Σελίδες

23 Μαΐ 2011

Wikileaks ΓΙΑ ΑΙΓΑΙΟ...



Τα κείμενα της περιόδου 2009-2010, του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, που διέρρευσαν στον ιστότοποWikileaks και δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, οι κατά καιρούς δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, αλλά και η ίδια η πραγματικότητα που σταδιακά διαμορφώνεται σε στρατιωτικό επίπεδο, συνθέτουν το παζλ των διευθετήσεων στο Αιγαίο, σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Αποτελούν, ταυτόχρονα, πανηγυρική επιβεβαίωση των κατά καιρούς καταγγελιών του ΚΚΕ και των δημοσιευμάτων του «Ρ», για τα όσα έχουν δρομολογηθεί με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με γνώμονα την εξασφάλιση υπέρ της ντόπιας πλουτοκρατίας μιας καλύτερης θέσης στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, μέσα και από τη συμμετοχή της χώρας στις πολιτικοστρατιωτικές συμμαχίες του κεφαλαίου, όπως είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις αφορούν δύο κρίσιμα ζητήματα κυριαρχίας της χώρας και άσκησης των δικαιωμάτων που απορρέουν από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, για τα οποία φαίνεται πως η ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση στο πλαίσιο των λεγόμενων «διερευνητικών επαφών» έχει φθάσει σε «συμφωνία», άκρως δυσμενή για τα ελληνικά συμφέροντα και για το δικαίωμα της χώρας στην άμυνα.
  • Το ένα αφορά τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Μέσα από τα αμερικανικά διπλωματικά κείμενα, γίνεται σαφές πως έχουν καταλήξει σε συμφωνία γιαεπιλεκτική «επέκτασή» τους - σε ανώδυνες για την Τουρκία περιοχές - πέρα από τα 6 ν. μίλια, πολύ κάτω από τα 12 ν. μίλια, που δικαιούται η χώρα με βάση τη Σύμβαση του ΟΗΕ του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας. Σ' ένα τέτοιο πλαίσιο συμφωνίας, η Αγκυρα φέρεται να έχει ήδη από το Σεπτέμβρη του 2009 συμφωνήσει με την κυβέρνηση της ΝΔ. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακολούθως άρχισε να ανοίγει τη βεντάλια των διευθετήσεων. Στις 26 Οκτώβρη 2010, συνεδρίασε το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο, με αντικείμενο την δήθεν«επέκταση» των ελληνικών (!) χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, στα 7-8 ν. μίλια. Το γεγονός απακαλύφθηκε από τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνηση δήλωσε ότι το θέμα αυτό δεν αφορά την Ελλάδα!
  • Το άλλο θέμα αφορά στην αποκάλυψη, μέσα από τα ίδια αμερικανικά κείμενα, της ύπαρξης μιας ελληνοτουρκικής άτυπης συμφωνίας, υπό αμερικανοΝΑΤΟική εποπτεία, για τους κανόνες άσκησης κυριαρχίας στο Αιγαίο. Ενός «κώδικα συμπεριφοράς», όπως αναφέρεται, στις πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών, πράγμα που αποτελεί τη βάση της «αποστρατιωτικοποίησης» των ελληνικών νησιών, όπως πάγια επιδιώκει η τουρκική πλευρά, αλλά και γενικότερα της εγκατάλειψης του δικαιώματος άμυνας της χώρας, με βάση το ρόλο και τη στρατηγική σημασία του θαλάσσιου χώρου που βρίσκεται ανάμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά του Ανατ. Αιγαίου. Αρκεί μόνο να επισημάνουμε ότι με την εφαρμογή της αρχής της αμοιβαιότητας, τα ελληνικά μαχητικά δε θα πετάνε σε τμήμα της ελληνικής επικράτειας, ζωτικής σημασίας για τη συνολική άμυνα της χώρας, με ...αντάλλαγμα να μην πετάνε και τα τουρκικά μαχητικά πάνω από το Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά! Με τον τρόπο αυτό, το ΝΑΤΟ επιδιώκει να ρυθμίσει και τη διμερή ένταση που κατά καιρούς εμποδίζει την ομαλή λειτουργία της λυκοσυμμαχίας στην κρίσιμη στρατηγικά πτέρυγα της ΝΑ Μεσογείου. Με άλλα λόγια, η πάγια αμφισβήτηση του ελληνικού εναέριου χώρου, της θάλασσας και ορισμένων νησιών του Αιγαίου από την Τουρκία, αξιοποιείται από το ΝΑΤΟ και με ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων διαμορφώνεται μια κατάσταση μόνιμης απεμπόλησης κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Η ΑΟΖ «επιβαρύνει» τη διαπραγμάτευση!
Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Τουρκία τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας. Σε ραδιοφωνική συνέντευξη, στις 5 Μάη 2011, ομολογεί ότι η υπόθεση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) εγκαταλείπεται, επειδή αν έμπαινε στο τραπέζι ο ορισμός της θα «επιβάρυνε», όπως είπε, τις «διερευνητικές επαφές». Ο ίδιος, με δήλωσή του στις 4 Μάη 2011, υποστήριξε ότι προϋπόθεση για τις διερευνητικές επαφές σχετικά με την υφαλοκρηπίδα, είναι να «κάνουμε χρήση του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων».
Βέβαια, όταν λέει «επέκταση», είναι φανερό ότι εννοεί την επιλεκτική («δαντέλα»), όπως αποκαλύπτεται στα κείμενα του Wikileaks. Στην ουσία, πρόκειται για εγκατάλειψη του δικαιώματος επέκτασης στα 12 ν. μίλια, αφού με δεδομένο ότι σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για την υφαλοκρηπίδα (52ος κύκλος συνομιλιών από το 2002) και με δεδομένο ότι το τουρκικό «κάζους μπέλι» (αιτία πολέμου) παραμένει εν ισχύει, υπονοείται ότι έχει επέλθει συμφωνία για τα χωρικά ύδατα, προφανώς πολύ κάτω από τα 12 ν. μίλια.
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την αποκάλυψη που περιέχεται σε αμερικανικό τηλεγράφημα από την Αγκυρα, ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Α. Νταβούτογλου, είπε στον Αμερικανό πρέσβη πως «η κυριαρχία αυτών των "βράχων" (σ.σ. Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι) ήταν υπό αμφισβήτηση, όπως τα Ιμια», κάνουν φανερό το βάθος των τουρκικών διεκδικήσεων και το επικίνδυνο των διευθετήσεων.
Ηρθε και η επιβεβαίωση, στις 12 Ιούνη 2009, όταν η Χίλαρι Κλίντον με εμπιστευτικό τηλεγράφημα ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να μην τηρείται «αμυντική στάση», η οποία «μπορεί να εκληφθεί ως προκλητική και να αυξήσει την πιθανότητα ατυχήματος», ενώ ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντ. Σπέκχαρντ, στις 17 Ιούλη 2009, που απευθύνεται στον M. Μπράιζα υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, προτείνει μια σειρά Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), όπως ο μη χαρακτηρισμός των τουρκικών μαχητικών ως «εχθρικών» και να αποφεύγουν τα ελληνικά μαχητικά πτήσεις στα «αποστρατιωτικοποιημένα» ελληνικά νησιά!!!
Τα μέτρα αυτά σε μεγάλο βαθμό, ήδη, έχουν μπει σε διαδικασία εφαρμογής. Χαρακτηριστικότερο όλων είναι ότι από τότε και στο εξής, τα ελληνικά μαχητικά, που σπεύδουν να αναγνωρίσουν τα τουρκικά που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, δεν επιμένουν στην αναχαίτισή τους και πλέον δε γίνονται εμπλοκές και εικονικές αερομαχίες. Αυτό καταγράφεται και στην καθημερινή ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ προς τους δημοσιογράφους.
Η καταγραφή μηδενικών «εμπλοκών», τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στο Αιγαίο, παραπέμπει ευθέως στην ύπαρξη άτυπων διμερών συμφωνιών, καθώς δεν μπορεί να αποδοθεί στη μείωση των παράνομων εισόδων στο Αιγαίο τουρκικών μαχητικών και στη μείωση των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, που σε πολλές περιπτώσεις παίρνουν και τη μορφή υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις προηγούμενες μέρες δεκάδες τουρκικά αεροσκάφη, σε καθημερινή βάση, προκαλούσαν από 30-50 παραβάσεις του FIR και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και παρ' όλα αυτά δεν έγινε καμία εμπλοκή.
Δρομολογημένες εξελίξεις
Υπενθυμίζεται πως πριν και μετά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρ. Ερντογάν στις 22 Οκτώβρη 2010 στην Αθήνα, άρχισε να ανοίγει η βεντάλια των διευθετήσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο των «διερευνητικών επαφών» Ελλάδας - Τουρκίας, σε όλο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών ζητημάτων. Τα σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο κορυφώθηκαν με τα όσα είδαν το φως για τη συνεδρίαση, στις 26 Οκτώβρη 2010, του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου, με αντικείμενο την ψευδεπίγραφη «επέκταση» των ελληνικών (!) χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 7-8 ν. μίλια.
Το αντικείμενο της συνεδρίασης αυτής ήταν η φόρμουλα «διευθέτησης», την οποία είχε αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης», με δημοσίευμα στις 15 Σεπτέμβρη 2010. Εκεί σημειωνόταν ότι στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας, οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε συμφωνία συνδιαχείρισης και συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, στη βάση της αποδοχής τουρκικών «ζωτικών συμφερόντων», κάτω από την ομπρέλα των ισχυρών πολυεθνικών συμφερόντων και του ΝΑΤΟ.
Αναφερόταν, επίσης, ότι η συμφωνία περιλαμβάνει «χάρτες για τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών, λαμβάνοντας κατά περίπτωση ως εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων άλλοτε τα 6 μίλια και άλλοτε τα 8».Ανιχνεύοντας τις συνέπειες των προωθούμενων ρυθμίσεων στο Αιγαίο, πρέπει πριν απ' όλα να γίνει σαφές ότι ο όρος «επέκταση» των ελληνικών χωρικών υδάτων είναι ψευδεπίγραφος. Μια τέτοια ρύθμιση αποτελεί συρρίκνωση και εγκατάλειψη - εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, αφού τα ελληνικά χωρικά ύδατα, σύμφωνα με την ισχύουσα σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, μπορούν να επεκταθούν στα 12 ν. μίλια.
Αν τα ελληνικά χωρικά ύδατα οριστούν στα 7 ή 8 ν. μίλια (σήμερα είναι 6 ν. μίλια), στα πλαίσιο μιας ελληνοτουρκικής διευθέτησης, αυτό σημαίνει οριστική εγκατάλειψη του δικαιώματος για επέκταση στα 12 ν. μίλια, που προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο, ανεξάρτητα από το χρόνο που η Ελλάδα θα αποφασίσει να το ασκήσει. Κάτι τέτοιο θα συμπαρασύρει ανάλογη οριοθέτηση και συρρίκνωση στον ελληνικό εναέριο χώρο, που σήμερα είναι 10 ν. μίλια, χωρίς να την αποδέχεται η Τουρκία, επικαλούμενη ότι το Διεθνές Δίκαιο ορίζει ως εθνικό εναέριο χώρο τον υπερκείμενο των εθνικών χωρικών υδάτων εναέριο χώρο. Ανάλογες θα είναι οι επιπτώσεις και στην υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ, καθώς όλα εκεί συντείνουν.
Τα παραπάνω δίνουν το μέτρο των όσων γενικότερα συντελούνται αναφορικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα και το δικαίωμα της χώρας στην άμυνα, σε μια περίοδο που πυκνώνουν οι κίνδυνοι στην περιοχή, εξαιτίας της έντασης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και των ανταγωνισμών. Αποκαλύπτουν πως συντελούνται διευθετήσεις με γνώμονα τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας. Η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος των μνημονίων με ΔΝΤ και ΕΕ για την άλωση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων. Ο λαός καλείται σε επαγρύπνηση. Η στρατηγική της πλουτοκρατίας αντανακλάται τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική πολιτική των κομμάτων της, καθιστώντας αναγκαίο το αντιπάλεμά της από τους εργαζόμενους και το λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου