών στα έξοδα νοσηλείας από 60 κορόνες σε 100 ημερησίως. Εκτός από αυτό, αποφάσισαν οι ασθενείς να πληρώνουν από την τσέπη τους αρκετά φάρμακα, καθώς βγαίνουν «εκτός λίστας». Παράλληλα, προωθείται η εφαρμογή ενός υγειονομικού συστήματος «δύο ταχυτήτων» καθώς σύντομα θα υπάρξει διαχωρισμός ανάμεσα στη «βασική» και στην «πρόσθετη» περίθαλψη. Χωρίς να έχουν δοθεί στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες γι' αυτόν το διαχωρισμό, το σίγουρο είναι πως θα υπάρξουν οι «κατέχοντες» που θα λαμβάνουν την απαιτούμενη για κάθε περίσταση περίθαλψη, και εκείνοι, η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, που θα λαμβάνουν μόνο τη «βασική» καθώς δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να λάβουν την απαιτούμενη και αναγκαία περίθαλψη.
Αμεση, αλλά «χαλαρή» ήταν η αντίδραση της Συνομοσπονδίας Εργατικών Σωματείων Τσεχίας Μοραβίας «CMKOS» - που γενικά κινείται στη γραμμή της ταξικής συνεργασίας - καθώς την Τετάρτη ανακοίνωσε πως σχεδιάζει σειρά κινητοποιήσεων και απεργιών μέσα στο καλοκαίρι, προσθέτοντας όμως, πως θα αξιολογήσει «τις διαθέσεις των εργαζομένων» αρχικά, και μετά, πιθανά να κηρύξει γενική απεργία. Παρόλα αυτά, στα μέσα του Ιούνη πραγματοποιήθηκε 24ωρη απεργία από τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Τσεχίας με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του, το μετρό της Πράγας, να σταματήσουν τα δρομολόγια του σιδηροδρομικού δικτύου, καθώς και του τραμ και των λεωφορείων.
Εν αναμονή νέων μέτρων
Ανάμεσα στα προθέσεις της τρικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού - «Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών» (ODS), «TOP 09» και «Κόμμα Δημόσιων Υποθέσεων» (VV) - είναι και η ενοποίηση του φόρου προστιθέμενης αξίας από 10% και 20% σε ένα ενιαίο 14% από το 2012 και αυτό να αυξηθεί στο 17,5% το 2013. Επιπλέον, σχεδιάζει να ιδιωτικοποιήσει όποιες κρατικές επιχειρήσεις έχουν απομείνει και προβλέπει την αύξηση των εισφορών των εργαζομένων κάτω των 35 ετών στα ασφαλιστικά τους ταμεία. Εχουν προηγηθεί μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και τροποποιήσεις στο Εργατικό Δίκαιο, με τη σύνδεση μισθού παραγωγικότητας, που έχει φέρει ως αποτέλεσμα την επιπλέον μείωση των μισθών και χειρότερες συνθήκες εργασίας, για την εξυπηρέτηση νέων αναγκών της υπερκερδοφορίας του κεφαλαίου. Η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε περικοπές στα επιδόματα παιδιών - όπου δίνονται μόνο για το πρώτο παιδί, στα άτομα με ειδικές ανάγκες καθώς και κατάργηση των φορολογικών ελαφρύνσεων για τους χαμηλόμισθους.
Φυσικά, το αντιπολιτευόμενο «Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα», παρά την αρνητική ψήφο στις τροποποιήσεις για το σύστημα Υγείας καθώς και την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, ήταν εκείνο το κόμμα που βρισκόταν για 20 χρόνια στην εξουσία εφαρμόζοντας μια αντιλαϊκή πολιτική, προχωρώντας σε σφοδρές ιδιωτικοποιήσεις της κρατικής βιομηχανίας και κατάργηση αρκετών κατακτήσεων που υπήρξαν από την περίοδο του σοσιαλισμού στην ενιαία Τσεχοσλοβακία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου