Σελίδες

7 Μαΐ 2011

Εκρηκτικά τα προβλήματα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.




  • Κινητοποιήσεις των συμβασιούχων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
  • Ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ και της Επιτροπής Αγώνα του ΜΑΣ για τις εξελίξεις στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ.
Τα ίδια και χειρότερα άκουσαν, χτες, απ' το υπουργείο Παιδείας οι συμβασιούχοι στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, οι οποίοι δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες, έχουν μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών, είναι στον «αέρα», ενώ η κυβέρνηση έχει παγώσει τις εξελίξεις και τους διορισμούς μελών ΔΕΠ. Στην ουσία αποδείχτηκε πως οι πιστώσεις θέσεων στα ΤΕΙ αφορούν το 2011, αλλά θα «αξιοποιηθούν» και για τα χρωστούμενα του 2010, ενώ η λογική του «σπασίματος» θέσεων εκτάκτων θα συνεχιστεί. Υπενθυμίζουμε πως το υπουργείο χρηματοδοτεί θέσεις, οι οποίες μπορεί να σπάνε σε 2, 3 και παραπάνω εκτάκτους των ΤΕΙ.

Οι Σύλλογοι Εκτάκτων των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Πειραιά έχουν αποφασίσει απεργία για τις 19 Μάη, ενώ στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης γίνεται αποχή για την καταβολή των δεδουλευμένων.
Η περικοπή κονδυλίων έχει οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το υπουργείο Παιδείας χρηματοδοτεί «πλουσιοπάροχα» άλλες δραστηριότητες που έχουν σχέση με την προώθηση της πολιτικής του. Απ' το ΕΣΠΑ δίνονται «πακέτα» για τη Διά Βίου Μάθηση (δηλαδή, για τις δομές και το μηχανισμό κατάρτισης και επανακατάρτισης), ενώ χρηματοδοτούνται οι επιχειρήσεις, με διαφόρους τρόπους, ώστε να συμμετέχουν και να κατευθύνουν την επιστημονική έρευνα.
Την ίδια ώρα οι έκτακτοι του ΤΕΙ Πειραιά έχουν πληρωθεί μέχρι και το Δεκέμβρη, ενώ οι έκτακτοι του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, χτες, πήραν το μισθό του Νοέμβρη του 2010! Καθυστερήσεις υπάρχουν, επίσης, και στους συμβασιούχους πανεπιστημίων του ΠΔ 407, οι οποίοι υπογράφουν συμβάσεις για... τα 2/6 του μισθού του λέκτορα, ακόμα για το 0,5/6, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που διδάσκουν περισσότερες ώρες απ' αυτές που υπογράφουν.
Να σημειώσουμε πως δυσάρεστα ήταν τα νέα και για τους 800 εκλεγμένους και υπό αναμονή τοποθέτησης πανεπιστημιακούς, αφού το ζήτημα «μεταφέρθηκε» για μια ακόμη φορά στο υπουργείο Οικονομικών. Υποτίθεται πως το υπουργείο Παιδείας θα ζητήσει τις θέσεις, μπορεί να «πάρει» ένα μέρος, ενώ μπορεί να αλλάξει και η λίστα αναμονής.
Μέρος των αναδιαρθρώσεων τα προβλήματα στην Ανώτατη Εκπαίδευση
Πέραν των παραπάνω προβλημάτων με το εκπαιδευτικό προσωπικό της Ανώτατης Εκπαίδευσης, στις σχολές με καλλιτεχνικά μαθήματα υπάρχει ένα άλλο θέμα που αφορά το εκπαιδευτικό προσωπικό και επηρεάζει προκαλώντας προβλήματα λειτουργίας: Δεν έχει ανανεωθεί το ΠΔ που επιτρέπει την εκλογή μελών ΔΕΠ χωρίς κατοχή διδακτορικού διπλώματος.
Με αιχμή αυτό το ζήτημα και προβλήματα υποχρηματοδότησης, έγινε την Τετάρτη στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ μια «ανοιχτή συνέλευση», όπου από κοινού διοικήσεις ιδρυμάτων και σχολών, μέλη ΔΕΠ και κάποιοι φοιτητές, στη λογική της «ενότητας στο πρόβλημα», κατέληξαν σε ένα κοινό ψήφισμα που καταγράφει τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν και αποφάσισαν αναστολή της λειτουργίας της σχολής. Σημειώνουμε ότι και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών είχε «κλείσει», την Τετάρτη και την Πέμπτη, λόγω της αδυναμίας να καλύψει τις δαπάνες της, αλλά και για το ΠΔ σε σχέση με τα καλλιτεχνικά μαθήματα.
Η ΔΗΠΑΚ και η Επιτροπή Αγώνα Σπουδαστών στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ, σε ανακοίνωσή τους, παρουσιάζουν τα προβλήματα στη σχολή, τονίζοντας πως συνδέονται με τη γενικότερη πολιτική στην Παιδεία, αλλά και με την κυβερνητική πολιτική συνολικά. Τονίζουν πως «τα προβλήματα στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν είναι καινούρια ούτε εστιασμένα σε Σχολές και Τμήματα. Είναι μέρος της πολιτικής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που ακολουθούν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ χρόνια τώρα (άλλωστε το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων διδασκόντων με συμβάσεις έως και μηδενικών αποδοχών υπάρχει από το '80), στα πλαίσια των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων. Είναι ενταγμένα στη γενικότερη πολιτική εξαθλίωσης των εργαζομένων, ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, εμπορευματοποίησης της Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες και της Υγείας, που εντείνονται σήμερα στο έδαφος της οικονομικής κρίσης». Συμπληρώνουν πως «μέσα σε αυτά τα πλαίσια εντάσσονται και τα σοβαρά προβλήματα έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, με συνέπειες το φτώχεμα του προγράμματος σπουδών και την αποδυνάμωση του επιστημονικού αντικειμένου».
Στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για ανάκληση του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στα διδακτορικά (ανάκληση που έχει επαναληφθεί στο παρελθόν αρκετές φορές) είναι και αυτή με τη σειρά της ενταγμένη στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - ΕΕ για τα αποκαλούμενα Πανεπιστήμια - "πυλώνες αριστείας", που θα είναι ψηλά στις διεθνείς "αξιολογήσεις" και, άρα, με καλύτερους όρους θα προσελκύουν επιχειρηματίες επενδυτές, παχυλά ερευνητικά προγράμματα, θα εγγυώνται για την "μπίζνα" που θα θεριεύει στα Ιδρύματα αυτά». Για το θέμα γίνεται αναφορά και στο πλαίσιο αιτημάτων της ΔΗΠΑΚ και της Επιτροπής Αγώνα: «Να μη χρησιμοποιηθεί το ΠΔ για τα διδακτορικά στις Αρχιτεκτονικές Σχολές ως "νομικοτεχνικό" πρόσχημα για να απολυθεί εκπαιδευτικό προσωπικό ή για να μπλοκαριστούν οι εξελίξεις».
«Καλούμε», τονίζουν η ΔΗΠΑΚ και η Επιτροπή Αγώνα, «τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, τους συμβασιούχους διδάσκοντες, τους διοικητικούς και λοιπούς εργαζόμενους, τους φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής, να επιλέξουμε το δρόμο της σύγκρουσης και με οξυμένες μορφές πάλης. Το δρόμο που θα διαφυλάσσει και θα αναδεικνύει ένα διεκδικητικό πλαίσιο ρήξης και ανατροπής, τέτοιο που θα συναντιέται με τα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, που θα αγκαλιάζει το σύνολο των προβλημάτων των νεολαίων που διδάσκετε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου